Bundesliga

Raúl góllal és bronzzal búcsúzott, a Bayern Hajnalék ellen ünnepelte a BL-döntőt

A német-labdarúgó-bajnokság utolsó előtti, 33. fordulójában a Schalke a Hertha 4-0-ás legyőzésével biztosította be bronzérmét, így a következő szezonban a BL-főtáblán indulhat, az Augsburggal nem bíró Mönchengladbachnak selejteznie kell. Hajnal Tamás csapata, a Stuttgart kétgólos vereséget szenvedett a szerdán a Bajnokok Ligája fináléjába jutott, tartalékos Bayern Münchentől. A már bajnok - immáron 27 mérkőzés óta veretlen - Borussia Dortmund gólzáporos mérkőzésen diadalmaskodott az élvonalból búcsúzó Kaiserslautern vendégeként. A Hertha és a Köln már csak az osztályozóban bízhat.

Raúl 40. góljával csúcsúzott a Schalkétól

Bundesliga, 33. forduló:
Bayern München-VfB Stuttgart 2-0 (1-0)
gólszerző: Gomez (32.), Müller (92.)
 
A bajorok a héten büntetőpárbajt követően bejutottak a Bajnokok Ligája fináléjába, a bajnokságban pedig már biztosan második helyen végez az együttes, így a hátralévő két bajnokinak nincsen különösebb jelentősége. Noha a Bayernben több kulcsember is pihent, így is könnyedén legyőzték a vendég Stuttgartot, amelyben Hajnal Tamás végig a pályán volt. A 32. percben egy előrevágott labdával Thomas Müller iramodott meg, ziccerben vihette kapura, önzetlenül Mario Gomezhez passzolt, aki 26. bajnoki gólját szerezte (1-0). A 92. percben egy tanítanivaló támadás végén Müller alakította ki a bajorok 2-0-ás sikerét. A Stuttgart helyet cserélt a tabellán a Leverkusennel, de ősszel már biztosan indulhat az Európa Liga selejtezőjében.
 
SC Freiburg-1. FC Köln 4-1 (1-0)
gólszerző: Mujdza (36.), Guede (54.), Caligiuri (84.), Freis (91.), illetve Podolski (47.)
 
A Freiburg az első félidő derekán taszította a kiesés szélére a Kölnt, Caligiuri indította jó ütemben Mujdzát, aki 11 méterről a hálóba lőtt (1-0). A vendégeket Lukas Podolski próbálta megmenteni, a második félidő elején jobbról indult meg befelé, majd 17 méterről rúgott nagy gólt (1-1). Néhány perc perc múlva már ismét a Freiburgnál volt az előny, Caligiuri hosszú indítását Guede közelről értékesítette (2-1). Jendrisek tovább növelhette volna az előnyt, de a 80. percben két méterről a gólvonalat és a kapufát súrolva csorgott ki labdája. Caligiuri pontosabb volt, a 84. percben Makiadi passzát balról, 16 méterről suhintotta a túlsó sarokba (3-1). A hosszabbításban Freis tette kiütéssé a győzelmet (4-1).
 
Hamburger SV-FSV Mainz 05 (0-0)
 
Szalai Ádám kezdőként végigjátszotta a mérkőzést az egy pontot szerző vendégeknél, csapattársa, Stieber Zoltán nem került be a Mainz keretébe. Zoltán
 
1899 Hoffenheim-1. FC Nürnberg 2-3 (1-2)
gólszerző: Beck (22.), Braafheid (88.), illetve Pekhart (9., 71.), Didavi (45.)
 
A 9. percben Toma Pekhart szerzett vezetést a vendégeknek, Didavi lövése után a kapusról kipattanó labdát segítette a hálóba (0-1). Szűk negyedóra múlva a sinsheimiek is gólt rúgtak, Musona indítását a kapu előtti kavarodásban Beck lőtte nyolc méterről a hálóba (1-1). A Nürnberg még a szünet előtt újra előnybe került, Feulner jobbról passzolt középre, az érkező Didavi közelről a hálóba lőtte a labdát (1-2). Pekhart a 71. percben duplázott, Pinola bal oldali beadását előbb az ötösről a felső lécre vágta, de a kipattanót fejjel értékesítette (1-3). A hajrában az egy perccel korábban beállt Braafheid még kozmetikázott az eredményen (2-3).
 
1. FC Kaiserslautern-Borussia Dortmund 2-5 (1-3)
gólszerző: Santana (17. - öngól), De Wit (49.), illetve Barrios (18., 26., 55.), Götze (33.), Perisic (76.)
 
A Kaiserslautern Santana öngóljával vezetett, a brazil bekk Fortunisz beadásába ért bele szerencsétlenül (1-0). A Dortmund gyorsan egyenlített, Owomoyela előreívelt labdáját Barrios fejelte az ötösről a kapuba (1-1). Nem sokkal később az idén a cserepadra szorult paraguayi duplázott, Perisic jobbról érkező passza után lazán helyezett a hálóba (1-2). A 33. percben már kettővel ment a bajnok, Mario Götze jobbról lőtt a hosszú alsóba (1-3). A szünet után szépítettek a hazaiak, Fortunisz ívelése után De Wit fejelt a hálóba, Kehl már nem tudta kivágni a labdát (2-3). Az 55. percben Tobias Sippel, a 'Lautern kapusa kapitális hibát vétett, elkezdett cselezgetni Perisiccsel, ahelyett, hogy kivágta volna a labdát, ott volt Barrios is, aki megkapta a labdát és a hálóba passzolta (2-4). Perisic ezután maga is betalált, balról tüzelt a hosszú sarokba (2-5). A Borussia immáron 27 mérkőzés óta veretlen, ha az utolsó fordulóban, hazai pályán legyőzi a Freiburgot, megdönti a Bayern München 1972-ben, valamint 1973-ban felállított - mai számítás szerint - 79 pontos rekordját.
 
Bayer Leverkusen-Hannover 96 1-0 (0-0)
gólszerző: Kiessling (75.)
 
Gól nélküli első félidőt követően a Európa Ligára hajtó Gyógyszergyáriak a 75. percben szereztek vezetést, egy kirúgott labdával Pogatetz szerencsétlenkedett, Kiessling harcosan elvette tőle és 12 méterről a kint álló Zieler mellett a hálóba lőtt (1-0). A Leverkusen fellépett az ötödik helyre, EL-indulása már biztosított.
 
FC Schalke 04-Hertha BSC 4-0 (1-0)
gólszerző: Huntelaar (32., 87.), Holtby (72.), Raúl (54.)
 
Az összecsapás mindkét együttesnek rendkívül fontos volt, mivel a Schalke a BL-selejtező, míg a berliniek a kiesés elkerüléséért küzdöttek. A jóval esélyesebb Királykékek félóra után kerültek előnybe, Matip cselezett balról befelé, Huntelaar elé tálalt, aki 13 méterről a jobb sarokba lőtt (1-0). A Schalke addig is és utána is kezében tartotta a mérkőzést, de az újabb gól sokáig nem akart megszületni, a 63. percben Klaas-Jan Huntelaar ajtó-ablak helyzetben gurított a bal alsó mellé. Végül a 72. percben Unerstall kirúgása után Brus Huntelaarhoz fejelt, aki mellel lekészített Holtbynak, utóbbi 13 méterről laposan a kapuba lőtt (2-0). A társak mindent megtettek, hogy a szezon végén távozó ikon, Raúl góllal búcsúzzon a hazai közönségtől, a 84. percben aztán jobb oldali szöglet után a kavarodásban valahogy besegítette a labdát a hálóba a spanyol csatár (1-3), majd a földre borulva köszönte meg a szurkolók szeretetét. Ezután adott egy gólasszt Huntelaarnak, Farfán szabadrúgását csúsztatta tovább, a holland balról, pár méterről a hálóba vágta a labdát (4-0). A lefújás után kisebbfajta fieszta vette kezdetét a Veltins Arénában, a játékosok és a szurkolók a bronzérmet ünnepelték és Raúlt búcsúztatták, aki kereken 40 góllal tette le névjegyét Gelsenkirchenben - de a jövő héten Brémában még szaporíthatja találatai számát. Ami az újoncot illeti, mivel a Köln kikapott Freiburgban, a berliniek még álmodozhatnak a bennmaradásról, igaz, ezt legjobb esetben is csak osztályozón harcolhatják majd ki.
 
Borussia Mönchengladbach-Augsburg 0-0
 
Hasonlóan az előző mérkőzéshez, a ’Gladbach a Bajnokok Ligája főtáblájáért harcolt, míg az Augsburg a kiesést szeretné elkerülni. Végül a döntetlen után az Augsburg örülhetet jobban, mivel a Hertha és a Köln kikapott, a következő szezonban is az élvonal tagja lesz Jos Luhukay gárdája.
 
VfL Wolfsburg-Werder Bremen 3-1 (1-1)
gólszerző: Salihamidzic (40.), Helmes (66., 89), illetve Rosenberg (45+1.)
 
A Farkasok a megsérült Dejagah helyére beállt veterán bosnyák középpályás, Hasan Salihamidzic bombájával vezettek, aki az első félidő hajrájában 17 méterről, laposan, nagy erővel lőtt a jobb alsó sarokba (1-0). A játékrész lefújása előtt egyenlített a Werder, egy szabadrúgás után továbbcsúsztatott labdát Rosenberg fejelt Benaglio kapujába (1-1). A 66. percben ismét ünnepelhetett a Wolksvagen Arena közönsége, egy tökéletesen kivitelezett kontra végén Patrick Helmes a tizenhatosról gurított a hálóba (2-1). A 89. percben Helmes duplázott, 3-1-re győzött a Wolfsburg.