Nemzetközi foci

Hiába a nagy pénz, rossz körülmények uralkodnak Oroszországban

Hiába a sok pénz, a tehetõs klubok, Oroszországban a futball virágzása mellett nem lehet szó nélkül hagyni, hogy a pályák állapota gyalázatos. Az éghajlati viszonyok miatt szinte egész évben mély pályákon, minõségi játékra alkalmatlan gyepszõnyegen futballoznak.

Múlt héten a FIFPro technikai bizottságának ülésén Vladimir Leonchenko tartott elõadást. A Torpedo Moszkva egykori játékosa sötét képet festett az oroszországi viszonyokról - írja a hlsz.hu.

"A klubok éves költségvetése hetven-nyolcban millió euró, pénzben tehát nincs hiány, a pályákra mégsem költenek. Nagyon rossz körülmények között zajlanak a meccsek, ami aláássa az orosz labdarúgás megítélését."

A többi tagországhoz hasonlóan az Orosz Hivatásos Labdarúgók Szervezete is elkezdte használni a FIFPro által bevezetett minõsítési rendszert, amelynek lényege, hogy a vendégcsapat kapitánya értékelést ad a játéktér állapotáról. Több oroszországi légiós sztár egyöntetû véleménye szerint Oroszországban nem a hideg jelenti a legnagyobb problémát, hanem ezek az áldatlan állapotok. Leonchenko véleménye szerint a kluboknak anyagilag áldozni kell a helyzet javítására. Megoldás lehet a legmodernebb mûfüves pályaborítás - alternatív módon való - alkalmazása.