Bundesliga

Veretlenség, rúgott gól és szerzett pont - rekordokokat halmozott a Dortmund

  • MTI

A bajnoki címét már korábban bebiztosító Borussia Dortmund, szombaton a Bundesliga záró fordulójában magabiztos győzelemmel (4-0 a Freiburg ellen) tette fel a koronát egy parádés, pontrekorddal zárult szezon végére. Mindennél többet mond, hogy a sárga-feketék nyolc ponttal előzték meg a sztárokkal megtűzdelt (és BL-döntőbe jutott) Bayern Münchent.

Jürgen Klopp edző csapata még három pont hátránnyal zárta az őszi idényt a Bayern mögött, tavasszal viszont elképesztő sorozatot produkált: 17 mérkőzésen a lehetséges 51 pontból 47-et gyűjtött be (15 győzelem mellett két döntetlen). Az utolsó vereséget a 5. fordulóban a Hertha mérte a BVB-re. Rekordnak számít, hogy a BVB 28 egymást követő mérkőzésen nem talált legyőzőre a bajnokságban. A begyűjtött 81 bajnoki pont és a 80 lőtt gól is kiemelkedő teljesítmény. Az idei a Dortmund ötödik bajnoki címe, ezzel a Bundesliga ranglistáján beérte a Mönchengladbachot.

Fontos szerepe volt a BVB végső sikerében, hogy a fő vetélytárssal való közvetlen megméretésben mindkét bajnoki találkozón le tudta győzni a Bayernt (ez a Dortmundon kívül ebben a szezonban csak a Mönchengladbachnak sikerült). Jupp Heynckes együttese az idei három cél közül (bajnoki cím, német kupa, Bajnokok Ligája) kettőt még elérhet: május 12-én a német kupadöntőben ismét a Dortmund, míg egy héttel később a BL-döntőben (hazai pályán) a Chelsea lesz az ellenfél.

Hosszabb szünet után ősszel ismét a Bajnokok Ligájában indulhat a Schalke, amely a harmadik helyen fejezte be a pontvadászatot, négy ponttal előzve meg a Mönchengladbachot. A kék-fehérek jelentős hullámvölgyből kapaszkodtak fel, igaz, ehhez edzőváltás is kellett: szeptember végén visszatért a gelsenkircheni klubhoz Huub Stevens, aki korábban hat éven át irányította a csapatot, s 1997-ben UEFA-kupát nyert velük. A bajnoki bronz mellé egy arany is került a Ruhr-vidéki városba: Klaas-Jan Huntelaar 29 góllal lett a Bundesliga gólkirálya.

A Mönchengladbach 4. helyezése BL-selejtezőt ér, míg a mögötte végzett Leverkusen, Stuttgart és Hannover az Európa Ligában indulhat ősszel. Gyászos évadot zárt a szebb napokat (közte négy bajnoki címet) látott Werder Bremen, amely csak a 9. helyen végzett. Sokáig úgy tűnt, hogy a másik Hanza-város csapata, a Hamburger SV kiesik az első osztályból. Ez azért lett volna szenzáció, mert a HSV az egyetlen klub, amely a Bundesliga alapítása (1963) óta egyfolytában elsőosztályú. Végül azonban a csapat egy huszáros hajrával elkerülte a szégyent.

Rosszabbul járt a jól csengő nevű Kaiserslautern. A pfalzi együttes már ősszel is gyengélkedett, tavasszal viszont minősíthetetlen teljesítményt produkált: 17 meccsen mindössze 7 pontra futotta az erejéből, így kiesése már öt fordulóval a bajnokság vége előtt bizonyos volt. A másik kieső a Köln, ahol a viharos szezon közben távozott az edző, a klubelnök, a sportigazgató - ezek a személycserék sem tudták azonban feltartóztatni a csapat mélyrepülését. Még reménykedhet a Hertha: a berlini együttes az utolsó fordulóban a Hoffenheim ellen aratott győzelemnek köszönhetően 1 ponttal megelőzte a Kölnt (utóbbi hazai pályán 4-1-re kapott ki a Bayerntől), így osztályozót játszhat a bentmaradásért a 2. Bundesliga harmadik helyezettjével. Utóbbi vagy a Düsseldorf, vagy a Paderborn lesz.