Autó-motor

Jöhet a visszavágó a modernkori gladiátorok csatájában

Címkék:

Fantasztikus csatát ígér április 29-én, a Kakucsringen rendezendő autocross, rallycross és quad magyar bajnoki futam. Az autocross két magyar Európa-bajnoka, Kárai Tamás (2011 - felnőtt) és Szabó Krisztián (2009 és 2010 – junior) ezúttal rallycrossban tör babérokra, és mindketten szeretnék legyőzni a másik szakág legjobbjait. A Super Cars hatszoros magyar bajnoka, Harsányi Zoltán és a Super 1600-os kategória legjobbja, az idei első futam győztese, Ország Zsolt kész visszaverni a trónkövetelők támadását. Ahogy a kétszeres magyar bajnok, a verseny szervezője, Majerszky Gábor elmondta, aki a hétvégén kilátogat a fővárostól 35 kilométerre fekvő pályára, nem bánja majd meg, hisz a Kakucsringen hatalmas élmény lesz a modernkori gladiátorok összecsapása.

Úgy tűnik, nagyon izgalmas lesz a 2012-es bajnoki szezon a rallycross szakágban, ugyanis idén az autocross két Európa-bajnoka, Kárai Tamás (2011 – felnőtt) és Szabó Krisztián (2009 és 2010 – junior) is itt akarja bebizonyítani, hogy ő a legjobb. Természetesen a két trónkövetelő a hétvégi, április 29-én a Kakucsringen rendezendő bajnoki futamon már mindent megtesz a győzelemért – Kárai a Super Cars, míg Szabó a Super 1600 kategóriában –, ám a rallycross jelenlegi legjobbjai, Harsányi Zoltán és Ország Zsolt nem fogja olcsón adni a bőrét. Előbbi Máriapócson már legyőzte kihívóját – másfél másodperc volt közöttük –, míg Szabó Krisztián most próbál először szerencsét.
„Nagyon várom már Tomival az újabb összecsapást, és biztos vagyok abban, hogy ismét nagyon közel leszünk egymáshoz, csak az a kérdés, ki lesz elől. Ez más pálya, más a karaktere, és itt már vannak olyan részek, ami neki fekszik jobban, igaz, olyan is, ami meg nekem. Nagy csata lesz, remélem, ismét nyerni tudok” – fogalmazott a Super Carsban hatszoros magyar bajnok, háromszoros Zóna bajnok, egy Mitsubishivel versenyző Harsányi.

Természetesen Kárai Tamás (Skoda Fabia) is bízik magában, főleg annak tudatában, hogy autójában minden apró hibát sikerült kijavítani. „Mindenképpen győzni akarok, nagyon bízom abban, hogy visszavágok Zolinak. Máriapócson még elfogadható volt a második hely bemutatkozásként, de most úgy érzem, itt ugyanakkora az esélyem a sikerre, ugyanis a Kakucsringen mindketten ugyanannyit mentünk már. Ha a rajtom jól sikerül, az már fél győzelem” – vélekedett a magyar autósport egyetlen Európa-bajnoka, Kárai Tamás.

Hasonlóan nagy csata várható Super 1600-ban is, ahol az első futam győztese, a rallyból két éve átnyergelő Ország Zsolt – ő több mint 10 másodperccel verte a mezőnyt – nagyon örül a veszélyes kihívó megjelenésének. „Várom már a Krisztián elleni csatát, remélem, látványos csatát vívunk majd egymással. Egy biztos, teljes erőbedobással fogok hajtani, és bízom abban, hogy 2011 után idén sem találok itt legyőzőre” – állította Ország, aki gyári autójával (Suzuki Ignis) idén szeretne pár Eb-futamon is rajthoz állni.

Az autocross magyar Európa-bajnokai le akarják győzni a hazai rallycross legjobbjait a hétvégi bajnoki futamon.

Élete első rallycross futamára készülő Szabó Krisztián megtiszteltetésnek tartja, hogy a kategória egyik legjobb hazai versenyzője máris komoly ellenfélként tekint rá. „Én úgy tekintek erre, mint jó gyakorlásra egy bérelt Opel Corsával, amit pénteken tesztelhetek
először. Úgy érzem, a gokartos múltam előnyömre lehet, és mindent megteszek majd a jó szereplés érdekében. Ha még most nem is, de nagyon remélem, hogy egy-két futam után már valóban komoly ellenfele lehetek Zsoltnak, akinek sokkal jobb az autója az egész mezőnynél”
– jelentette ki a kétszeres autocross junior Európa-bajnok Szabó.

A verseny szervezője, Majerszky Gábor (Suzuki Swift) – aki egyben a Super 1600-ban kétszeres magyar bajnok – úgy véli, a versenyre kilátogatókat tömény izgalom várja majd a modernkori gladiátorok küzdelme alatt.

„Egy nagy visszavágó és egy ígéretes premier lehet a hétvégén. Nagyon szeretném, ha minél többen kilátogatnának a bajnoki futamra, éppen ezért a jegyárakat is ennek megfelelően állítottuk be. A felnőttek 2000, a diákigazolvánnyal rendelkező, 14 évnél idősebb fiatalok 1500, míg a 14 éven aluliak ingyen tekinthetik meg a futamokat. A belépő nemcsak a versenyek megtekintését, hanem a depóba való belépésre is jogosít, ahol nemcsak a versenyzőkkel lehet találkozni, hanem a technikákat is közelről lehet megtekinteni” – foglalta össze Majerszky, aki az idei szezon meggyengült anyagi lehetőségei ellenére dobogóra várja magát.

Természetesen az autocrossban sem maradnak látványos csaták nélkül a nézők, ráadásul 17 versenyző adta le a nevezését a három kategóriában, ami igencsak örvendetes tény. A már említett Kárain és Szabón kívül szintén megméretteti magát az Európa-bajnokságon Ábrahám Károly (Super Buggy), aki Kakucson már az új, Dömsödön már látott V6-os, 3000 köbcentis Ford motoros autójával áll majd rajthoz. Hasonló terveket dédelget Brezovszki Sándor is, aki éppen Ábrahám tavalyi, Buggy1600-as autójával száll harcba az idei bajnoki címért, és szerezne nemzetközi tapasztalatokat a kontinensviadal néhány futamán. Nem lesz egyszerű dolga egyikőjüknek sem a hétvégén, mert a mezőny többi tagja kőkemény küzdelemre szeretné őket kényszeríteni.

Az április 29-ei verseny programja:
07:30 - Szabadedzések kezdete
09:00 - Időmérő edzések kezdete
11:00 - Első előfutamok kezdete
13:00 - Második előfutamok kezdete
15:00 - Harmadik előfutamok kezdete
17:00 - DÖNTŐK
18:30 - Díjátadó ünnepség