Superbike

Eső miatt nem javított, de elégedett a monzai időmérővel Győrfi Alen

  • B. Molnár László

A legendás monzai pályán folytatódik ezen a hétvégén a Superbike világbajnokság, melynek Superstock 1000-es sorozatában versenyez Győrfi Alen. A MetalCom-Adrenalin H-Moto Team motorosa a délelőtti szabadedzésen ismét bebizonyította, a vizes pályán érvényesülhet a technikája: a hetedik legjobb időt motorozta, mindössze két és fél másodperccel elmaradva a gyári Kawasakin versenyző Loris Baztól. A délutáni időmérőn aztán megint az eső játszotta a főszerepet, így végül hiába érte el a 11. legjobb köridőt Alen, végül a pénteki első kvalifikációs tréningen, száraz körülmények között futott idők alapján a 15. rajtkockából vághat neki a vasárnapi futamnak. Mivel a meteorológusok nem jósolnak változást az időjárásban, a nedves pályán mutatott formája alapján minden esély megvan arra, hogy pontszerzőként – titkon remélve, hogy a legjobb tízben – zárja a monzai versenyt Győrfi Alen.

Györfi Alen egy évvel ezelőtt kis híján pontot szerzett Monzában, élete második versenyén a Superbike világbajnokság Superstock 1000-es sorozatában. Az idei futam hétvégéjén eddig remekül szerepel a MetalCom-Adrenalin H-Moto Team versenyzője, ugyanis a szombat délelőtti szabadedzésen a hetedik (!) legjobb időt érte el, úgy, hogy a pálya még szinte végig nedves volt a reggeli eső után. Ráadásul mindössze két és fél másodperc volt a lemaradása a tréninget megnyerő, a legújabb gyári Kawasakival száguldó Loris Baz mögött, ami több mint biztató a versenyre nézve.

"A második szabadedzés félig vizes, félig száraz körülmények között zajlott, és ez igencsak igénybe vette a gumikat, és ez abszolút meglátszódott az eredményeken is. Sokat dolgoztunk a beállításokon, és az utolsó körben végre minden összeállt, így a hetedik idő lett az enyém. Nagyon bíztató ez az eredmény, és ha a futam ilyen körülmények között lesz megrendezve, akkor nagy esélyem van akár a legjobb tíz közé kerülni" – árulta el a 22 éves motoros, aki úgy vélte, ha a második kvalifikációs tréningre felszárad a pálya, képes lesz előrébb kerülni a rajtrácson.

Győrfi Alen a monzai Superstock 1000-es futam szabadedzésén 2012-ben.

Sajnos az időjárás tovább romlott, így az esős időmérőn esélye sem volt a javításra Alennek. Ám igencsak biztató lehet a versenyre nézve, hogy a MetalCom-Adrenalin H-Moto Team versenyzője ilyen körülmények között a 11. leggyorsabb kört teljesítette, így ha marad az eső és a hűvösebb hőmérséklet, a 15. rajtpozícióból induló magyar motorosnak minden esélye megvan arra, hogy pontszerzőként zárja a futamot, vagy akár a legjobb tíz között végezzen.

"Mivel ismét közbeszólt az időjárás, így az eredményemen ugyan nem tudtam javítani, ám a vizes pályára tovább tudtuk tökéletesíteni a Honda beállításait. Mivel a verseny idejére is hasonló időt jósolnak a meteorológusok, így bizakodva várom a futamot, mert délután a biztonsági motorozásom ellenére is képes voltam arra, hogy a 11. helyen zárjak. Hiszek abban, hogy pontszerzőként zárom a versenyt, sőt, szeretnék kellemes meglepetést okozni" – fogalmazott Győrfi Alen, aki idén már egyszer indult ebből a pozícióból, és Imolában végül a 12. helyen végzett.
A csapattulajdonos, Kelemen Krisztián is abban bízik, hogy Alen a versenyen is ugyanazt az érett, nyugodt motorozást fogja bemutatni, mint egész szombaton.

"Az időjárás jelentősen befolyásolta a mai nap történéseit, hisz például a szűnni nem akaró eső miatt például a Superstock 600-as kategória mai időmérőjét holnapra halasztották. Alen viszont mind délelőtt, mind pedig délután jó teljesítményt nyújtva a legjobb tíz környékén motorozott, sőt, a szabadedzésen hetedik lett. Az egész csapat kiválóan dolgozott, és ha a futamon is hasonlóan nyugodtan és éretten fog Alen menni, akkor képes lesz meglepetésre. Főleg akkor, ha maradna az időjárás ilyen. Természetesen a pontszerzés a cél, de most arra is van esély, hogy minél több egység kerüljön a neve mellé" – közölte Kelemen Krisztián.

Superbike
Monza
A szombati időmérő edzés végeredménye (Superstock 1000)
1. Eddi La Marra (Barni Racing Team Italia, Ducati 1199 Panigale) 2:05.863
2. Loris Baz (MRS, Kawasaki ZX-10R) 2:06.349
3. Ondrej Jezek (SK Energy Racing Team, Ducati 1098R) 2:06.363
4. Mario Bussolotti (SK Energy Racing Team, Ducati 1098R) 2:07.472
… 11. Győrfi Alen (magyar, MetalCom-Adrenalin H-Moto Team, Honda CBR 1000RR) 2:11.311.
 
A vasárnapi rajtsorrend (Superstock 1000)
1. Sylvain Barrier (BMW Motorrad Italia GoldBet, BMW S1000 RR)
2. Lorenzo Savadori (Barni Racing Team Italia, Ducati 1199 Panigale)
3. Lorenzo Baroni (BMW Motorrad Italia GoldBet, BMW S1000 RR)
4. Eddi La Marra (Barni Racing Team Italia, Ducati 1199 Panigale)
… 15. Győrfi Alen (magyar, Adrenalin H-Moto Team, Honda CBR 1000RR).
 
A futam menetrendje
Május 6., vasárnap
09.00-09.10: bemelegítés
10.30: verseny (11 kör – 63,547 Km)
A futamot az Eurosport2 élőben közvetíti vasárnap 10.30-tól.