Tenisz

Grand Slam, BMW, Federer - interjú a "csodatevő" Balázs Attilával

Balázs Attilát a hazai teniszrajongók már régebb óta ismerhették, de a múlt héten Bukarestben véghez vitt menetelése után a nagyvilág is megjegyezhette a budapesti fiú nevét. A négyszeres magyar bajnok a romániai ATP-250 verseny elődöntőjéig menetelt, az odáig vezető úton pedig három TOP100-as játékost is legyőzött. A kiváló eredménynek köszönhetően a világranglista 450. helyéről - 191 helyet javítva - a 259. pozícióig száguldott, amivel ismét felhívta magára a teniszvilág figyelmét.

Ugyan a 23 éves jobbkezes játékos közel két évvel ezelőtt a élete legjobb eredményeként a világranglista 153. helyéig mentelt, a 2011-es esztendő után nagyon messze került a világ élvonalától. A francia Gilles Simon győzelmével végződő bukaresti viadalon a magyar teniszező a szlovák Lukas Lacko (65.), az olasz Potito Starace (77.) majd a belga Xavier Malisse (64.) testén keresztül a legjobb négyig verekedte magát, majd ott az olasz Fabio Fognini (45.) már túl nagy falatnak bizonyult. A 23 éves magyar teniszező személyében nyolc év után játszhatott először magyar férfi teniszező ATP-torna főtábláján, emellett magyar férfi tenisz utóbbi 30 évének egyik legjobb eredményét produkálta.

Ugyan Balázs a héten zajló estorili verseny első fordulójában az amerikai Reynoldstól kétjátszmás vereséget szenvedett, a közel kétszázhelyes előrelépésének aprópójából a profi férfi versenyeket szervező szervezet hivatalos honlapja készített egy terjedelmesebb interjút vele.

- Életed első ATP-versenyén, Bukarestben előbb a főtáblára verekedted magad, majd egészen az elődöntőig meneteltél. Milyen tapasztalatokat sikerült szerezned?

B.A - Nyugodtnak éreztem magam játék küzben. Sok mérkőzésem volt, megszerettem az atmoszférát, élveztem a pályán töltött idő minden percét, szóval ezek az érzések nagyban hozzájárultak a jó eredmény eléréséhez.

- Hogyan fogadták a sikeredet Magyarországon? 

 - Nagyon sokan telefonáltak, rengeteg üzenetet kaptam, ami azt jelenti, hogy nagy szenzációt keltett a hír. Utoljára Sávolt Attila jutott el egy ATP-versenyen az elődöntőig, tíz évvel ezelőtt a lengyelországi Sopotban.

- Mi a különbség az ATP-verseny és a Future- és Challenger-tornák között, melyeken korábban ütőt ragadtál?

- Bukarestben játszani sokkal könnyebb volt, mert a szervezés nagyon profi volt. A hotel amiben laktunk ötcsillagos volt, az ételek nagyszerűek voltak, remek játékosok voltak mindenütt - egyszóval igazán klappolt minden.

- Milyen új dolgokat tanultál a múlt héten?

- Rengeteget kell még dolgoznom, de azt legalább már tudom, hogy képes vagyok TOP100-as játékosokat is legyőzni. Szerintem nincs olyan nagy különbség köztük és köztem. Ha továbbra is keményen dolgoznom, akkor még jobb esélyekkel vehetem fel a versenyt velük.

 - Két évvel ezelőtt a világranglista 153. helyén is álltál. Miért zuhantál ennyire vissza a rangsorban?

 - 2010 januárjától októberéig igazán jó formában teniszeztem, sok tornán is indultam. Az év végén megnyertem a palermói Challenger-versenyt, de a tavalyi évben több rossz dolog is történt velem, amelyek hatással voltak a magánéletemre is, emellett pedig összeszedtem egy kézsérülést is.

 - Hogyan tudnád jellemezni a saját játékodat?

- Többnyire salakon játszom, így nagyon sokat pörgetek az alapvonalról és jó a lábmunkám is.

 - Ki az a játékos, akit leginkább csodálsz?

 - Nincs egyértelműen kedvenc teniszezőm, de ha mondanom kellene valakit, akkor Roger Federert nevezném meg. Kedvelem a stílusát és a játékát.

- Mikor tudatosult benned, hogy profi teniszező leszel?

- Mikor kinőttem a junior korosztályból és betöltöttem a 18. életévemet. Éreztem, hogy hivatásos játékos lehetek, mert elkezdtem a Future-tornákra járni -  ahol elértem egy elődöntőt és egy döntőt - így azonnal kaptam néhány ranglistapontot. Három évig Amir Hadad volt a trénerem, aki párosban TOP100-as, egyéniben TOP200-as versenyző volt. Hadadnak magyar a felesége és a gyermeke is Magyarországon született, így sokat tartózkodott otthon, rengeteget tudott segíteni. Sokat tanultam tőle a profi teniszről. Jelenleg Bardóczky Kornél segíti a felkészülésemet, aki csak tavaly hagyott fel az aktív tenisszel, és van ideje velem foglalkozni.

 - Milyen célokat tűztetek ki magatok elé?

 - Szeretnék ismét bekerülni a világranglista első 150 játékosa közé. Jártam már ilyen magasságokban, ezért tudom, hogy mit kell ehhez tennem. Az év végére szeretnék a 100 közelébe jutni, a következő idényben pedig a Grand Slam-versenyek főtáblája a célom. Nincs sok pontom, amit meg kellene védenem, ezért nincs sok veszítenivalóm.

 - Mivel töltöd legszívesebben a szabadidődet?

 - Szeretek a barátaimmal lenni. Sokat sznúkerezem és pókerezem. Ezenkívül szeretek moziba járni, és a barátnőmmel lógni.

 - Ha választhatnál, milyen autót vezetnél a legszívesebben?

 - Ez egy nehéz kérdés. Lehet, hogy egy Ferrarit. Most van egy BMW-m, amit nagyon szeretek, ezért nincs másik autóra szükségem.

 - Mi kell neked ahhoz, hogy a legjobb teniszedet tudjad nyújtani?

 - Az alvás az egy nagyon fontos dolog, szükségem van legalább 8-9 óra pihenésre. Akadnak gondjaim az alvással, szóval ez nem egyszerű a számomra. A játékosoknak szükségük van a megfelelő környezetre, gondolok itt egy kellemes hotelszobára, az ételekre, egy jó edzőre és valakire, barátra, barátnőre, aki mellette van, hogy ne érezze magát egyedül. Ezek azok a dolgok, amelyekre nekem is szükségem van.

 


www.atpworldtour.com