Kerékpár

Contador már karrierje első világbajnokságára koncentrál

A doppingvétség miatt eltiltását töltő Alberto Contador egy interjúban elmondta, nagyon fáj neki, hogy nem képviselheti hazáját a londoni olimpián, de előre tekint, és karrierje első világbajnokságára koncentrál.

A doppingvétség miatt eltiltását töltő kerekesnek fáj, hogy nem képviselheti hazáját a londoni olimpián."Nagyszerű érzés, ha rengeteg nagyszerű sportoló mellett te is büszkén képviselheted hazádat az olimpián" - mondta a spanyol kerekes az Eurosportnak. Contador ott volt négy éve Pekingben, de feladta a mezőnyversenyt. Nagy riválisáról, a tavalyi világbajnokságon mezőnyversenyben aranyérmes brit Mark Cavendishről is beszélt. "Természetesen ő az első számú kedvenc és favorit, de az olimpiákon és a világbajnokságokon gyakran történnek kiszámíthatatlan fordulatok, nem hasonlítható össze egy egész szezonnal, amikor egy csapat is mögötted áll."

Contadort februárban  nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) vétkesnek találta, visszamenőlegesen két évre eltiltották a versenyzéstől, s egyben megfosztották 2010-es Tour- és 2011-es Giro d'Italia-győzelmétől is. A kerekes a 2010-es Touron fennakadt a doppingvizsgálaton, a szervezetében klenbuterol nyomaira bukkantak. Végig ártatlannak vallotta magát, elmondása szerint fertőzött hús miatt akadt fenn a vizsgálaton.

A spanyol kerékpáros a Tourt 2007-ben, 2009-ben és 2010-ben, a Giro d'Italiát 2008-ban és 2011-ben, míg a Vuelta a Espanát 2008-ban nyerte meg, ő volt a világon az ötödik, aki mindhárom nagy háromhetes viadalon diadalmaskodni tudott.

A 29 éves sportoló augusztus 5-től versenyezhet ismét, azaz az idei Tour de France-on és a londoni olimpián nem állhat rajthoz, de a Vueltán és a világbajnokságon már igen. "Ez az első olyan év, amikor a világbajnokság lesz a fő versenyem, annál is inkább, mivel még sosem indultam. Mivel a Vuelta után rendezik, nagyon jó állapotban érkezem. Bízom benne, hogy a dobogóért és talán a győzelemért is küzdhetek." A vébét szeptember 15 és 23. között rendezik a hollandiai Limburgban, Contador a mezőnyversenyben és az egyéni időfutamban is indulna.