La Liga

Immár hivatalos, Guardiola a szezon végén elhagyja a Barcelonát

A Barcelona labdarúgócsapatának péntek délutáni sajtótájékoztatóján Sandro Rosell elnök megerősítette, hogy Josep Guardiola vezetőedző négy év után feláll a kispadról, nem hosszabbítja meg a szezon végén lejáró szerződését. Távozása már reggel óta nyílt titok volt, miután több spanyol újság világgá kürtölte, hogy elbúcsúzott játékosaitól.

Josep Guardiola vezetőedző négy év és 13 trófea után után távozik a katalánoktól.

"Köszönjük a munkádat és a szereteted" - mondta Sandro Rosell elnök a bejelentés után, majd átadta a szót a trénernek.

"Véget ért a munkám. Kérem, értsék meg, nehéz volt ezt a döntést meghoznom, de szeretném megmagyarázni, hogy mindenki megértse. Nagyon sajnálom, hogy az utóbbi hetekben mindenféle pletyka kapott szárnyra" - kezdte mondandóját Guardiola.

"Mindig is rövid időtartamra szóló szerződést szerettem volna, mert a Barcelona által támasztott elvárások nagyon magasak. Játékosként megtanultam ezt, pontosan tudom, hogyan működik ez itt. Mindig is azt gondoltam, hogy négy év örökkévalóságnak számít egy klubnál. Ősszel bejelentettem a vezetőségnek, hogy végéhez közeledik az én időm a Barcánál, de a játékosaimnak nem beszéltem erről, úgy véltem, nagy zavart keltett volna a csapatban. Most, hogy két sorozattól is elbúcsúztunk, eljött az ideje a bejelentésnek. Az ok egyszerű, kiégtem, a négy év nagyon hosszú idő volt" - folytatta a 41 éves szakember.

A Guardiola-éra a Barcelonánál:
13 trófea: 3 spanyol bajnokság, 3 Spanyol Szuperkupa, 2 Bajnokok Ligája, 2 Európai Szuperkupa, 2 klubvilágbajnokság, 1 Spanyol Kupa. Mérlege: 242 mérkőzés, 175 győzelem, 46 döntetlen, 21 vereség, 618-178-as gólarány.

"Négy év után mindenki elfárad. Állandóan rendelkezésre állni a sajtónak és a futballistáknak, a háromnaponkénti meccsek, ez nagyon megerőltető. Pihenésre és megújulásra van szükségem. Boldog vagyok az elért eredmények miatt. Szeretnék köszönetet mondani a játékosoknak, nagy kiváltság volt velük dolgozni. Köszönöm a türelmüket, büszke vagyok arra, hogy itt dolgozhattam. De már nem érzem azt a tüzet, amit az első napon, és a Barca nem ezt érdemli. Az új edző meg tudja majd adni azokat a dolgokat a csapatnak, amit én már nem" - magyarázta döntését Guardiola, akit láthatóan megviseltek a történtek. Elmondta, hogy pihenésre és új kihívásokra van szüksége, de szavaiból nem derült ki egyértelműen, hogy egy másik klubnál vállal-e munkát, vagy szünetet tart edzői karrierjében.

"Pihenni fogok, aztán egy napon talán újra munkát vállalok valahol. De az is lehet, hogy nem. A élet rengeteg dolgot tartogat a labdarúgáson kívül. Már semmit sem kell bizonyítanom, külföldön sem. Az elnök több lehetőséget is felajánlott nekem, de most időre van szükségem, hogy feltöltődjem."

"Köszönjük a munkádat és a szereteted" - mondta Sandro Rosell elnök

Guardiola a délelőtti edzésen közölte a keret tagjaival a döntést, a Marca szerint ezekkel a szavakkal: "Srácok, elhagyom a Barcát". A sajtótájékoztatón jelen volt a csapat több tagja, így Sergio Busquets, Gerard Piqué, Pedro, Cesc Fabregas, Xavi, Víctor Valdés, Andrés Iniesta, Carles Puyol is, Lionel Messi ugyanakkor nem.

A katalán klub történetének legsikeresebb edzője négy év és 13 trófea után áll fel a kispadról, többek között három bajnoki aranyérmet és két Bajnokok Ligája-elsőséget nyert irányításával a Barcelona, és visszavonhatatlanul bevonult a futballtörténelembe. A szakember a 14. serleggel búcsúzhat, ugyanis a csapat bejutott a Király Kupa döntőjébe, ahol az Athletic Bilbao lesz az ellenfele.

A gránátvörös-kékek kedden címvédőként kiestek a BL-elődöntőjében a Chelsea-vel szemben, a bajnokságban pedig hét pont a hátrányuk a Real Madrid mögött, de a második pozíciónál hátrébb nem végezhetnek.

Korábban több újság is cikkezett róla, hogy európai élcsapatok, így a Chelsea, az Internazionale és az AC Milan is szívesen látná kispadján a katalán trénert, akinek sorsa az elmúlt hónapokban folyamatosan beszédtéma volt. De a Manchester Cityvel, a Liverpoollal vagy éppen az angol válogatottal is hírbe hozták.

Andoni Zubizarreta sportigazgató bejelentette, hogy Guardiola örökébe eddigi asszisztense, Tito Vilanova lép. "Azért választottuk Titót, mert ő a klub ideológiáját képviseli" - mondta.

A 42 éves Vilanova egyelőre a 2012-2013-as szezonra kapott megbízatást. Labdarúgóként a Barcelonában nevelkedett, 1988-90 között a tartalékokat erősítette, de az A-csapatig nem jutott el, 2002-es visszavonulásáig kisebb klubokban játszott középpályásként, majd a Barcelona melletti külvárosban, Terrassában kezdett edzősködni, innen tért vissza a katalánokhoz. 2007-ben együtt dirigálta a tartalékokat a harmadosztályban Guardiolával, majd Frank Rijkaard távozása után Guardiola asszisztense lett a nagyoknál.

Guardiola sajtótájékoztatóján készült videó