Légiósaink

Juhász bajnoki címe mellett az EL-szerepléseknek örülhetünk

Ismét eltelt egy hét, így mi ismét körbenéztünk Európában, hogyan is szerepeltek a külföldön légióskodó honfitársaink. A hétvégén elsősorban Juhász Rolandnak örülhettünk, hiszen válogatottunk belső védője negyedik bajnoki címét ünnepelhette az Anderlecht színeiben, míg Tőzsér Dániel és Czvitkovics Péter egyaránt gólt szerzett. Hollandiában két "magyar" csapat is Európáért harcolhat, míg Angliában Bogdán és Buzsáky együttesei vetekszenek a bentmaradásért.

Németország

Hajnal Tamás ezen a hétvégén végig a pályán volt a Wolfsburgot egy fordulatos mérkőzésen 3-2-re legyőző Stuttgartban. A középpályás csapata ezzel a sikerrel a hatodik helyen zárta a Bundesliga idei kiírását, így ősszel az Európa Liga-selejtezőjében indulalhat.

Szalai Ádám szintén 90 percet kapott csapatában, de a Mainz sima, 3-0-s vereséget szenvedett a Mönchengladbachtól. Stieber Zoltánt nem nevezték a találkozóra. A Mainz a 13. helyen zárta a szezont, a magyar támadó 15 fellépésén 3 gólt jegyzett.

A másodosztályban Király Gáborral a kapuban kapott ki hazai pályán az 1860 München az Aachentől (1-2), míg a Düsseldorfban döntetlent játszó Duisburgba nem nevezték Lázok Jánost. 

Buzsákyék az utolsó fordulóban a Manchester City ellen harcolhatják ki a bentmaradást

Anglia

A Bolton Bogdán Ádámmal a kapuban már 2-0-ra is vezetett a vendég West Bromwich Albion ellen, de James Morrison a 90. percben kiegyenlített. A vendégeknél Fülöp Márton a kispadon ült. Ha a Wigan Athletic hétfőn legalább egy pontot szerez a Blackburn pályáján, akkor biztosan bennmarad, így a Manchester Citynél vendégeskedő QPR-től függ Owen Coyle együttesének sorsa. Vagyis Bogdánéknak szurkolniuk kell a Citynek, nekik pedig győzniük kell a Stoke City otthonában, a sokak rémálmának számító Britannia Stadionban... A Queens Park Rangers sikeresebben menekül a kiesés elől, a Buzsáky Ákos helyére beállt Djibril Cissé találatával legyőzte a Stoke-ot, de matematikailag még visszacsúszhat a Championsipbe.

Spanyolország

Pintér Ádám csapata, a Real Zaragoza hazai pályán 2-1-re legyőzte a már biztos kieső Racing Santandert, ezzel pedig életben tartotta bentmaradási esélyeit. A magyar játékos ezúttal kilencven percet kapott Manolo Jimeneztől, a 45. percben egy sárga lapot is begyűjtött.

Olaszország

Nem sok sikerélményben volt része az olaszországi légiósainknak. A Serie B-ben szereplő csapatok közül vereséget szenvedett a Brescia a Varese-től (1-2), a hazaiaknál Vass Ádám a 61. percben állt be, míg Feczesin Róbert nem kapott lehetőséget. A Veronától 1-0-ra kikapó Livoronóban Filkor Attila kezdőként a 84. percig a pályán volt. Simon Ádám nem került be a Cittadella ellen vereséget szenvedő Bari keretébe.

Hollandia

A Nijmegenben Babos Gábor, Szélesi Zoltán és Vadócz Krisztián is végig a pályán volt vasárnap a Heracles otthonában megnyert találkozón (1-2). Az RKC Waalwijk 3-2-re kikapott a Breda otthonában, a vendégeknél Németh Krisztián az 56. percig a pályán volt. A Horváth Gábort végig a soraiban tudó Den Haag 5-3-as vereséget szenvedett az osztályozót játszó De Graafschaptól.

A magyarok csapatai közül a NEC és a Waalwijk is részt vehet az Európa Ligáért rendezett rájátszásban, Babosék a Vitesse-szel, míg Némethék a Twentével néznek majd farkasszemet.

Belgium

Az Anderlecht együttese vasárnap 1-1-es döntetlent játszott hazai pályán a Club Brugges-zsel, ezzel pedig eldőlt, hogy két fordulóval a vége előtt a brüsszeliek bajnoknak mondhatják magukat. Juhász Roland végigjátszotta a találkozót, melyen csapata a 90. percben egyenlített. Juhász belga légióskodása alatt immáron a negyedik bajnoki címét szerezte. Tőzsér Dániel és Köteles László alakulata, a Genk 3-2-re győzött a Standard Liége ellen, a sikerben mindkét magyar kezdőként vette ki a részét, sőt Tőzsér a 47. percben csapata első egyenlítő gólját szerezte. A Kortrijkban légióskodó Czvitkovics Péter a 80. percben győztes gólt szerzett a Gent elleni rangadón (2-3), az egykori debreceni irányító a 73. minutumban állt be.

Juhászék bajnokságot érő döntetlenje

Czvitkovicsék sikere a Gent ellen

Tőzsér Dániel gólja a Standard ellen

Oroszország

Az orosz élvonalban szereplő magyarok közül sem Dzsudzsák Balázs, sem pedig Huszti Szabolcs nem jutott szóhoz. Előbbi csapata, a Dinamo Moszkva 2-2-es döntetlent játszott otthon a Lokomotiv Moszkvával, míg a már bajnok Zenit Szentpéterváron maradt alul a Szpartakkal szemben (2-3). A másodosztály rájátszásában az Alania 2-0-ra kikapott a listavezető Szaranszktól, Priskin Tamás a kispadról nézte végig a találkozót.

Görögország

A Bajnokok Ligája selejtezőéért rendezett rájátszásban a Panathinaikosz 1-1-es döntetlent játszott az Atromitosszal, de Rudolf Gergelyt nem nevezték a találkozóra.

Egyéb bajnokságok

Norvégiában a Strömsgodset 3-0-ra legyőzte a Sogndalt, a győztes hazaiaknál Kovács Péter a 76. percben állt be. Korcsmár Zsolt és a Brann hétfő este mérkőzik meg a Viking csapatával.

Svájcban a Sion hazai környezetben 3-2-re legyőzte a Grasshoppers csapatát a sioniaknál Vanczák Vilmos végigjátszotta a mérkőzést.

A török bajnokság rájátszásának csütörtöki mérkőzésén a Bursaspor 3-2-re legyőzte az Eskisehirspor csapatát, melyben ezúttal sem jutott lehetőséghez Elek Ákos.

A francia Ligue 2-ban vitézkedő Monaco és Koman Vladimir hétfő este lép pályára a Reims vendégeként. A hercegségiek már biztosan nem érhetnek oda az oszályozós helyekre, így jövőre is a második vonalban kell bizonyítaniuk.

Az osztrák Bundesliga 33. fordulójában a Sturm Graz 0-0-s döntetlent játszott Bécsújhelyen, Szabics Imre kezdőként a 66. percig volt a pályán. A Mattersburg 6-3-ra győzte le Wacker Innsbruck együttesét, Sáfár a vendégeknél végig a kapuban állt, míg a hazaiaknál Waltnert nem nevezték a találkozóra.