WTTC

Nyolcvanezer nézőt várnak hétvégén a Hungaroringre

A hétvégén vélhetően ismét megtelik a Hungaroring nézőtere, ugyanis a tavalyi, hatalmas sikert aratott túraautó-világbajnokság visszatér Magyarországra. Ráadásul idén már nemcsak Michelisz Norbertért, hanem a Zengő Motorsport másik pilótájáért, Wéber Gáborért is szoríthat a szervezők által a két nap alatt remélt 70-80 ezres közönség. Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója és a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke kijelentette, a mogyoródi pályán minden készen áll a versenyre. Elárulta, hogy költségszinten a WTCC világbajnoki futama a második helyen áll az F1-es Magyar Nagydíj rendezési kiadásai után. A jegyek eladása jól halad, de felkészültek arra is, ha a kilátogatók nagy többsége a helyszínen szeretné megvásárolni a 3000 Ft-ba kerülő belépőket. A pályát az FIA szakembere átvette a rendezőktől, így a felújított Hungaroring első nemzetközi vizsgájára készen áll.

- A 2012-es szezon első igazán jelentős eseményére kerül sor a hétvégén a Hungaroringen. Hol tart a WTCC világbajnoki mezőnye a magyar pálya belakásában?
Gyulay Zsolt: - Természetesen már valamennyi csapat megérkezett a Hungaroringre, és az az ötven-hatvan kamion, amely a felszereléseket szállította, már teljesen belakta a paddockot. Az autókat már javában szerelik össze a hétvégi futamra, és a látvány már-már az F1-es Magyar Nagydíj időszakát idézi.

- Feltételezhető, a költségek szintjén sincs messze a két világbajnoki futam rendezése egymástól?
 - Miután a túraautó-világbajnokság a Forma 1 után a legnépszerűbb sorozat a világon, így azt hiszem természetes, hogy a mostani futam költségszinten az F1-es verseny mögött következik. Nagyon komoly pénzekről, súlyos tízmilliókról van szó, de nagyon komoly előírásoknak, elvárásoknak kell megfelelnünk. Mivel idén egy, a magyar pénztárcákhoz alakított összeget kell fizetni a belépőkért, így abban bízom, hogy a jegybevételeink valamelyest csökkentik majd a kiadásainkat.

- Tavaly elképesztő közönségsikert aratott a verseny, amihez jelentősen hozzájárult Michelisz Norbert remek szereplése is. Akkor megközelítőleg hetvenezren voltak kíváncsiak a WTCC világbajnoki mezőnyére. Idén is felkészültek a nagy rohamra?
- Mindenképpen. A jegyeladások jól haladnak, ám ettől függetlenül egy olyan forgatókönyvre is felkészültünk, hogy a kilátogatók egy része a helyszínen szeretné megvásárolni a 3000 forintos belépőket. Minden bejáratnál üzemel majd pénztár, hogy senkinek se kelljen órákig sorban állnia. A parkolás ingyenes lesz a pálya környékén, de különbuszokkal is szállítják majd a nézőket a Hungaroringre. Mivel a helyek elfoglalása érkezési sorrendben lesz, így aki jó helyet szeretne magának, az időben induljon majd el.

- Lesz-e valamilyen más érdekesség is a túraautók futamán kívül?
- Természetesen, sőt, a magyar közönség egy igazi premiernek is szemtanúja lehet. Itt debütál nemzetközi szinten ugyanis a Lada Granta Kupa. Ebből az új sorozatban versenyző autókból fejlesztették ki azt a változatot, amely a WTCC mezőnyévek kívánja felvenni a harcot a vb-n. Ám nemcsak a pályán, hanem a nézőtéren is képviselni fogja magát az orosz modell, ugyanis valamennyi napon kinn lesz a Hungaroringen a Lada teljes vezérkara. Láthatják majd a Lotus Ladies Cup mezőnyét is, melynek második bajnoki fordulója lesz a hétvégén.



- Ismét jelentős felújításokat hajtottak végre a pályán. Megfelelnek ezek a nemzetközi elvárásoknak?
 - A már régi adósságunkat, a 14-es kanyar újraaszfaltozását, valamint a rázókövek, a rajtrács és a boxutca újrafestését végeztük el, és mondhatom, eddig mindent rendben talált az FIA racedirectora, Miroslav Bartos, aki bejárta és átvette a pályát.
- Mennyien dolgoznak majd azon, hogy a hétvégén minden rendben menjen a futamok alatt?
 - A sportszakmai területen közel négyszázan dolgoznak a kerítésen belül azért,
hogy rendben lemenjen minden: például 108 pályabíró, 16 gyors beavatkozó, 40 gépes
beavatkozó, 80 gyalogos beavatkozó, 60 egészségügyis – mentősök, orvosok, ápolók – lesz
szolgálatban, a bokszutcában harmincan, a versenyirányításban húszan, míg a technikai ellenőrzésben szintén húszan végzik a dolgukat, valamennyien jelentős F1-es tapasztalattal is rendelkeznek. Rajtuk kívül több száz biztonsági ember, illetve a rendőrség is vigyázza a hétvégi futam zavartalan rendezést.

- Mit vár a versenyen induló két magyar pilótától, Michelisz Norberttől és Wéber Gábortól?
- Először is abban bízom, hogy a múltkori, szlovák futammal ellentétben nálunk
sportszerű küzdelmet láthat majd a közönség. Mindenképpen jó előjelnek tartom Norbi első
pole pozícióját, és úgy vélem, mindketten képesek arra, hogy a tízben végezzenek, hiszen úgy
ismerik a pályát, mint a tenyerüket. Egy jól sikerült szombat megalapozná a remek vasárnapot.

A hétvége WTCC világbajnoki futamának menetrendje
Május 5, szombat:
09:00-09:30 Első szabadedzés
11:15-11:45 Második szabadedzés
14:00-14:35 Időmérő edzés
Május 6, vasárnap:
08:45-09:00 Bemelegítő edzés:
11:15–11:50 Első futam (12 kör)
14:30-15:05 Második Futam (12 kör)