Férfi kézilabda

Mocsai Lajos az MKB Veszprém elhagyásáról beszélt

Távozhat az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapatától Mocsai Lajos, az együttes vezetőedzője, aki egyben a magyar válogatott szövetségi kapitánya is, mivel a Magyar Kézilabda Szövetség törekvése az, hogy a nemzeti csapatokat főállású kapitányok irányítsák.

A mesteredző a Veszprém TV-nek adott interjújában beszélt a bakonyi klub, a magyar kézilabda és a saját helyzetéről.

Az MKB Veszprém szezonjával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a bajnoki és a BL-szereplést olyan problémák nehezítették, amelyekbe a szurkolók nem látnak bele: "Az ember a saját "fészkében", a saját klubjában, amelytől sokat kap sportszakmai szempontból és amelynél az életét éli, nem szívesen beszél a nyilvánosság előtt olyan dolgokról, amelyek nehezítették az ittlétet és az eredményességet. Recesszióban van az egész sportvilág és gazdaság, nem csak Magyarországon, hanem egész Európában. A sport egy érzékeny közeg, ha az elkötelezettség és a belső motiváció a sportolókban megtörik, akkor a közösség nem működik ebben a nagyon kiélezett versenyben úgy, ahogy kellene. Bízom benne, hogy az idő ezt rövidesen megoldja, és akkor a Veszprém újra az a klub lesz, amely Magyarország egyik legnagyobb kincse."

Mocsai Lajos a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányaként 2011-ben.

Mocsai Lajos úgy véli, a Pick Szeged idén tapasztalt fejlődése a magyar kézilabda egészének és jelenlegi klubjának is jót tesz, így örül annak, hogy az MKB már nem a bajnokság egyeduralkodója, hanem megfelelő ellenfélre talált a Tisza-parti csapatban: "Szegeden nagy változások történtek, visszamenőleg rendezték a problémáikat, van jövőképük. Biztos vagyok benne, hogy a Veszprémmel is ugyanígy alakulnak a dolgok, de a Szeged feljövetele a játékosállományban, a válogatottak számában, a tehetségek jelenlétében megközelíti a Veszprémet. Azt gondolom, hogy annak az időszaknak, amikor tucatszám nyertük a meccseket veretlenül, vége van. És vége is kellene lennie, mert az a jó, ha a magyar bajnokság minél erősebb. Természetesen a veszprémi sikerekért dolgozom, de ahogy mondani szokták, a konkurenciából él az üzlet. A Veszprémnek is az a legjobb, ha erős ellenfelei vannak, a közönség számára ez a vonzó, és akkor ezen a kialakult holtponton átlendül az egész magyar kézilabdaélet."

A szakember arra is reagált, hogy sokak szerint a szezon végétől nem lesz egyszerre klubedző és szövetségi kapitány, az utóbbi poszt kedvéért lemond az előbbiről: "A klubunk kapott egy levelet a szövetségtől, amiben jelzik, hogy különböző külső körülmények miatt, elsősorban a női válogatottnál kialakult helyzet miatt szeretnék, ha a válogatottaknak főállású kapitánya lenne, és sokan, több nagy klub is szeretné, ha ilyen jellegű függetlenség alakulna ki. Ez arra mutat, hogy távozom Veszprémből. A másik amit végig kell gondolnunk, az az, hogy remélhetőleg jönnek kiemelkedő képességű játékosok a nyáron, és jómagam az egész ismerkedési időszakot augusztus végéig az olimpiával töltöm, a felkészülésben abszolút nem tudok részt venni. Tehát a klub részéről is lehet egy olyan igény, hogy egy korrekt megoldást találjunk. A harmadik dolog, hogy öt év óta heti négy-öt napon eljövök otthonról, és este nyolc-kilenc körül érek haza. A klubnál töltöm az életemet, emiatt egyszerűen eltűnt a baráti köröm, de ezt nem negatívumként mondom, így alakult az életem. A döntés meghozatala jogilag felvet kérdéseket, de szerintem ez a mi helyzetünkben rendezett. Egy hosszabb távú, későbbiekben folytatandó kapcsolat sem kizárt közöttünk" - utalt a szakvezető arra, hogy a találgatásoknak van valóságalapja.

Végezetül kiemelte azt is, hogy a nevével fémjelzett kézilabda-akadémia felállítása a sportág megerősítése miatt létkérdés, szükség van arra, hogy a multikulturális élcsapatokban a magyar játékosok vigyék a prímet.