Cselgáncs Eb

Mindhárom magyar kiesett, de Csoknyai bizakodhat a kvótában

  • MTI

A pénteken érdekelt három magyar, Gáspár Eszter (63), Nagysolymosi Sándor (81 kg) és Csoknyai László (81) is kiesett az első fordulóban a cseljabinszki cselgáncs Európa-bajnokságon, ám utóbbinak így is jó esélye van kijutni a londoni olimpiára.

A kvalifikációs sorozat utolsó állomásának honlapja szerint Gáspár az ukrán Olena Szajkótól, Nagysolymosi a cseh Jaromir Muslitól, míg Csoknyai a grúz Levan Ciklauritól kapott ki, ezzel valamennyien befejezték a szereplésüket.

A bonyolult kvalifikációs rend alapján azonban a paksi Csoknyainak ezzel együtt jó esélye van a kvótaszerzésre. A magyar szövetség (MJSZ) számításai szerint ugyanis a közvetlen kvalifikációra már nincs esélye, mivel nem lesz benne a 81 kg-os kategória világranglistájának első 22 helyezettjében. Az épphogy lemaradóknak - 14 férfinak és 11 nőnek - azonban a kontinentális szövetségek szabadkártyát juttatnak, ez súlycsoportonként két, országonként pedig egy fő lehet. A 81 kg "pótlistáján" Csoknyai van legelöl, legnagyobb riválisa, a fehérorosz Alekszandr Sztasenka ugyancsak hamar kiesett az Eb-n, így már nem előzheti meg őt.

Csoknyai helyzete akkor változhat, ha a még olimpiai esélyes magyarok közül szombaton a 100 kg-os Farkas Bálint döntőt vív Cseljabinszkban (ha megnyeri az Eb-t, akkor közvetlenül kvalifikálja magát a nyári játékokra). Ez esetben a Honvéd dzsúdósa kap szabadkártyát.

Szombaton, az egyéni küzdelmek zárónapján Farkas mellett a már közvetlen kvalifikációs helyen álló Bor Barna (+100) és Joó Abigél (78) lép tatamira a kontinenstornán, ahol 45 ország 379 dzsúdósa verseng.