NBA

27 pontos hátrányból nyert a Clippers

  • Barcsai Róbert

Vasárnap négy mérkőzéssel folytatódott az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszása, így immár minden csapat bemutatkozott a playoffban. A nap meccse a várakozásoknak megfelelően a Memphis-Clippers volt, ahol a vendégek 27 pontos hátrányból felállva, 99-98 arányban nyertek.

San Antonio-Utah

Maximálisan érvényesült a papírforma a San Antonio-Utah párharc első mérkőzésén, hiszen az idegenben szenvedő Jazz simán, 106-91 arányban elvérzett a Spurs otthonában. A meccs során csupán egyszer vezető Utah az első negyedben már hat pontos hátrányban találta magát, amely a félidőre hét egységnyire nőtt. A döntő játékrész végül a harmadik volt, amelyet nyolc ponttal, 31-23-ra nyert a Spurs, a kialakult előnyt pedig a meccs végéig sikerült megtartania Gregg Popovich fiainak.

A hazaiak oldalán egyértelműen Tony Parker bizonyult a legjobbnak, aki 37 percnyi játékidő alatt 28 pont mellé még 8 gólpasszt is kiosztott, ám a francia irányítónak bőven akadt segítsége, hiszen a veterán Tim Duncan 17, míg a kispadról beálló Stephen Jackson 14 egységgel járult hozzá csapata sikeréhez. Tony Parker teljesítményét a mérkőzés után az ellenfél irányítója, Devin Harris elemezte: „Parker rengeteg elzárást kapott, simán be tudott menni a festékbe, és sok büntetőt harcolt ki, egyszóval mindent megtehetett, amit akart. Tony kiváló teljesítménye ellenére három negyeden keresztül meccsben tudtunk maradni.” A vendégek részéről mindenki hozta a tőle elvárhatót, Millsap 20, Hayward 17, Jefferson pedig 16 pontot szerzett, ám a többiek pocsékul dobtak, így esélye sem volt a Jazznek.

Los Angeles Lakers- Denver

A Spurshöz hasonlóan a Lakers is simán nyerte az első mérkőzést, méghozzá 103-88-ra a Denver Nuggets ellen, elsősorban a kiváló csapatjátéknak köszönhetően. Az első negyedet 13 pontos előnnyel záró hazai együttes győzelme gyakorlatilag egy percre sem került veszélybe, még úgy sem, hogy Kobe Bryant irgalmatlanul lassan melegedett be.

A várakozásoknak megfelelően a palánk alatti területet uralta a Lakers, ami elsősorban Andrew Bynum kiváló egyéni teljesítményének volt köszönhető. A hazaiak centere tripla-duplát ért el, 10 ponttal, 10 blokkal, valamint 13 lepattanóval, a 10 sapka pedig playoff-rekordot is jelentett, korábban ugyanis csak Mark Eaton, valamint Hakeem Olajuwon volt képes ilyen produkcióra a rájátszásban. Ha mindez nem lenne elég, akkor azt is eláruljuk, hogy Bynum a 10 blokkolt dobásával Kareem Abdul-Jabbar 35 éve fennálló csapatrekordját is megdöntötte, valamint a Lakers játékosok közül 1991 után (Magic Johnson) először ért el valaki tripla-duplát a rájátszásban. Mike Brown, a hazaiak vezetőedzője nem győzte dicsérni centerét: „Óriási. Egy igazi szörnyeteget láthattunk a pályán.” Bynum mellett Kobe Bryant is nagyot játszott, a lassan belelendülő sztár végül 31 ponttal zárt, ám összességében a kezdőkre sem lehetett panasz, hiszen mindenki legalább 12 egységet szerzett. A vendégeknél egyedül az olasz Danilo Gallinari hozta a tőle elvárhatót 19 ponttal, ám a többiek rendkívül rosszul dobtak, ráadásul a kispadról sem érkezett komoly segítség, így teljesen érthető a Nuggets kudarca.

Atlanta-Boston

Kiváló védekezésének köszönhetően 83-74-re nyerte a párharc első mérkőzését a hazai pályán kezdő Atlanta Hawks gárdája. A rendkívül lassan kezdő Boston 31-18-ra bukta el az első játékrészt, és a későbbiek során simán tudta tartani előnyét a Hawks, ám a párharc további mérkőzéseire intő jel lehet, hogy a hazai együttes a hátralévő negyedekben 18 pontnál nem tudott többet szerezni. Larry Drew így vélekedett csapatáról: „Nagyon gyorsan kezdtünk, úgy gondolom, hogy kiválóan diktáltuk a tempót.”

Mint az az eredményből is kiderül, a Hawks nagyon jól védekezett, a lepattanópárbajt például 50-41-re nyerték Johnsonék, a Celtics pedig csupán 39%-kal dobott mezőnyből. Josh Smit parádésan játszott, hiszen 22 pontja mellett 18 lepattanót is begyűjtött, ám apró szépséghiba, hogy 20 mezőnykísérletéből csupán 8-at értékesített. A Hawks hátvédjének, Joe Johnsonnak nagyon meggyűlt a baja a Cetlics védelmével, hiszen JJ 9 triplájából egyet sem tudott bevarázsolni. A triplákkal persze a másik oldalon is akadt probléma, ugyanis a Boston egyetlen egy hármast sem könyvelhetett el a mérkőzésen, így Kevin Garnett és Rajon Rondo 20-20 pontja is kevésnek bizonyult.

Memphis-Los Angeles Clippers

A Memphis sokkoló vereséget szenvedett a Clippers ellen a párharc első összecsapásán, ugyanis a Macik 27 pontos előnyt elszórakozva 99-98-ra kaptak ki Chris Pauléktól. A mérkőzést egyértelműen jobban kezdte a Memphis, akik 34-16-ra nyerték az első játékrészt, sőt, a harmadik negyedben a már említett 27 pontos előnyt is megszerezték, ám a Clippers őrületes hajrával, 35-13-ra hozta a záró játékrészt. A végjátékban Chris Paul két büntetőt értékesítve előnyhöz jutatta a vendégeket, majd Rudy Gay rontott sorsdöntő dobást, így a Grizzliesnek fel kell kötnie a gatyáját a párharc hátralévő részében.

De Andre Jorda a playoff első mérkőzésén

A hazaiak látszólag kiválóan oldották meg a védekezést, hiszen Blake Griffin 17, Chris Paul 14, Caron Butler pedig csak 12 ponttal zárt, ám talán senki sem számított Nick Youngra, a ki négy triplából hármat értékesítve a csapat legjobbjának bizonyult 19 egységgel. Young így nyilatkozott a meccs után: „Őrület… Ez a meccs valóban megmutatta, hogy mennyire tudunk harcolni csapatként, és hogy milyen jól tudunk védekezni ilyen szituációkban. Rengeteget tett ma hozzá a kispad, ám ez is a csapat része, amikor éreztük, hogy nem megy a szekér, valamit tennünk kellett, hogy a kezdők is rátaláljanak a helyes útra.” A Grizzlies számára egyértelműen az erőcsatár poszton úszott el a meccs, mivel Zach Randolph csak 3/13, míg Marrees Speights 4/10-es mutatóval dobott. Ha mindez nem lenne elég, még Rudy Gaynek sem ment igazán a dobás, ő 8/20-as mutatót tudott felmutatni, és 19 pontot szerzett.

NBA
Rájátszás, 2. játéknap
San Antonio-Utah 106-91
Los Angeles Lakers-Denver 103-88
Atlanta-Boston 83-74
Memphis-Los Angeles Clippers 98-99