Győr

Május második felében hirdet ítéletet a CAS az ETO ügyében

Május második felében hirdet ítéletet a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a Győri ETO FC ügyében: korábban az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) két évre kizárta az európai kupákból a zöld-fehér klubot, amely a CAS-hoz fordult.

Az ETO hivatalos honlapján olvasható közlemény szerint a CAS pénteken tanúként hallgatta meg Lausanne-ban Klement Tibort, a Győr ügyvezető igazgatóját, Gertner Zoltánt, a magyar szövetség (MLSZ) adminisztrációs igazgatóját, Gudra Tamást, az MLSZ gazdasági igazgatóját, valamint Szabó István független könyvvizsgálót. Ezután a győriek által felkért spanyol Juan de dios Crespo Perez védőügyvéd beszédére került sor. Ítélet május végére várható.

Május második felében hirdet ítéletet a CAS az ETO ügyébenMint ismert, Győri ETO FC fellebbezett az UEFA Fellebbviteli Testületének 2011. november 29-i döntése ellen,melyet az UEFA Ellenőrző és Fegyelmi Testületének 2011.június 16-i döntése előzött meg, ekkor az MLSZ-t és a Győri ETO FC-t is megbüntették. A Fellebviteli Testület elutasította az MLSZ fellebbezését a büntetés ellen, és helyben hagyta a Fegyelmi Testület korábban kiszabott bírságát. A Győri ETO FC fellebbezését  részlegesen ismerte el, és háromról két szezonra csökkentette azt, a 2011/12 és 2012/13-as klubversenyekre vonatkozóan egy alkalomra kizárta a klubot a szereplésből, az 50.0000 eurós bírságot pedig helyben hagyta. Az ügy háttere az ETO FC és az FC Flora Tallin közötti szerződésben szereplő  számlával kapcsolatos számviteli kérdés megítélése .Az UEFA szerint az ETO úgy játszott az Európa Liga 2010/11-es selejtezőjének 1., 2., 3. és utolsó, 4. fordulójában, hogy nem felelt meg mindenben a szövetség licenckövetelményeinek. A testület úgy vélte, a 2009. december 31-én lejárt tartozási kötelezettségének a Győri ETO FC nem tett eleget. Az ETO álláspontja az, hogy az észt játékos, Jarmo Ahjupera vételárának maradékát - 50 000 eurót - addig nem fizethettük ki, amíg a futballista korábbi egyesülete az FC Flora Tallin nem állított ki számlát róla. A számla 2010. augusztus 16-án érkezett meg Győrbe, és azután kiegyenlítésre került.

A Győr számára azért is fontos a mostani ítélet, mert jelenleg második, Európa Liga-indulást érő helyen áll az OTP Bank Ligában. Ráadásul még a Bajnokok Ligája-szereplés is elérhető, mivel csak két pont a hátránya a listavezető Debrecennel szemben.