Rio de Janeiro 2016

A kiteboard is felkerült az olimpiai programba

  • VNA

Fontos döntést hozott a múlt hétvégén a Nemzetközi Vitorlás Szövetség, amely a kiteboard olimpiai szerepléséről határozott.

Az utóbbi olimpiákon megszokhattuk azt, hogy a Nemzetközi Vitorlás Szövetség (ISAF) rendre „sakkozik” saját versenyeivel és szinte folyamatosan változtatja az ötkarikás programban szereplő éremosztó számokat. Ez történt legutóbb a londoni olimpia előtt is, ahol a tornádó hajóosztály programról történő levétele mellett arról is döntés született, hogy a yngling hajóosztály versenyei helyett egy női match racing kategória kerül fel a londoni programba. Már most döntés született viszont arról is, hogy a 2016-os nyári olimpián is lesz változás, ahol az utóbbi időszakban roppant népszerűvé váló kiteboard lesz az újdonság.

A riói olimpia üde színfoltja lehet a kiteboardosok versenye - Fotó:Ingrid Taylar

Az „új őrület” a klasszikus RS:X szörf kategóriát váltja majd a játékokon. „A kiteboard igazolta, hogy készen áll arra, hogy a szervezetünk által felügyelt, nagy presztízzsel bíró olimpiai programba kerüljön. Ez egy kiváló bővítési és fejlődési lehetőség az olimpiai vitorlás program számára” - nyilatkozta az ISAF svéd elnöke, Göran Petersson.

A 2016-os nyári olimpia vitorlás versenyszámai
Kiteboard - férfi
Kiteboard - női
Laser radial - női
Laser - férfi
Finn dingi - férfi
470es - férfi (2 személyes)
470er - női (2 személyes)
49er - férfi
49er FX - női
Nacra 17 vegyes (2 személyes)