Nemzetközi foci

Spanyolországban első, Európában csak hatodik a Real Madrid

A története 32. spanyol bajnoki címét megkaparintó Real Madrid csapata Európában csak a hatodik legeredményesebbe csapat - már ami a saját nemzeti pontvadászatokban begyűjtött elsőségeket illeti.

Mint ismert, az Athletic Bilbao legyőzésével a király gárda két fordulóval a vége előtt megszerezte fennállása 32. bajnoki aranyérmét is, ezzel pedig magabiztosan őrzi első helyét a spanyolok házi rangsorában.

A La Liga 81 eddigi kiírásából 32-t a blancók nyertek meg, 21 alkalommal a Barcelona, 9-szer az Atlético Madrid, 8-szor az Athletic Bilbao örülhetett, míg a Valencia hatszoros bajnoknak mondhatja magát.

A Real Madrid az egyértelmű hazai fölénye ellenére sem tartozik Európában a legeredményesebb csapatok közé, az idén begyűjtött cím után is "csak" a hatodik helyen található a bajnokok rangsorában.

A képzeletbeli dobogó tetején a skót Glasgow Rangers áll, amely története során 54 alkalommal lett első, őt az észak-ír Linfield (50) majd a szintén glasgow-i Celtic (43) követi. A negyedik helyen a 39-szeres görög bajnok Olimpiakosz Pireusz áll (legutóbbi sikerükben Megyeri Balázs kulcsszerepet vállalt), majd az oszták Rapid Wien következik 33 elsőséggel.

A Real a 32 elsőségével a portugál Benficát és a cseh Sparta Prahát érte utol.

Európa legsikeresebb bajnokcsapatai
Csapat nemzetiség bajnoki címek
 1. Rangers skót 54
2. Linfield észak-ír 50
3. Celtic skót 43
4. Olimpiakosz görög 39
5. Rapid Wien osztrák 33
6. Real Madrid spanyol 32
6. Sparta Praha cseh 32
6. Benfica portugál 32














Ha a legerősebb európai pontvadászatokat vesszük górcső alá, a madridi klub jóval megelőzi valamennyi ország rekorderét. Olaszországban a Juventus 27 (a klub szerint 29) aranyérem birtokosa, Németországban a Bayern München 22-szeres bajnok, míg Angliában a Manchester United a legeredményesebb 19 győzelemmel.

Ha a világ összes élvonalbeli bajnokságát nézzük, úgy viszont a Real Madrid nem fér bele a TOP10-be sem, mivel megelőzi még az uruguayi Penarol (48 elsőség) és a Nacional (43), a hong kongi South China (41), a paraguayi Olimpia (39), az egyiptomi Al-Ahly (36) és az argentin River Plate (34).

A magyar futball legeredményesebb csapata a Ferencváros, amely 28 alkalommal végzett az NB I élén.