Angol válogatott

Az FA megkezdte a tárgyalásokat az egyetlen jelölttel, Roy Hodgsonnal

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) közleményben jelentette be, hogy megkapta az engedélyt a West Bromwich Albion vezetőségtől, hogy tárgyalásokat folytasson a csapat menedzserével, Roy Hodgsonnal. Bár sokáig úgy tűnt, Harry Redknapp lesz a befutó a szövetségi kapitányi posztra, úgy tűnik, a Fulham és a Liverpool korábbi főnöke dirigálja majd a Háromoroszlánosokat az Európa-bajnokságon.

"Hálásak vagyunk Jeremynek (Jeremy Peace, a WBA elnöke- a szerk.) és a West Bromwich Albionnak, hogy együttműködnek velünk, és lehetővé tették, hogy kapcsolatba lépjünk Royjal, akivel már beszéltem is. Roy az egyetlen menedzser, akit megkerestünk, hogy pótoljuk Fabio Capellót. Mielőtt azonban bármilyen bejelentést tennénk, további tárgyalásokat folytatunk Royjal és a szövetség képviselőivel" - idézi a közlemény David Bernsteint, az FA elnökét.

Az angol válogatott éléről február 8-án mondott le az olasz Fabio Capello, mert vitába keveredett a szövetséggel azt követően, hogy az beleegyezése nélkül megfosztotta állítólagos rasszista kijelentései miatt John Terryt csapatkapitányi tisztségétől.

Az FA márciusban azt közölte, hogy csak a Premier League zárása után nevezi meg az új szövetségi kapitányt, de "megfelelő körülmények esetén" nem zárta ki a korábbi bejelentést sem. A WBA valószínűleg azt követően adott engedélyt a tárgyalásra, hogy biztossá vált a csapat bennmaradása az élvonalban. Hodgson szerződése június 30-án jár le a West Bromwich-nál. Amikor felmerült a neve a válogatottnál, elmondta, hogy nagy megtiszteltetésnek tartaná a felkérést, mert ez minden edző álma és karrierjének csúcsa, így szinte biztosnak tekinthető, hogy Hodsgon lesz a Háromoroszlánosok következő szakvezetője.

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) Roy Hodgsonnal, a West Bromwich Albion vezetőedzőjével fog tárgyalni a válogatott szakvezetői posztját illetően.

Mindeddig Harry Redknapp, a Tottenham Hotspur főnöke volt a favorit, de vélhetően anyagi érdekek miatt lemondtak róla a szövetségnél. A tapasztalt szakembert még három évig köti szerződés a Spurshöz, évi három millió eurós fizetéssel, megállapodásában számos záradék van, így akár 9-10 millió fontba is kerülhetett volna, és Daniel Levy klubelnök sem akarta őt elengedni. Redknapp (és Hodgson) mellett Martin O'Neillt (Sunderland) emlegették még lehetséges jelöltként.

A 64 éves Hodgson edzői pályafutása során korábban már három válogatottat irányított: Finnországgal és az Egyesült Arab Emírségekkel nem ért el komoly sikereket, de Svájcot kijuttatta az 1994-es világ- és az 1996-os Európa-bajnokságra, előbbin nyolcaddöntőbe jutott együttesével. Klubmenedzserként többszörös svéd bajnok, az Internazionale és a Fulham döntőbe jutott vele az UEFA-kupában, illetve az Európa Ligában. A West Brommal tavaly a klub történetének legjobb PL-helyezését érte el (11.). Előtte viszont a Liverpoolnál megbukott, a távozó Rafael Benítez helyét vette át 2010 nyárán, de fél évvel később menesztették.

Az angol válogatottat a legutóbbi, Hollandia elleni barátságos mérkőzésen Stuart Perace, az olimpiai csapat mestere irányította.