NBA

A Miami megalázta a New Yorkot

  • Barcsai Róbert

Szombat este végre kezdetét vette az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszása, a nézőknek pedig nem is kellett csalódnia, hiszen a playoff hozta a tőle elvárható izgalmakat. Ugyan a Chicago, valamint a Miami még nagyon simán tudott nyerni, az Indiana rögtön az első meccsen elveszítette a hazai pálya előnyét, a Thunder pedig csak az utolsó pillanatban csikarta a ki a győzelmet.

Chicago-Philadelphia

A várakozásoknak megfelelően meglehetősen simán, 103-91-re verte a Bulls a Sixerst, ám a szurkolók őszinte bánatára Derrick Rose egy perccel a mérkőzés vége előtt keresztszalag szakadást szenvedett, így nem léphet pályára a szezon hátralévő részében. A mérkőzést egyértelműen jobban kezdte a Bulls, elsősorban Richard Hamilton első negyedbeli produkciójának köszönhetően, ám az első játékrész végére négy pontra tudott felzárkózni a vendégcsapat. A második és a harmadik negyedet egyaránt magabiztosan nyerte a Bulls, még úgy is, hogy jóval többször adták el a labdát, mint ellenfelük. Az utolsó negyedben már lazíthatott a Bulls, ám a végjáték szorosabbra sikerült a vártnál, így Derrick Rose a balszerencséjére a pályán maradt, és pontosan 90 másodperccel a lefújás előtt egy támadásnál keresztszalag szakadást szenvedett. A tavalyi MVP sérülése kapcsán Kyle Korver is megszólalt: „Imádjuk a srácot. Rengeteg dolog miatt várjuk vissza a pályára, nem csak azért, hogy bajnokságot nyerjünk.”

Derrick Rose egyébként majdnem tripla-duplát ért el, ugyanis hiába kezdte nagyon gyengén a meccset, végül 23 pontot, 9 lepattanót, valamint 9 gólpasszt könyvelhetett el. A Bulls másik védője, Richard Hamilton is nagyban hozzájárult a Chicago sikeréhez, az egykori Pistons játékos 19 egységgel zárt. A másik oldalon óriási meglepetésre Elton Brand volt a legjobban teljesítő játékos 19 ponttal.

Miami-New York

A New York egy negyedet bírt a Miami Heattel szemben, hiszen a Knicks 100-67-es vereséget szenvedett az American Airlines Arenában. Az első játékrészben még tartották magukat a vendégek, a másodikat viszont már 30-13 arányban bukták el, így gyakorlatilag félidőben lefutottnak lehetett tekinteni a mérkőzést.

Le Bron James a New York Knicks ellen

Hazai oldalon LeBron James nagyot játszott, 32 pontot dobott, mindezt úgy, hogy csupán 14 alkalommal emelte fel a labdát, ám ebből 10-et értékesített, ezen kívül pedig 14-szer állhatott a büntetővonalra. Jamest a mérkőzés után Eric Spoelstra, a hazaiak vezetőedzője az egekig magasztalta: „LeBron valóban vezére volt a csapatnak, elsősorban támadásban, hiszen rengeteg büntetőt harcolt ki. Ő volt a védelmünk utolsó vonala, mint egy jó free safety, aki hátulról olvassa a támadásokat.” A másik oldalon akadtak problémák bőven, Anthony például az első hét mezőnykísérletét elrontotta, majd 3/15-tel, összesen 11 ponttal zárta a mérkőzést. Amare Stoudemire szintén gyenge napot fogott ki, 32 perc alatt csak hét dobást vállalt, így 9 egységig jutott. Sajnos ez a mérkőzés sem múlt el keresztszalag szakadás nélkül, a Knicks újonc irányítója, Iman Shumpert ugyanis a harmadik negyedben Rose-éhoz hasonló sérülést szenvedett, így rá is 6-8 hónap kihagyás vár.

Indiana-Orlando

A nap első igazi meglepetésére egészen a harmadik mérkőzésig kellett várni, hiszen az Indiana Pacers már az első meccsen elbukta a hazai pálya előnyét, mivel 81-77-re kikapott a Magictől, méghozzá meglehetősen érdekes körülmények között. A Pacers ugyanis hazai pályán nem tudott pontot dobni az utolsó négy és fél percben, ellenben kaptak 11-et, így a Magic ellopott egy meccset Indianából.

Hazai oldalon Danny Granger, valamint David West is nagyot játszott, előbbi 17 pontot, utóbbi pedig 19-et könyvelhetett el, ám ami ennél is fontosabb, hogy Davisszel szembeni magasságbeli fölényét kihasználva Roy Hibbert a csapat történetében rájátszás-csúcsot érő 9 sapkát osztott ki. Glen Davis persze így sem zavartatta magát, hiszen dobott 16 pontot, valamint 13 lepattanót is elkönyvelhetett, ám mégsem az ő teljesítménye volt a kulcs a Magic sikeréhez. Az Orlando Mesterlövészei ugyanis kiválóan dobták a triplákat, közülük is elsősorban a Nelson-Richardson duót kell kiemelni, akik együtt 34 pontot szorgoskodtak össze. A korábban már említett Davis így nyilatkozott a mérkőzés után: „Nem próbáljuk meggyőzni a kétkedőket, hogy higgyenek bennünk, inkább magunkban hiszünk. Rengeteg dolgon túl vagyunk már idén, mind mentálisan, mind fizikálisan, és eddig is túl tudtunk lépni ezeken a dolgokon. Óriási érzés, hogy idegenben tudtuk megnyerni az első meccset.”

Oklahoma City-Dallas

A nap legizgalmasabb mérkőzése végül az Oklahoma-Dallas összecsapás volt, amelyet egy utolsó pillanatban szerzett Kevin Durant kosárral 99-98-ra nyertek a hazaiak. Óriási meglepetésre jobban kezdte az összecsapást a Mavis, hiszen 26-22 arányban hozták az első játékrészt, ezt az előnyt pedig a záró negyedre is meg tudták tartani. A hátrányból aztán csak az utolsó pillanatban tudott felállni a Thunder, amikor 98-97-es Mavs előnynél 1.5 másodperccel a vége előtt Kevin Durant elsüllyesztett egy duplát, amire már nem volt válasza a vendégeknek.

Hazai oldalon nagy meglepetésre Kevin Durant (25 pont) és Russel Westbrook (28 pont) mellett Serge Ibaka is összekapta magát, a spanyol erőcsatár ugyanis 22 ponttal járult hozzá csapata sikeréhez. A másik oldalon Dirk Nowitzki a szokásoknak megfelelően kiválóan játszott a Thunder ellen, így 25 egységet könyvelhetett el, a kispadról beálló Terry pedig négy triplát értékesítve 20 pontot termelt. Terryről így nyilatkozott a német erőcsatár: „Meg kellett találnunk a módját, hogy eljuttassuk Terryhez a labdát a negyedik negyedben. Jó formában játszott, de még a félpályánál is komoly őrizetet kapott.”

NBA
Rájátszás, 1. játéknap
Chicago-Philadelphia 103-91
Miami-New York 100-67
Indiana-Orlando 77-81
Oklahoma City-Dallas 99-98