NBA

Így zárult a Dallas Mavericks szezonja

  • Barcsai Róbert

Alig több mint egy hét telt el az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásából, ám a címvédő Dallas Mavericks máris kiesett, ugyanis a fiatal erőkből álló Oklahoma City Thunder kisöpörte Jason Kiddéket. Heti rovatunkat ezúttal ennek a párharcnak szenteljük.

Dirk Nowitzki, a Dallas Mavericks erőcsatára

Azt, hogy a Dallasra rendkívül nehéz szezon vár, már előre lehetett borítékolni, talán csak a legelvakultabb Mavs-szurkolók bíztak egy igazán jó szereplésben. A címvédő ugyanis a holtszezonban kissé talán felesleges (?) újjáépítésbe kezdett, hiszen a bajnoki cím elhódítása után a vezetőség nem tartotta meg az azóta a liga legjobb védőjének megválasztott Tyson Chandlert, sőt a pontgyáros Caron Butler, JJ Barea, valamint a Chandlerhöz hasonlóan szintén védő-specialista DeShawn Stevenson talpára is útilapu került. A távozók helyére sokat látott, ám annál motiválatlanabb veteránok érkeztek, olyanok, mint Vince Carter, az azóta a csapatból kitett Lamar Odom, vagy éppen Delonte West.

Mark Cuban ezen húzásai talán megkérdőjelezetőek, mivel Nowitzkiékben minden bizonnyal lett volna még egy igen erős év, így ha együtt tartották volna őket, akkor minden bizonnyal bajnokesélyesként számolhattunk volna velük. Természetesen a tulajdonost is meg lehet érteni, ugyanis a már említett német erőcsatár, mint a csapat kulcsa, már nem fiatal, Jason Kiddről nem is beszélve, így ha a Mavs továbbra is a legjobbak között szeretne maradni, akkor valóban ez a leggyorsabb módja a csapat újjáépítésének, mivel a jövő évi szabadügynök-piac is rendkívül erősnek tűnik.

Az alapszakasz az előjeleknek megfelelően rendkívül hullámzóra sikeredett, olykor-olykor kiváló teljesítmény mellett sokszor becsúszott olyan meccs, amelyet a Mavs biztosan nem tenne ki a kirakatba, ám összességében azt lehet mondani, hogy a Mavs elszürkült. Ennek több oka is volt, egyrészt a már említett változások a keretben, másrészt pedig Dirk Nowitzki látványos visszaesése. A német erőcsatár ugyanis 1.4 ponttal kevesebbet átlagolt meccsenként, ami önmagában nem túl nagy horderejű, ám a játékos mezőnymutatója a tavalyihoz képest 6%-ot esett, ami egy ilyen kaliberű kosárlabdázó esetében elfogadhatatlannak számít. Ha mindez nem lenne elég, akkor Rick Carlisle mesternek még a kispadról beszállókkal is akadtak problémái, ugyanis a Mavs idei cseresora képtelen volt felnőni a tavalyiakhoz, és mint ismert, az előző szezonban nagyon sokat köszönhetett a címvédő a ponterős kispadosoknak.

Ennek köszönhetően a Dallas a hetedik helyen ment be a rájátszásba, így megismétlődhetett a tavalyi nyugati főcsoportdöntő, hiszen a címvédő az Oklahoma City Thunderrel találkozott. A párharc előzetesen nem sok jót ígért a Dallas számára, ám ami történt, arra Nowitzkiék talán még a legdurvább rémálmukban sem mertek volna gondolni.

Az első összecsapáson nagy meglepetésre a Mavs képes volt megszorítani a Thundert, ugyanis Nowitzkiék csak egy utolsó pillanatban eleresztett Durant-duplának köszönhetően kaptak ki 99-98-ra. Ekkor még úgy nézett ki, hogy a Dallas is összeszedte magát a rájátszásra, és a szurkolóknak lehet okuk bizakodásra. Ugyanis amellett, hogy nem sokon múlt, hogy a címvédő már az első meccsen elvegye ellenfele pályaelőnyét, Nowitzki végre ismét ponterősen játszott, Jason Terry és Vince Carter pedig 33 pontot tett a közösbe a kispadról.

A párharc második mérkőzésén nem sokan gondolták volna, hogy a címvédővel majdnem ugyanaz fog megtörténni, mint az első meccsen, ám mégis így lett. A Thunder ezt a meccset úgy hozta le 102-99-re, hogy 15 másodperccel a vége előtt James Harden két büntetőt is értékesített, majd Jason Terry két alkalommal is triplát rontott, így az OKC ezúttal is megúszta a vereséget. Azt gondolom, hogy a mérkőzésen egyébként kiváló teljesítményt nyújtó, 31 pontot szerző Dirk Nowitzki nyilatkozata mindent elárul arról, hogy miként élte meg ezt a két vereséget a Dallas: „Nehéz feldolgozni, hogy néhány labdapattanásra vagyunk a 2-0-tól, így viszont most 0-2-re állunk. Természetesen nem adjuk fel, nem adjuk oda nekik a párharcot, azt nekik kell majd elvenni.”

Mindezek tudatában a csapatok úgy készülhettek a harmadik meccsre, hogy amennyiben a Dallas elveszíti azt, akkor a címvédő szinte biztosan készülhet a nyári szünetre. Ehhez képest a Mavs csúfos, 95-79 arányú vereséget szenvedett, méghozzá úgy, hogy a csapat gyakorlatilag egy percig sem tudott ellenfele lenni a Thundernek, mivel félidőben 9, három negyed után pedig már 16 ponttal vezettek a vendégek. Dirk Nowitzki (mint ahogy a csapat többi tagja is) ekkor rendkívül gyenge napot fogott ki, a német ugyanis csak 17 pontot szerzett, ám ami ennél is csúnyább, hogy rajta kívül csak Jason Kidd (12) és Jason Terry (11) tudott 10 pont fölé jutni.

Ezt követően a negyedik meccs kérdése csupán az volt, hogy vajon megtörténik-e az a csúfság a Dallasszal, hogy mint címvédőt, kisöpörjék már rögtön az első körben. A válasz végül igen lett ugyanis az Oklahoma a negyedik meccset is megnyerte, méghozzá 103-97-re, ráadásul úgy, hogy a Mavs simán szépíthetett volna. A házigazdák ugyanis három negyednyi játék után 12 ponttal vezettek, ám a záró játékrészt 35-16-ra hozta a Thunder, így Duranték kisöpörték a címvédőt, tehát Kiddék már most tervezhetik a nyaralást.

A Mavericks szezonja tehát csúfos véget ért, ám azt talán ki lehet jelenteni, hogy a csapatra szebb jövő vár, ugyanis még alig estek ki a rájátszásból, már olyan híreket lehet hallani, hogy vagy Deron Williams, vagy Dirk Nowitzki régi barátja, Steve Nash érkezhet Dallasba, továbbá még legalább egy nagyobb kaliberű játékos, akikkel ismét a bajnokesélyesek közé sorolhatjuk majd a Mavst.

A hét játékosa: Paul Pierce (Boston Celtics)

Paul Pierce-nek óriási szerepe volt abban, hogy az első meccs elbukása után a Celtics immár 3-1 arányban vezet az Atlanta ellen, ugyanis a veterán játékos a három győzelem során 27 pontot, 7.66 lepattanót és 2 gólpasszt átlagolt, így ezúttal nálunk ő a hét játékosa.

A hét mérkőzése: 2012.05.05. Orlando Magic-Indiana Pacers 99-101

A sorozat negyedik mérkőzése rendkívül izgalmasan alakult, mivel az Indiana hozta a szokásos harmadik negyedbeli produkcióját, és ekkor már 12 pont volt a vendégek előnye, a záró játékrészben nagyot hajrázott a Magic, ám fordítaniuk még a hosszabbításban sem sikerült, így végül a Pacers örülhetett. Íme, a mérkőzés összefoglalója: