Heti 6:3

Michelisz felrobbantotta a Hungaroringet, Megyeri meghódította Görögországot

Újra eltelt egy hét, így ismét jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti Hatos

Michelisz Norbert telt ház előtt nyert a Hungaroringen

A Zengő Motorsport pilótája győzött a túraautó-világbajnokság (WTCC) mogyoródi állomásának vasárnap délutáni második futamán. A 27 éves pilóta tavaly a Hungaroringen a dobogó második fokára állhatott fel az első versenyen, idén elsőre a hetedik lett, másodszorra nagyszerűen rajtolt az ötödik pozícióból, az első kanyarba már az élen fordult be, és végig vezetve intették le őt az első helyen. A vb-pontversenyben feljött a 6. helyre. "Hálás vagyok mindenkinek, aki segített abban, hogy ilyen jó eredményt érjek el hazai közönség előtt" - mondta Michelisz a futam utáni sajtótájékoztatón. Mi is köszönjük, Norbi, hiszen ilyen jelentőségű hazai diadalt még sosem ünnepelhettünk a Hungaroringen!

Michelisz utolsó köre és az ünneplés

Megyeri Balázs lett a legjobb kapus Görögországban

A bajnok és kupagyőztes Olimpiakosz Pireusz kapusát, Megyeri Balázst beválasztották az év csapatába a görög bajnokságban, vagyis a 22 éves portást tartják a legjobbnak posztján a helléneknél.

A fiatal kapus szerényen fogadta az elismerést - Fotó: rednews.gr

Megyeri ráadásul úgy érdemelte ki a díjat, hogy 2011. november 1-jén, a Borussia Dortmund elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen védte először az Olimpiakosz kapuját a szezonban, és 28 bajnoki, BL- és Európa Liga-meccsen mindössze 14 gólt kapott azóta. 18-szor nem tudták bevenni a hálóját az idényben, így nagy szerepe volt csapata bajnoki címvédésében és abban, hogy az Olimpiakosz az EL nyolcadöntőjéig jutott.

Az utánpótlás-válogatott játékost 2013-ig köti szerződése a pireusziakhoz, de a klub már tárgyal képviselőjével a hosszabbításról.

A Debrecen tényleg legyőzhetetlen

A DVSC-TEVA megszerezte első trófeáját Kondás Elemér irányításával, a múlt keddi Magyar Kupa döntőjében tizenegyesekkel legyőzte a másodosztályú MTK-t. De milyen mérkőzésen. A 60. percben, 2-1-es Loki-vezetésnél Nikolov Balázst kiállították, a kék-fehérek két percen belül egyenlítettek, majd a 87. percben a vezetést is megszerezték, és úgy tűnt a kupát is. De még nem volt vége, a csapatkapitány Szakály Péter a nyakába vette a DVSC-t, és kiegyenlített. Végül kilenc körös büntetőpárbaj után emelhette fel a kupát Szakály... Öt nappal később a hajdúságiak ismét bebizonyították, hogy a pályán mutatottak mellett mentális erejük emeli őket a mezőny fölé. A Debrecen 2-1-re nyert Győrben, ezzel gyakorlatilag bajnoknak tekinthető. Az üldöző ETO trénere, Pintér Attila a nem egyenlő feltételeket emlegette a vereség után, miközben Kondás Elemér ezúttal is hangsúlyozta, hogy még nem bajnokok, készülnek a következő mérkőzésre, ahogyan eddig is. Miközben Diósgyőrben az "érdekes" edzőváltás után pszichológust is be kellett vonni a felkészülésbe, na meg Szentes Lázár szakmai igazgató a titokzatos külföldi jelölttel haknizott, addig Kondás és csapata teszi a dolgát.

Hanga Ádám bizonyított első szezonjában Európa legerősebb bajnokságában

Hanga Ádám számára a hétvégén befejődött az idény, csapata, a Manresa 15 sikerrel és 19 kudarccal a 12. helyen zárta a spanyol kosárlabda-bajnokság alapszakaszát, a rájátszást már nélküle rendezik. A zárónapon a Manresa kikapott ugyan a Barcelonától, de a fiatal légiós a vendéglátók legjobbja volt. Bár maga Hanga visszafogottan nyilatkozott első spanyolországi szezonja után, úgy érzi, rengeteget fejlődött az ABC ligában edződve. Az út vége pedig akár a San Antonio Spurs is lehet...

A Juventus kilenc év után ismét a csúcsra ért, a Real megszakította a Barca uralkodását

A múlt héten Olaszországban és Spanyolországban is bajnokot avattak, Itáliában a Juventus a 2002-2003-as szezon után újra elhódította a scudettót (a 2004-2005 és a 2005-2006-os bajnoki címet elvették a csapattól a calciopoli-botrány miatt), és ha az utolsó fordulóban nem kap ki az Atalantától, veretlenül lesz aranyérmes. Antonio Conte nevét egy éve még Sienában foglalták imába, miután a klub feljutott vele az élvonalba, majd a torinói Öreg Hölgyet játékosként 13 évig szolgáló edző keze alatt a Zebrák az utóbbi évek vergődései után ismét Olaszország uralkodájává váltak. A Cagliari legyőzése mellett az Inter remeklése is kellett a sikerhez, az ősi ellenfél 4-2-re verte a Milant, ezzel az utolsó forduló előtt eldőlt a scudetto sorsa.

Spanyolországban "csak" négy évig kellett böjtölniük a madridistáknak, José Mourinhóval második nekifutásra már bajnok lett a Real, ráadásul az aranyérem tulajdonképpen a két és fél héttel ezelőtti barcelonai El Clásicón dőlt el. A királyiak 31. elsőségüket ünnepelték Bilbaóban, majd másnap a fővárosban százezres tömeg előtt. Mourinho a harmadik olyan tréner lett a futballtörténelemben, aki négy különböző országban is megnyerte csapatával a pontvadászatot. Egyedül Cristiano Ronaldo öröme nem teljes, egy fordulóval a bajnokság vége előtt öt góllal marad el Lionel Messitől (50 gól a spanyol pontvadászatban), így idén szinte biztosan az argentiné lesz a Pichichi-díj.

Négy év után újra megtelt a Cibeles-tér

Elég lesz?

Egyik szemünk sír, a másik nevet, így lehetne a legjobban összefoglalni az európai női kézilabdadöntők első felvonását. A Győr a BL-ben, a Ferencváros a KEK-ben egyaránt megnyerte az első, hazai mérkőzést, de nem döntötte el a párharcot. Podoricában és Viborgban is pokolian keménynek és izgalmasnak ígérkező visszavágó következik, de higgyünk Karl Erik Böhn szavainak: "Idegenben is okozhatunk meglepetést". Elek Gábor, a Fradi edzője szerint több jó egyéni teljesítményre lesz szükség Dániában, különben a Viborgé lesz a KEK-serleg.

Heti hármas

Újabb áldozata van az élsportnak

Huszonhat éves korában meghalt Alexander Dale Oen, a norvég úszósport kiemelkedő alakja, aki Gyurta Dániel egyik legnagyobb vetélytársa is volt az utóbbi évek világversenyein. A 100 méter mellen olimpiai ezüstérmes és világbajnok sportoló halálát hirtelen szívmegállás okozta, az Egyesült Államokban, arizonai edzőtáborozás közben hunyt el, egy tréning után, a zuhany alatt találtak rá holtan.

"Dani nevében is mondhatom, mélyen fájlaljuk, ami történt, Alexandert nagyon jól ismertük, szerettük - mondta Gyurta edzője, Széles Sándor. Az amerikai mellúszó, Brendan Hansen így emlékezett vissza rá. "Látsz egy srácot, aki éppen a csúcson van, és el sem tudod képzelni, hogy ilyesmi történhet. Hirtelen elmegy, te pedig tehetetlen szomorúságot érzel. Annyira igazságtalan." Hansen hozzátette: emlékszik Dale Oen arcára, amikor a pekingi versenyre készültek. "A várakozószobában igencsak feszült és stresszes tud lenni a hangulat, de ő láthatólag inkább élvezte a helyzetet - mosolygott és nevetett. Csak egy gyereknek tűnt, akit izgatott, hogy versenyezhet. Imádta."

A Fradi játékosai nevetgélve fogadták a csúfos zakót

A 27. forduló meglepetését okozva a Lombard Pápa Lovrencsics Gergő két góljával legyőzte a Ferencvárost az Üllői úton. Détári Lajos fiai szinte helyzetet sem tudtak kialakítani, az idény leggyengébb produkcióját nyújtva adták meg magukat a kiesés ellen menekülő Pápának. A gyalázatos teljesítmény ellenére a zöld-fehér futballisták közül többen is jókedvűen beszélgettek, nevetgéltek és ölelkeztek az ellenfél játékosaival....

Kubatov Gábor elnök a Fcaebookon keresztül kért bocsánatot a szurkolóktól: "Elnézést kérek mindenkitől, akik a mai meccsre kilátogattak, vagy akik televízión keresztül nézték, és az életükből 1 és fél órát elpocsékoltak... Elnézést szeretnék kérni a szurkolóinktól és azoktól a gyerekektől, akik a mai délelőtt, a Fradi zöld-fehér mezében a Népligetben kihajtották szívüket, lelküket értünk és ma ezt látták. Elnézést szeretnék kérni az ultráinktól, akik végig a csapat mellett álltak, elnézést szeretnék kérni az idősektől, akik évtizedek óta járnak ide, az Üllői úti stadionba,mert a mai nap méltatlan volt a FTC 113 éves hagyományaihoz. Elnézést szeretnék kérni az összes sport és futballrajongótól, mert ez a mai teljesítmény egyszerűen értékelhetetlen!"

A szakmai igazgató, Détári Lajos meglehetősen egyhangúan vette tudomásul, hogy tanítványai pocsék napot fogtak ki. "Gratulálok a Pápának, nagyszerűen játszottak, megérdemelték a győzelmet. Szakmai igazgatóként mindenért vállalom a felelősséget. Holnap és holnapután kielemezzük, hogy mi történt a csapattal. Ha valami rosszul sikerül, akkor természetes, hogy valaki hibázott. Mindenkinek vállalni kell a felelősséget, az első az enyém, mivel én állítottam össze a csapatot, én cseréltem. De egyet ne felejtsünk el: itt nem Bene Ferenc játszott Détári Lajos ellen, a pályán voltak a játékosok is."

Akkor most ki a hibás: a verekedő edző vagy a becsületébe gázoló labdarúgó?

A Serie A 36. fordulójában a Fiorentina-Novara mérkőzésen (2-2) Delio Rossi vezetőedző a 32. percben, kétgólos hátrányban lecserélte Adam Ljajicsot, aki gúnyosan megtapsolta a trénert, majd néhány keresetlen szó kíséretében a nemzetközileg elfogadott kézjellel fejezte ki véleményét. Rossi ezután nekiesett játékosának, a technikai stáb tagjai alig bírták megfékezni - ezt a tévéfelvételek feketén-fehéren bizonyítják. Az eset miatt a szakembert azonnal menesztette a vezetőség. A tett alól nem menthető fel Rossi, bármit is mondott neki Ljajics, de emberileg érthető reakciója, ha igazat állít. Az edző szerint a fiatal szerb középpályás ezt mondta neki: "b... meg az anyád", más források szerint Ljajics Rossi egyik - értelmi fogyatékos - gyerekét szidta. A labdarúgó játékjogát felfüggesztette a klubvezetőség, és vizsgálatot indított az ügyben.