Superstock

Győrfi Alen a legjobb tíz közelében végezne a legendás monzai pályán

  • MetalCom-Adrenalin H-Moto Team

Amíg Imolában pontszerzőként zárta az idei Superbike világbajnokság Superstock 1000-es sorozatának idénynyitóját Győrfi Alen, addig a motorozás Mekkájának tartott asseni ringen egy ragyogó rajtot követően a 10. helyen haladva bukott és kiesett. Most újra itt a lehetőség, hogy a MetalCom-Adrenalin H-Moto Team versenyzője bizonyítsa, hogy ebben az évben már a középmezőny elején kell vele számolni. Tavaly éppen itt Monzában már majdnem sikerült a pontszerzés – 16. helyen végzett –, és idén a legjobb tíz közelében szeretne végezni a legendás pályán, főleg úgy, hogy az elmúlt hétvége eseményei lelkileg nagyon feldobták, hiszen nem mindennap adatik meg egy motorversenyzőnek, hogy százezer ember előtt a hazai autó-, és motorsport legjobbjaival száguldjon a budapesti Belváros utcáin.

Újabb pontokért hajt Győri Alen Monzában, a Superbike világbajnokság Superstock 1000-es sorozatában.

Győrfi Alen egy évvel ezelőtt a legendás monzai ringen élete második Superstock 1000-es futamát pontszerzőként fejezte be, ám 16. helyével jelezte, rövidesen komoly eredményeket is várhatunk tőle. Nos, az idei szezonban már megszerezte első bajnoki pontjait, sőt, ha Assenben nem bukik, az első TOP10-es helyezése is meglenne már. Most ismét Monzában vág neki a mezőny a 2012-es harmadik versenynek, és a MetalCom-Adrenalin H-Moto Team motorosa jó esélyekkel várja a hétvégét. A tavalyi három nap alatt folyamatosan gyorsult, és a pénteki első szabadedzéshez képest – 1:51.579 – a vasárnapi futamig több mint két másodpercet gyorsult (1:49.444), illetve a 29. helyről rajtolva ért be tizenhatodikként. Alen tavalyi, monzai statisztikáját böngészve kiderül, hogy a legjobb hondás végsebesség (305,3 km/h) mellett az öt szektorra lebontott pálya első szektorában övé volt a harmadik legjobb eredmény. Nem véletlen, hogy a 22 éves versenyző bizakodva várja a hétvégét.

„Nagyon várom a monzai futamot, mert tavaly itt elég jó eredményt értem el, ráadásul az elmúlt hétvége eseményei nagyon feldobtak lelkileg. Minden szinten készen állok arra, hogy bebizonyítsam, a középmezőny élén, a legjobb tíz környékén van a helyem. Nemcsak pszichésen, hanem most már testileg is rendben vagyok, ugyanis az asseni bukást követően pár napig fájtak a végtagjaim, és pár lila folt emlékeztetett arra, nem a legszerencsésebb körülmények között zárult számomra az utolsó verseny” – fogalmazott Győrfi Alen.

A csapattulajdonos, Kelemen Krisztián is úgy véli, motorosa képes lesz a pontszerzésre, ám egyelőre még nem elvárás Alennel szemben, hogy a legjobb tízben végezzen.

„Az idei szezon mindkét futamán bebizonyította Alen, hogy a legjobb tizenöt versenyző között van a helye. Éppen ezért jogos az elvárás, hogy pontszerzőként zárjon, mégpedig minél előkelőbb helyen, ugyanakkor továbbra sem kikötés vele szemben, hogy a legjobb tízben kell végeznie. A csapaton nem múlik semmi, hiszen a motor kapott egy friss blokkot, valamint minden sérült elemet kicseréltünk rajta. Ha sikerül már a pénteki szabadedzéseken megtalálni az ideális beállításokat, ami ezen a gyors pályán nagyon fontos lesz, akkor nem lehet gond a pontszerzés” – jelentette ki Kelemen Krisztián.

A világbajnokság állása:
1. Sylvain Barrier (BMW Motorrad Italia GoldBet, BMW S1000 RR) 50 pont
2. Loris Baz (MRS, Kawasaki ZX-10R) 33
3. Eddi La Marra (Barni Racing Team Italia, Ducati 1199 Panigale) 32
4. Lorenzo Savadori (Barni Racing Team Italia, Ducati 1199 Panigale) 28
… 17. Győrfi Alen (MetalCom-Adrenalin H-Moto Team, Honda CBR 1000RR) 4.
Monza (Olaszország)
A pálya neve: Autodromo Nazionale
Pálya hossza: 5777 m
Pole pozíció: a pálya bal oldalán
Bal kanyarok száma: 5
Jobb kanyarok száma: 8
Irány: az óramutató járásával megegyező
Célegyenes hossza: 1195 m
Körrekord a Superstock 1000-es kategóriában: 1:46.044 – Davide Giugliano (2011)
2011 - versenyben futott leggyorsabb kör: 1:46.219 – Davide Giugliano (Althea Racing)
2011 - pole pozíció: 1:46.044 – Davide Giugliano (Althea Racing)
2011 - verseny győztese: Lorenzo Zanetti – BMW Motorrad Italia Superstock
Monza röviden
Az olaszok egyszerűen csak úgy hívják: La Pista Magica, a varázslatos versenypálya. Amint megérkezik az ember a régi, Monzai Királyi Parkba megérti, hogy miért. Az épületek legendás alakokról és hősökről mesélnek, illetve nagy versenyekről és rémisztő balesetekről. A legendás Alberto Ascari, Wolfgang Berghe von Trips, Jochen Rindt és Ronnie Peterson is ezen a versenypályán szenvedtek halálos kimenetelű balesetet.
Az Autodromo Nazionale a Monzai Királyi Parkon belül helyezkedik el, amely Milánótól egy fél órás kocsiútra fekszik. A parkban számos létesítmény található, többek között egy 18 lyukú golfpálya, kemping, uszoda, körhinta.
A pályát 1922-ben kezdték el építeni, és hat hónap alatt be is fejezték a munkálatokat. Brooklands és Indianapolis után a monzai ring volt a harmadik állandó versenypálya abban az időben. Az 5,777 kilométer hosszú pályán autó és motorversenyeket is rendeznek, ráadásul a Superbike sorozat ezen a hétvégén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját.
A hétvégi Superstock 1000-es monzai futam menetrendje:
Május 4., péntek
08.45-10.15: motorok technikai átvétele
11.00-11.30: első szabadedzés
14.45-15.15: első időmérő edzés
Május 5., szombat
09.00-09.30: második szabadedzés
17.05-17.35: második időmérő edzés
Május 6., vasárnap
09.00-09.10: bemelegítés
10.30: verseny (11 kör – 63,547 Km)
A futamot az Eurosport2 élőben közvetíti – vasárnap 10.30 –, míg a szurkolók a hétvége eseményeit folyamatosan nyomon követhetik a facebook-on.