NHL

A Királyok ismét lecsaptak

  • Molnár Dávid

A St. Louis meglepetésre másodszor is kikapott hazai pályán és már 2-0-s összesített hátrányban találja magát a négy győzelemig tartó párharcban a Los Angeles ellen. A Washington Alexander Ovecskin találatával nyert New Yorkban és ezzel kiegyenlítette a szériát.

Idegenben hibátlanok

A Los Angeles Kings idegenben is otthon érzi magát, legalábbis az eddigi playoff-teljesítményük ezt mutatja. A Királyok ugyanis magabiztosan hozták a második mérkőzést is St. Louisban, és már 2-0-ra vezetnek a párharcban.

Az első harmadban a vendégek valósággal kivégezték a Zenészeket. Az alapszakaszban sokat kritizált csatárok végre felébredtek több hónapos álmukból, és négy gólt is berámoltak Brian Elliottnak, aki a liga legjobb kapott gólátlagával és védési hatékonysággal zárta a szezont. Anze Kopitar, a szlovének csillaga két találatot is vállalt, de Mike Richards és Dustin Brown is gólt szerzett, és asszisztot jegyzett az első játékrészben, ami majdnem Kings-csúcsot állított be. A Los Angeles 1993-ban a Vancouver ellen lőtt utoljára öt gólt egy harmadon belül.

A mérkőzés hátralévő része már könnyed levezetőnek bizonyult a vendégeknek. A Blues hiába próbálkozott, mindösszesen kétszer sikerült feliratkozni az eredményjelzőre, míg Justin Williams a második játékrész elején már egy ötödik találattal is megajándékozta Elliottot.

A Kings  az idei playoffban eddig az összes idegenbeli mérkőzését megnyerte, utoljára a Tampa Bay dicsekedhetett azzal, hogy az első öt meccset behúzta az ellenfél otthonában, akkor, 2004-ben az a Lightning gárda egészen a Stanley-kupáig menetelt. Bár még messze a vége, mindenesetre ha a Blueson is túljutnának, akkor valóban kupafavorittá lépnének elő.

A Bluesnak eközben sürgősen meg kell találnia a Kings ellenszerét, ami nem lesz egyszerű. Jaroslav Halakra ebben a körben sem számíthatnak, úgyhogy Brian Elliotton a sor, hogy összekapja magát a kapuban. A Zenészek mérlege 1-16 az olyan párharcokban, ahol az első két mérkőzést elvesztették. Az egyetlen továbbjutásukat 1972-ben harcolták ki, a Minnesota ellen a hetedik találkozón.

Varázslat a Nagy Almában

Aki az első mérkőzés után könnyed Rangers továbbjutásra adta le a voksát, annak ideje újra átgondolnia az egészet. A Washington Capitals idegenben gyűjtötte be a Parkőrök skalpját, és 1-1-es döntetlennel mehetnek a felek a fővárosba.

A siker receptje a Boston ellen szuperáló Braden Holtby volt, aki ezen az estén 26 lövést hárított, és emellett a Capitals jól muzsikáló sorai okozták a Rangers vesztét. Az első játékrészben két olyan fővárosi talált be, akik nem tartoznak a csapat húzónevei közé: Mike Knuble és Jason Chimera alig öt perc alatt két gólos előnyhöz juttatták a vendégeket.

Henrik Lundqvist a folytatásban halmozta a védéseket, melyekből erőt tudtak meríteni a hazai csatárok, és a harmadik harmad elején a csapatkapitány, Ryan Callahan találatával az egyenlítés is sikerült a New York-iaknak. Az öröm azonban korainak bizonyult, miután egy emberelőnyt négy másodperc alatt kihasznált a Capitals. Nicklas Bäckström nyerte meg a bulit a támadó harmadban, a korong Ovecskinhez került, aki körözött egyet, majd középről, a bedobó kör vonaláról beakasztotta a játékszert Lundqvist kapujába, jelezve ezzel, hogy még mindig tudja, hogyan kell túljárni a svéd eszén.

A Washington egygólos előnye már kitartott a meccs végéig, és így kiegyenlített a párharcban. A felek a fővárosban folytatják a küzdelmet, ahol a Capitals jó eséllyel pályázik arra, hogy kellemetlen helyzetbe hozza a Rangerst a továbbjutást illetően.