London 2012

Európa nyolcadik legnagyobb birkózócsapata lesz a magyar

  • MTI

Az európai kontinensről 29 ország szerzett olimpiai kvótát birkózásban, s közülük Magyarország hét londoni indulójával a nyolcadik legnépesebb ötkarikás csapattal rendelkezik.

A magyar szövetség adatai szerint Európa 147 megszerzett ötkarikás helyéből 81-et tíz szovjet utódállam kaparintott meg, ugyanakkor egyetlen országnak sem sikerült a három fogásnem minden súlycsoportjában kvótát szereznie. Az oroszok voltak ehhez a legközelebb, mivel a lehetséges 18-ból 16 indulási jogot szereztek meg. Mögöttük az azeriek, a grúzok, a törökök és az ukránok állnak 13-13 kvótával. A magyarokat még a fehéroroszok (11) és a bolgárok (9) előzik meg.

Kötöttfogásban (7 súlycsoport) a négy magyar kvótánál (Módos, Péter, Lőrincz Tamás, Bácsi Péter, Deák Bárdos Mihály) Törökország (7), Oroszország, Grúzia (6-6), illetve Azerbajdzsán és Franciaország (5-5) szerzett többet. Szabadfogásban két magyar vehet részt Londonban (Hatos Gábor, Ligeti Dániel), a kontinensről pedig ennél összesen nyolc nemzet indíthat több versenyzőt a játékokon. Ugyanakkor csupán Grúziának és Oroszországnak sikerült mind a hét kategóriában kvótához jutnia.

A nőknél a világbajnoki ezüstérmes Sastin Marianna egyedül képviseli majd a magyar színeket. A négy súlycsoportban megszerzett 25 európai kvótán 15 ország osztozik, s kizárólag Ukrajna utazhat majd teljes, négyfős csapattal a játékokra.