EURO 2012

Magyar füvet használnak két Eb-stadionban

  • MTI

Magyar gyepen játszanak a csapatok a június 8-án kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság két lengyelországi helyszínén, Poznanban és Wroclawban.

A FourFourTwo magazin magyarországi honlapja arról számolt be, hogy a két stadion füve Felsőpakonyból érkezik majd, ahol közel száz hektáron foglalkoznak gyepgyártással.

"Az UEFA által felkért független szakértő cég, az STRI a mi füvünket találta alkalmasnak, nekünk sikerült megfelelnünk a rendkívül szigorú feltételeknek" - mondta Hegyi Gerhard, a magyar vállalkozás osztrák-magyar tulajdonosa, aki hozzátette, a szállítás és a telepítés csak most kezdődik Wroclawban és Poznanban.

Az európai szövetség szigorú szabályokat ír elő a pálya gyepével kapcsolatban: a fűnek pontosan 23 milliméter magasnak kell lennie. A pályát 23 párhuzamos sávra osztják, amelyek egyenként 5,5-6,1 méter közötti szélességűek lehetnek.

A felsőpakonyi cég szállított már füvet az előző, 2008-as osztrák-svájci rendezésű Eb klagenfurti és innsbrucki pályájához, de felsőpakonyi fű található a salzburgi Red Bull Arénában, a bolgár Levszki Szófia, a román Petrolul Ploiesti, valamint a szlovén Ljubljana Stozice stadionjában. Magyarországon a Videoton és a felcsúti Puskás Akadémia pályájának gyepszőnyegét is a Marchfeldrasen Kft. készítette.