Olimpia 2012

Nincs kvóta Helsinkiben, hét birkózónk lesz Londonban

  • MTI

A 72 kilós Godó Kitti kikapott vasárnap az elődöntőben, így a magyaroknak egyetlen kvótát sem sikerült szerezniük a birkózók Helsinkiben zajló utolsó olimpiai kvalifikációs versenyén, melynek zárónapján egy kötöttfogású és három női súlycsoportban volt magyar induló.

A nemzetközi szövetség honlapja szerint a londoni indulási jogért vívott meccsen Godó két menetben (0-1, 0-4) maradt alul a Pekingben ötödik, a 2009-es vb-n és az idei Eb-n bronzérmes spanyol Maider Unda Gonzalez de Audicanával szemben. A hallássérült és az ötkarikás játékok miatt két súlycsoportot feljebb lépő Godónak a komoly tét nélküli bronzmeccsen az észt Epp Mae lesz az ellenfele.

A nőknél a 48 kilós Dénes Mercédesz és az 55 kg-os Barka Emese a nyolcaddöntőben kikapott, így ők sem lehetnek ott Londonban, ahogy a kötöttfogásúak 96 kg-os súlycsoportjában szerepelt, 2009-ben világbajnok Kiss Balázs sem, mert ő a legjobb nyolc között szenvedett vereséget. Utóbbi román legyőzője a fináléba menetelt, ezért Kiss a tét nélküli vigaszágon még küzdhetett volna, de nem állt ki a brazil Davi José Albino ellen.

A birkózóknak a helsinki verseny volt az utolsó lehetőség a kvóta megszerzésére, s mivel a finn fővárosban egyetlen magyarnak sem sikerült döntőbe jutnia, így a magyar birkózósportot heten képviselhetik Londonban: a kötöttfogásúaknál Módos Péter (55), Lőrincz Tamás (66), Bácsi Péter (74) és Deák Bárdos Mihály (120), a szabadfogásúaknál Hatos Gábor (74) és Ligeti Dániel (120), míg a nőknél Sastin Marianna (63) biztosította részvételét az olimpiára.