Premier League

Vége a Szarkák szárnyalásának, de az Arsenal sem villogott

A Premier League 36. fordulójának szombati mérkőzései közül a legnagyobb meglepetést a kiesés elöl menekülő Wigan csapata okozta, amely hazai pályán 4-0-ra kiütötte a hat mérkőzés óta százszázalékos Newcastle Unitedet. Az Arsenal döntetlent ért el a Stoke City ellen, a már biztos kieső Wolverhampton nyolcgólos örületet vívott a Swansea vendégeként, míg Bogdán Ádámék pontot raboltak a Sunderlandtől.

Azzal, hogy a Chelsea bejutott a Bajnokok Ligája fináléjába, a londoniak győzelme esetén még az is előfordulhat, hogy a Premier League-ben csak az első három helyezett indulhat jövőre a legrangosabb európai sorozatban. Ebből kifolyólag az amúgy sem izgalommentes versenyfutás tovább fokozódik, főleg, hogy a Newcastle United nagy meglepetésre méretes pofonba szaladt bele a Wigan vendégeként.

Pappas Cissé és Demba Ba kétségbeesett arca sok mindent elárul

A PL óriásölőjeként emlegetett kiscsapat a Manchester United és az Arsenal legyőzése után a Newcastle-nek sem kegyelmezett - bár ez lehet nem a legmegfelelőbb kifejezés a történtekre. A wigani találkozón Victor Moses a 13. és a 15. percben is betalált - előbb fejjel, majd lábbal - majd még az első félidőben Maloney és Di Santo is mattolta Krul kapust, eldöntve ezzel a mérkőzést. Ugyan a második játékrészben Alan Pardew csapat próbálkozott a szépítéssel, a Szarkáknak ez sem jött össze, így hat győztesen megvívott meccs után újra gratuláhattak az ellenfélnek. A vereség nem jött jókor a Newcastle-nek, hiszen a hátralévő fordulókban a Chelsea-vel, a Manchester City-vel és az Evertonnal találkoznak, a szombaton látottak alapján nem biztos, hogy sok pontot tudnak még szerezni.

A harmadik helyen álló Arsenal eközben az otthon mindenkire veszélyes Stoke City ellen igyekezett győzelmet kicsikarni. Hiába kezdett azonban jóval veszélyesebben  a londoni gárda, Peter Crouch fejese után a 10. percben a hazaiak kerültek előnye. Nem sokáig volt ez így, hiszen négy perccel később Tomás Rosicky labdájára Robin van Persie érkezett teljese egyedül és közvetlen közelről a hálóba talált. A holland gólgyáros közel másfél hónapos gólcsendet tört meg szombaton, és immáron 28 találattal áll a bajnokságban.  Arséne Wenger legénysége még az első félidőben próbált alkotni valamit, de a vezetés megszerzése elmaradt, a fordulás után pedig valamelyest mindkét fél féltette az egy pontot is, így maradt az 1-1-es eredmény.


A forduló mérkőzését vívta egymással a Swansea és a Wolverhampton: a pályaválasztó walesiek negyedóra játék után már 3-0-s előnybe kerültek, majd miután Fletcher szépíteni tudott Graham góljával 31 perc játék után 4-1-re vezettek. A már biztos kieső Farkasok azonban nem adták fel, még a szünet előtt felzárkóztak két gólra, hogy a fordulás után újabb két gólt szerezve megszerezzék az egyik pontot.

A Bogdán Ádámmal felálló Bolton Wanderers a Sunderland vendége volt a hétvégén. A magyar kapus csapata Davies találatával ugyan megszerezte a vezetést, de Niklas Bendtner tíz percre egalizált. A második félidőben a Fekete Macskák ragadták magukhoz az előnyt, de Davies duplázott, így értékes egy ponttal távoztak a boltoniak.


Sunderland 2-2 Bolton by fasthighlights-2012

Rendkívül egyoldalú mérkőzést rendeztek a Goodison Parkban, ahol az Everton a Fulhamet fogadta. A liverpooliak Jelavis és Pienaar vezérletével az első játékrészben eldöntötték a három pont sorsát, majd a fordulás után az ausztrál Tim Cahill tette teljessé a kiütést.

Premier League
36. forduló
Everton-Fulham 4-0 (3-0)
gól: Jelavic (7., 40., az elsőt 11-esből), Fellaini (15.), Cahill (60.)
Stoke City-Arsenal 1-1 (1-1)
g: Crouch (10.), illetve van Persie (15.)
Sunderland-Bolton Wanderers 2-2 (1-1)
g: Bendtner (36.), McClean (55.), illetve Davies (26., 70.)
Swansea City-Wolverhampton Wanderers 4-4 (4-2)
g: Orlandi (1.), Allen (4.), Dyer (15.), Graham (31.), illetve Fletcher (28.), Jarvis (33., 69.), Edwards (54.)
West Bromwich Albion-Aston Villa 0-0
Wigan Athletic-Newcastle United 4-0 (3-0)
g: Moses (13., 15.), Maloney (36.), Di Santo (45.)