NBA

Megmenekültek a kiesés szélén álló csapatok

  • Balázs László

Négy mérkőzést játszottak mára virradóra az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásában, melyeken az Atlantának, a Chicagónak és a Denvernek is sikerült elkerülnie a kiesést, az Indiana pedig továbbjutott az Orlando ellen.

Al Horford vezetésével szépített a Hawks - Fotó: nba.com

Atlanta Hawks-Boston Celtics

A párosítás ötödik mérkőzése előtt az volt a legfőbb kérdés, hogy az összesítésben 3-1-re vezető Bostonnak sikerül-e negyedszerre is diadalmaskodnia, és ezzel lezárni a párharcot. Nos, a Celtics ehhez igen közel állt, ám végül 86-87-es vereséget szenvedett, így a Hawks hatodik mérkőzésre kényszerítette Doc Rivers fiait. Az Atlanta főleg eredményes kezdő ötösének köszönheti a győzelmet, melynek összes tagja 10 pont fölé jutott: a dupla-duplát elérő Al Horford (19 pont, 11 lepattanó) mellett Jeff Teague 16, Joe Johnson és Marvin Williams 15, Josh Smith pedig 13 ponttal terhelte meg a Celtics kosarát. A másik oldalon Paul Pierce és Kevin Garnett voltak a legeredményesebbek egyaránt 16 ponttal, de Rajon Rondo 13 pontja és 12 gólpassza is nagyon kellett ahhoz, hogy Boston a végsőkig harcban maradjon a győzelemért. Ha a Hawks csütörtökön egyenlíteni tud Bostonban, akkor a mindent eldöntő hetedik mérkőzést hazai közönsége előtt vívhatja meg szombaton.

A párharc állása öt mérkőzés után: 3-2 a Boston javára.

Chicago Bulls-Philadelphia 76ers

A Bulls annak tudatában lépett pályára a United Centerben, hogy egy esetleges vereség esetében az NBA történetének mindössze ötödik olyan első kiemeltje lesz, amely a rájátszásban elbukik egy nyolcadik helyen playoffba jutott gárdával szemben. Ezt a csúfságot mindenképp el akarták kerülni a chicagóiak, akik a sérült Derrick Rose nélkül is hozni tudták a meccset 77-69-re. A kidőlt vezérbika szerepét Luol Deng vette át, aki 24 pontig jutott, a triplavonalon kívülről 5/4-es mutatót produkálva. Carlos Boozer is nagyot játszott, aki 19 pontja mellé 13 lepattanót szorgoskodott össze. A Philadelphia legeredményesebbje Jrue Holiday volt 16 pontjával, mellette még a palánk alatt kiváló munkát végző center, Spencer Hawes (11 pont, 14 lepattanó) játékát illeti dicséret. A Bulls egyelőre megmenekült a kieséstől, de nagy kérdés, hogy Rose nélkül vajon sikerül-e nekik megfordítania a párharcot.

A párharc állása: 3-2 a Philadelphia javára.

Hiába küzdött a végsőkig a Lakers, végül alulmaradt a Nuggetsszel szemben - Fotó: Getty Images

Los Angeles Lakers-Denver Nuggets

A Denver Nuggets a drámai csatában elvesztett negyedik mérkőzés után az életben maradásért küzdött a Staples Centerben. A Nuggets ennek megfelelő elszántsággal vette fel a harcot a Lakersszel, s végül sikerült is egy újabb izgalmas összecsapásban megnyerniük a meccset. Ezért a legtöbbet a 24 ponttal és 14 lepattanóval dupla-duplát jegyző Javale McGee és a 24 pontos, a büntetővonalról hibátlan, de egyébként is remek 11/8-as mezőnymutatót összehozó Andre Miller tette. A Lakersnél hiába szórt Kobe Bryant 43 pontot, egymaga kevésnek bizonyult. A leggyengébb napot minden bizonnyal Pau Gasol fogta ki, aki mélyen tudása alatt teljesített, öt perccel a vége előtt is még csak 7 pontnál járt, végül 9-ig jutott. De még ezt is elbírta a Lakers, amely negyedik negyedbéli nagy rohanásának köszönhetően a lefújás előtt fél perccel 3 pontra feljött a mérkőzést egyébként végig biztosan vezető Denverre. 12 másodperc volt hátra, mikor bedobással jöhetett a Lakers, Kobe (ki más?) vállalta el a hármast az egyenlítésért, de elhibázta. A lepattanó viszont csapattársához, Ramon Sessionshöz került, aki ismét felemelt egy triplát, de ő is kihagyta a lehetőséget, így a Nuggets 102-99-re nyerte a mérkőzést. Folytatás helyi idő szerint csütörtök este, Denverben.

A párharc állása: 3-2 a Lakers javára.

Indiana Pacers-Orlando Magic

Az Indiana úgy léphetett pályára az Orlando ellen Indianapolisban, hogy ha nyer, továbbjut. A hazaiak ennek megfelelően kezdték a mérkőzést, azonban a második negyedben felzárkózótt, majd Jameer Nelson harmadik harmadban szerzett 15 pontja révén megfordította a mérkőzést az Orlando. Azonban az utolsó játékrészben jött a hazai henger, és végül Danny Granger 25, Darren Collison 19 és Gergoe Hill 15 pontjának köszönhetően simán, 105-87-re győzött a Pacers a gyengébb napot kifogó Magic ellen, ezzel hét év után először jutott túl a rájátszás első körén, és várja a Miami-New York párharc győztesét.

Az Indiana Pacers 4-1-gyel jutott tovább.

NBA
Playoff, 1. forduló
Atlanta Hawks-Boston Celtics 87-86
Chicago Bulls-Philadelphia 76ers 77-69
Los Angles Lakers-Denver Nuggets 99-102
Indiana Pacers-Orlando Magic 105-87