NHL

Egy újonc lett a Capitals veszte

  • Molnár Dávid

Két újabb főcsoport-elődöntő rajtolt el a szombati játéknapon az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) rájátszásában. A Rangers a frissen igazolt újonc segítségével győzött 3-1-re hazai pályán, míg a Kings idegenben folytatta tündöklését, a Blues vendégeként.

Kipukkadt a Holtby-lufi

Nem sok idejük maradt a New York-iaknak, hogy alaposan áttanulmányozzák a Washington fiatal kapusának képességeit, de a bő másfél nap mégis elegendő volt ahhoz, hogy megtalálják a rést Braden Holtby pajzsán. A Rangers játékosai közül a playoff első körében csatlakozott, egyetemről leigazolt Chris Kreider ficánkolt leginkább az ifjú portás kapuja körül a Capitals elleni párharc első találkozóján.

A lassan 21. születésnapját ünneplő Kreider szerezte meg a vezetést a hazaiaknak a harmadik harmad közepén, majd másfél perc múlva Brad Richards szólaltatta meg a góldudát, miután értékesítette Kreider passzát. A 3-1-es vezetés birtokában sem lankadt a Rangers-védelem, és csupán öt lövést engedélyeztek az egyenlítésre törekvő Washingtonnak.

Végül Kreider találata bizonyult a győztes gólnak. A fiatal csatár hatodik NHL meccsén másodszor volt immáron eredményes, és mindkét alkalommal győzelmet ért az ő dudamegszólaltatása.

„Nem találom a szavakat. Mindösszesen arra törekszem, hogy lenn tartsam a fejem és keményen dolgozzak. Akár bemegy a korong, akár nem, én továbbra is ugyanazt a szerepet játszom minden este, és emellett próbálok konzisztens lenni, valamint védelemben is segítségére lenni a csapatnak.” – nyilatkozta Kreider, aki rövid ideje alatt máris belopta magát a Rangers szurkolók szívébe.

Egyelőre tehát Henrik Lundqvistnak áll a zászló a kapuspárbajban, de Holtby sem valószínű, hogy az első mérkőzés eredménye után rögtön feladná. A Washington a Boston elleni párbajt is vereséggel kezdte az előző körben, de a hetedik mérkőzésen mégis kiharcolták a továbbjutást Holtby egyre javuló teljesítményének is köszönhetően. Mindenesetre a Capitals csatárainak mindenképp több helyzetet kell kidolgoznia az elkövetkezendő találkozókon, ha többször is fel akarják avatni Lundqvist kapuját.

Királyi diadal Zenész-földön

A Los Angeles Kings az első kör legnagyobb meglepetését szolgáltatta a tavalyi nyugati bajnok, a Vancouver Canucks kiejtésével. Sokan azon a véleményen voltak, hogy az ötmeccses továbbjutás inkább a kanadaiak sara volt, akik nem tudtak felpörögni a playoffra és Jonathan Quick magabiztosságát sem tudták megtépázni.

A főcsoport-elődöntő első mérkőzésén megmutatták a Királyok, hogy semmi véletlen nincs a Canucks-verésben. A Kings a nyugati második St. Louis otthonába látogatott, ahol szintén sikerült győzelemmel kezdeni a szériát.

Pedig a meccs eleje úgy alakult, ahogy azt a hazai közönség szerette volna: David Perron az első játékrész közepén megszerezte a vezetést, de a vendégek még a harmad vége előtt egalizáltak. A folytatásban a Blues előtt két emberelőny is adódott, de ahelyett, hogy elléptek volna az ellenfelüktől, kapituláltak emberfórban. Matt Greene iratkozott fel a playoffos emberhátrányos góllövők listájára, amivel már a Kingshez került az előny.

A záró játékrészben sem engedte át a Kings a játék diktálását a hazaiaknak, akik Jonathan Quick magabiztosságán nem tudtak csorbát ejteni. A találkozót végül Dustin Penner döntötte el, miután az utolsó percben eredményes tudott lenni üres kapura.

A Kings tehát a főcsoport-elődöntő elején is képes volt győzelemmel rajtolni, de a Bluesnak egyelőre nincs oka az aggodalomra. A Sharks elleni párharcot is vereséggel kezdték, majd zsinórban négy győzelmet aratva jutottak tovább öt meccsen. Ugyanakkor a Kings ellen egyelőre elképzelhetetlennek tűnik, hogy egymás után négyet nyerjenek, mivel a Királyok szuperáló védelme, Quickkel az élen, a szezon legjobb formáját időzítették a playoffra.