Angol válogatott

Kinevezték Roy Hodgsont, négy évig bizonyíthat

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) kedd délutáni sajtótájékoztatóján hivatalosan bejelentette, hogy Roy Hodgsont nevezték ki a februárban megüresedett szövetségi kapitányi posztra.

Az FA hivatalosan bejelentette, hogy Roy Hodgsont nevezték ki a februárban megüresedett szövetségi kapitányi posztra.

A 64 éves szakemberrel négy éves szerződést kötöttek. Hodgson a Gera Zoltánt és Fülöp Mártont is foglalkoztató West Bromwich Albion vezetőedzője, s a megállapodás szerint a szezon végéig marad klubjánál, majd május 13-án kezdi meg a munkát a nemzeti együttes élén.

Kinevezését két napja biztosra lehetett venni, ugyanis az FA vasárnap este bejelentette, hogy miután megkapta erre az engedélyt a West Bromwich-tól, felvette a kapcsolatot a menedzserrel, aki az egyetlen jelölt volt.

A pozíció azután üresedett meg, hogy február 8-án lemondott az olasz Fabio Capello, mert vitába keveredett a szövetséggel azt követően, hogy az beleegyezése nélkül megfosztotta állítólagos rasszista kijelentései miatt John Terryt csapatkapitányi tisztségétől.

Korábban a Tottenham Hotspur menedzsere, Harry Redknapp volt a favorit, de vélhetően anyagi érdekek miatt lemondtak róla a szövetségnél. A WBA valószínűleg azt követően adott engedélyt a tárgyalásra, hogy biztossá vált a csapat bennmaradása az élvonalban. Hodgson szerződése június 30-án jár le a West Bromwich-nál.

Hodgson edzői pályafutása során korábban már három válogatottat irányított: Finnországgal és az Egyesült Arab Emírségekkel nem ért el komoly sikereket, de Svájcot kijuttatta az 1994-es világ- és az 1996-os Európa-bajnokságra, előbbin nyolcaddöntőbe jutott együttesével. Klubmenedzserként többszörös svéd bajnok, az Internazionale és a Fulham döntőbe jutott vele az UEFA-kupában, illetve az Európa Ligában. 36 éves edzői pályafutása alatt két országban, három csapattal összesen nyolc bajnoki címet szerzett

A West Brommal tavaly a klub történetének legjobb PL-helyezését érte el (11.). Előtte viszont a Liverpoolnál megbukott, a távozó Rafael Benítez helyét vette át 2010 nyárán, de fél évvel később menesztették. Hodgson jelenleg az egyetlen angol nemzetiségű edző a Premier League-ben, aki kiérdemelte az év edzője elismerést (2010).

Az angol válogatottat a legutóbbi, Hollandia elleni barátságos mérkőzésen (3-2-es vereség) Stuart Pearce, az olimpiai csapat mestere irányította. Az Európa-bajnokságig még két felkészülési meccset játszanak a Háromoroszlánosok, május 26-án Norvégiával (i) és június 2-án Belgiummal (o) csapnak össze. A lengyel-ukrán közös rendezésű kontinenstornán Anglia a franciákkal, a svédekkel és az ukránokkal van egy csoportban.