Sportdiplomácia

Budapesten tartják az olimpia előtti utolsó európai szintű szakmai konferenciát

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportpolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) 33. éves szakmai konferenciáját, melyet Budapesten rendeznek 2012. április 26. és 28. között. A tanácskozás házigazdája, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB). A három napos konferenciasorozat az utolsó európai szintű szakmai egyeztetés a londoni ötkarikás játékok kezdete előtt.

A konferenciasorozaton a nemzetközi sportszervezetek, olimpiai szervezőbizottságok vezetői és képviselői, valamint az Európa Tanács delegáltjai mellett részt vett többek között Patrick Hickey, az EOC elnöke, Gilbert Felli a londoni olimpiai játékok igazgatója, Pere Miró a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) igazgatója, Borkai Zsolt a MOB elnöke és Raffaele Pagnozzi az EOC főtitkára is.

A sportpolitikáért felelős államtitkár megnyitó beszédében kiemelte: „A magyar kormánynak fontos a sportszervezetek, azaz a nem-kormányzati szektor képviselőinek meghallgatása.” Czene Attila hozzátette: „Magyarország irányítói bizonyították is ezen véleményüket, amikor 2012. január elsejével a Parlament új Sporttörvényt fogadott el. A kormány ezzel úgymond „letisztázta” az állami és a civil feladatokat. Visszaadta a sportszakmai döntések meghozatalának jogosítványait oda, ahová az való, a sportszakma kezébe, s a kormányzati szintérre, az állami sportirányítás kezébe a valós és elidegeníthetetlen állami feladatokat koncentrálta.”

Az államtitkár megköszönte Patrick Hickey együttműködését, amelyet a magyar EU-elnökség kapcsán nyújtott. A sportvezető a magyar elnökség alatt és az azóta is tartó együttműködést érdekesnek és hasznosnak ítélte. Czene Attila köszöntőjének zárásaként sikeres munkát kívánt az EOC-nek, jelezve: „Európának szüksége van egy ilyen koordináló szervezetre.”. A megnyitó alkalmával az EOC elismerésben részesítette Czene Attilát és Borkai Zsoltot.

Az EOC, a NOB-hoz hasonlóan, az Olimpiai Charta alapján dolgozik, hasonlóan a többi kontinentális olimpiai bizottsághoz, amelyekkel együttműködik. Az EOC szervezi az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF), melyet négy éves olimpiai ciklushoz igazodva és az olimpiát nem zavarva minden páratlan évben tartanak. A 2017-es nyári EYOF rendezési jogára Győr városa kormánygaranciával pályázik.

A holnapi nap zárásaként Czene Attila szemináriumi gálavacsorát ad a 33. EOC szakmai konferencia résztvevőinek.