NHL

Lépéselőnybe került a Devils

  • Molnár Dávid

A New Jersey Devils egyelőre nem engedte ki kezéből a pályaelőnyt, és az első hazai mérkőzésen hosszabbítás után legyőzte a Philadelphia Flyerst. A Los Angeles Kings otthon sem engedte ki az irányítást a kezéből, és már 3-0-ra vezet a St. Louis Blues ellen.

Kovalcsuk varázsszere hatott

Ilja Kovalcsuk hátproblémái miatt kénytelen volt otthonról nézni a New Jersey és a Philadelphia párharcának második mérkőzését. Egész csütörtökig az is kérdéses volt, hogy vasárnap, a negyedik meccsre készen áll-e majd a visszatérésre, azonban a harmadik találkozó előtt kedvező híreket kaptak az Ördögök: Kovalcsuk kezelése hatott, és az orosz szupersztár még az este folyamán újra pályára léphet.

Miután a bemelegítést követően sem újultak ki a fájdalmai, Kovalcsukkal felvértezve vágott neki a harmadik összecsapásnak a Devils. Akármit is adtak be az orosz zseninek, valószínűleg a továbbiakban Kovalcsuk még kérni fog belőle, hiszen megállíthatatlan volt a jégen. Bár a Flyers az első harmad elején megszerezte a vezetést, a hazaiak húsz másodperc alatt megfordították a mérkőzést.

Az első húsz perc abszolút a hazaiaké volt, a folytatásban azonban a Flyers játékosok felébredtek, és sikerült is az egyenlítés. Igazi nyomás alá viszont nem tudták helyezni a hazaiakat, pedig Martin Brodeur sem volt annyira magabiztos a kapuban, mint az előző meccsen. A Devils védelme azonban biztos lábakon állt, azonos létszám mellett és emberhátrányban egyaránt, valamint még a bíróktól is kaptak segítséget a játékrész végén. A korong ugyanis Brodeur hálójában kötött ki, azonban előtte Brayden Schenn akadályozta a Devils kapusát, így a találatot érvénytelenítették.

A harmadik harmadban Zach Parisé adott okot az örömre a Devils drukkerek számára: a csapatkapitányt már épp panasz illethette volna, hogy negyven percen keresztül nem jutott el a kapura lövésig, de legelső kísérlete rögtön gólt eredményezett, miután megtalálta a rést Ilja Brizgalov mamutjai között. Ilja Kovalcsuk nem sokkal később el is dönthette volna a találkozót, azonban hiába teremtett magának óriási lehetőséget, a pakk a kapuvason csendült egy nagyot. A fordulásból a Flyers tett róla, hogy még inkább panaszkodjon az orosz csatár, hiszen Danny Briere kiegyenlített. Ez volt az első mérkőzés hősének nyolcadik találata az idei playoffban, és az ötvenedik az egész pályafutását nézve.

A hátralévő időben a biztonsági hokira törekedtek a felek, így nem okozott igazán nagy meglepetést, hogy hosszabbításig húzták a csapatok. A ráadás elején a Flyers nem igazán engedett lehetőséget a Devilsnek, és a hazaiak igazán kellemetlen helyzetbe kerültek, miután Dainius Zubrust kiküldték a zebrák. Az alapszakasz legjobb emberhátrányos egységével büszkélkedő Devils az első körben megszenvedett a Florida emberelőnye ellen, de eddig a főcsoport-elődöntőben a szezonbeli hatékonyságuk köszön vissza megfogyatkozott létszám mellett, és nemcsak a kivédekezés sikerült, hanem számos helyzetet is kidolgoztak a két perc négy az öt elleni játék során.

Már-már úgy tűnt, hogy a mai napon is maratoni hosszúságú meccset tartogat a hoki szerelmeseinek az NHL, azonban végül mégsem így lett. Kovalcsuk passzába belenyúltak a Flyers zónáján belül, úgyhogy a Devils csatára kénytelen volt a semleges harmadba visszavonulni, azonban a vendégek sorcseréje közben Alekszej Ponikarovszkij egyedül maradt, és Kovalcsuk remekbe szabott passzal kínálta meg csapattársát. Az ukrán első lövése még megakadt Brizgalovban, a kipattanót viszont fonákkal már sikerült a kapuba juttatnia, megszerezve ezzel első gólját az idei playoffban, és a Devils rájátszás-történetének első sikerét a Flyers ellen hosszabbításban.

Kovalcsuk három ponttal zárta az estét, és vezérletével a Devils már 2-1-re vezet a párharcban, holott sokan sima Flyers továbbjutást tippeltek. Egyelőre azonban az Ördögök felszívták magukat a divízióriválisaik ellen, és a Flyers nem találja az ellenszert. A két csapat vasárnap ütközik meg legközelebb, Martin Brodeur 40. születésnapján.

Otthon is idegenbeli formában

A Los Angeles Kings 5-0-s mérleggel büszkélkedhetett az idei playoff idegenbeli mérkőzésein, ám a harmadik meccsen hazai pályán kellett folytatniuk a jó formát a Blues ellen. Bár a rájátszás egyetlen vereségét a saját közönségük előtt szenvedték el, a Királyok bizakodóak voltak a meccsel kapcsolatban.

Darryl Sutter, a Kings vezetőedzője a mérkőzés előtti éjszakát egy helyi hotelben töltötte el a csapattal, hogy a játékosok úgy készüljenek a találkozóra, mintha egy idegenbeli összecsapás állna előttük, ahol eddig ugyebár hibátlanok voltak. A húzása bevált, a Kings magabiztos játékkal és egyben szerencsés találatokkal köszönt be négyszer is Brian Elliottnak, aki a Los Angeles ellen már koránt sem azt a teljesítményt nyújtja, mint amit a szezon során megszokhattak tőle a Zenészek.

Pedig a védéseire szükség lett volna a Bluesnak, hiszen a Kings mérlege szinte hibátlan, amikor három vagy annál több gólt lőnek. Chris Stewart még visszahozta a reményeket a harmadik harmad elején, miután egy gólosra redukálta a hazaiak előnyét, azonban pár perccel később Drew Doughty visszaállította a kétgólos különbséget, ami már kitartott a rendes játékidő végéig.

A Kings már 3-0-ra vezet a párharcban, csakúgy mint a Vancouver ellen a főcsoport-negyeddöntők során, és vasárnap pontot is tehetnek az ügy végére. Valószínűleg az sem zavarná a Királyokat, ha a söprés nem jönne össze, hiszen bízhatnak benne, hogy idegenbeli tökéletes mérlegük kitart a továbbiakban is.