Sportdiplomácia

Továbbra is Kamuti Jenő a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke

  • MTI
Címkék:

Az elkövetkező négy évben is Kamuti Jenő vezeti majd a Nemzetközi Fair Play Bizottságot (NFPB), melynek immár 12 esztendeje az elnöke.

A szervezet végrehajtó bizottságának állásfoglalásával dőlt el, hogy folytathatja munkáját, mert bár a vezető testület javaslatára szombaton még rá kell bólintania a közgyűlésnek, az alapszabály értelmében az már csak formalitás, ugyanis a vb döntése a mérvadó.

Kamuti az MTI érdeklődésére elmondta, hogy jelölését követően javaslatot tett a pénztárnok és a főtitkár személyére, s nem okozott meglepetést, az eddigi munkatársait, a több állampolgársággal, köztük amerikaival, indiaival és magyarral rendelkező Sunil Sabharwal Besenyeit, illetve a francia Jean Durryt nevezte meg.

A vb a csütörtöki ülésén döntött arról, hogy négy új taggal - köztük a nemzetközi egyetemi és főiskolai sportszövetség első alelnökével - bővül, így a jövőben 19 fővel működik tovább.

"Erre azért van szükség, mert az a célunk, hogy minél kiterjedtebb kapcsolatokat építsünk ki a fair play szellemiségének terjesztése érdekében" - indokolta a bővülést Kamuti.

A tőrvívóként olimpiai ezüstérmes, csapatban világbajnok sportember 2000 óta irányítja a több szervezet, köztük az UNESCO által 1963-ban létrehozott, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által is elismert és támogatott bizottságot.

"Örülök, hogy folytathatom a munkát. Amint azt korábban is mondtam, elkötelezettje vagyok a tiszta, becsületes sportnak és életvezetésnek, hitvallásomnak tekintem ezt. Úgy vélem, a sport jó példákkal szolgálhat, +kézzel fogható+ példaképeket állíthat. Másrészt fontosnak tartom azt és büszke vagyok rá, hogy egy ilyen elismert szervezetet magyar ember vezet" - nyilatkozott Kamuti Jenő.

A vb-ülésen az is eldőlt, hogy az egyes korosztályok számára speciális programokat dolgoznak ki, mert nem ugyanazzal lehet és kell megfogni egy általános iskolást, egy ifjúsági korú versenyzőt vagy egy egyetemistát.

A budapesti "fair play-napok" keretében pénteken konferenciát tartottak. Ezen Farkas Péter, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának docense egy felmérés eredményeit ismertette. Eszerint Magyarországon az emberek 30 százaléka hallott a Nemzetközi Fair Play Bizottságról, míg ez másutt 5-10 százalékra tehető, s itthon az emberek 50 százaléka az ország sportsikereire a legbüszkébb. Kiderült az is, hogy 40 százaléknyian gondolják fontosnak a fair playre nevelést, s ezt elsősorban az edzők feladatának tartják. Szólt előadás emellett a fair play és a vallás, illetve a fair play és a politika összefüggéseiről, az edzők felelősségéről a tisztességre nevelést illetően, konkrét amerikai iskolai tapasztalatokról, valamint a tiltott fogadásokról, melyek - mint elhangzott - ma a legnagyobb veszélyt jelentik a sportra.

Szombaton, a délelőtti közgyűlést követően este 18 órától kerül sor a 2011-es fair play díjak átadására Gödöllőn.