Bajnokok Ligája

A Bayern drámai csata után Madridban harcolta ki a finálét

A Bajnokok Ligája elődöntőjének szerdai visszavágóján a Real Madrid a rendes játékidőben 2-1-re legyőzte a Bayern Münchent, de mivel az odavágón is ez az eredmény született, hosszabbításra került sor.A ráadásban nem esett gól, így végül a tizenegyesek döntöttek a továbbjutásról, a szétlövésben pedig José Mourinho játékosai közül hárman is hibáztak, a Bayern München harcolta ki a finálét.

Már a harmadik percben megszerezhette volna a vezetést a Real Madrid csapata, de Di María remek egyéni alakítása után a középre centerezett labdára a Sami Khedira érkezett, aki meglehetősen gyatra lövést eresztett meg hatméteres távolságból, ezért Neuer védeni tudott. A 6. percben azonban már a szőke portás sem állhatta útját a labdának: az Alaba kezezése után megítélt büntetőt Cristiano Ronaldo tökéletesen helyezte a kapu bal oldalába (1-0). A gól után próbálkozott a Bayern is - Gomez riogatta Casillast a tizenhatoson kívülről - de a 14. percben ismét Ronaldo fogadhatta társai gratulációt: Khedira labdaszerzése után Özil tálalt remekül a portugál elé, aki 15 méterről a jobb alsó sarokba gurított (2-0).

Nagy volt az öröm a Bernabéuban, de José Mourinho arcáról nem akartak eltűnni a ráncok, meglehet a Special One látott már ezt-azt. A Bayern nem esett össze a két gyorsan bekapott góltól, és sorra vezette a támadásokat, melyekben azért akadt bőven veszély. Egy ilyen támadás után Gomezt Pepe rántotta le a tizenhatoson belül, Kassai nem volt szívbajos, és a büntetőpontra mutatott. A tizenegyest Robben végezte el - annak ellenére, hogy a Dortmund ellen sorsdöntő helyzetben kihagyta - és bár Casillas érezte az irányt, csak beleérni tudott a labdába, hárítani már nem volt esélye (2-1).

A vesztes hadvezér térdre kényszerült - nézd meg a találkozóról készült galériánkat / AFP

A szépítés után is lendületesebben futballozott a Bayern, bár Benzemának nem sok kellett, hogy a szezon egyik legszebb gólját szerezze. A hajrában Gomez ziccerét fogta Casillas lábbal, majd a másik oldalon Ronaldo szabadrúgása után Neuer avatkkozhatatt játékba. Az első játékrész zárómomentuma egy ígéretes Robben-szabadrúgás volt, de a spanyolok kapusa vetődve kiütötte azt.

A fordulás után meglehetősen csalódást keltett a játék - legalábbis az első félidőben látottakhoz képest. A mezőnyben a vendég müncheniek játszottak fölényben, mégis Benzema lövésénél Neuernek kellett nagyot védeni, de ezzel együtt a kapusoknak meglehetősen kevés dolga volt a második félidőben. A leggólveszélyesebb akció a rendes játékidő letelte előtt öt perccel alakult ki, mikor is Robben ugyan remek helyzetbe Gomezt, de a német csatár hiába állt már a kapuval szemben, lövés helyett cselezni akart, így viszont elpepecselte a ziccert. Mikor Kassai háromszor a sípjába fújt, a holtfáradt madridi játékosok közül többen is a földre zuhantak, de Robben arcáról sem a frissesség jeleit olvashattuk le.

A hosszabbítás gyakorlatilag úgy telt el, hogy nem volt gólhelyzet, az említésre méltó események között azt kell megjegyezni, hogy Badstuber és Gustavo is besárgult a Bayern részéről, így ők a döntőben nem léphetnek majd pályára.

Az volt az ember érzése, hogy a játékosok megváltásként várták az újabb hármas sípszót, majd miután ez megtörtént, Casillas és Lahm sorsolhatott, melyik csapat is kezdje a büntetőpárbajt.

Elsőként a müncheni Alaba állt a labda mögé, és lőtt gólt, majd Cristiano Ronaldo bal alsóba tartó labdáját védte Neuer. A második körben Gomez talált be, majd Kaká próbálkozását is hárította Neuer, a harmadik párosban Casillas is hozzá tett a meccshez, kiszedte Kroos lövését, majd Xabi Alonso megszerezte az első madridi gólt. Ezután fokozódtak az izgalmak, Lahm ugyanis alulmaradt Casillasszal szemben, de nem tudott egyenlíteni a Real, mivel Sergio Ramos méterekkel a kapu fölé lőtt. Schweinsteiger úgy állhatott a labda mögé, hogy ha belövi, döntőben van a csapata: a németek húzóembere nem hibázott, így 2010 után 2012-ben is finálét játszhat a Bayern München.

A május 19-én esedékes döntő ütközetetben a bajorok saját stadionjukban vethetik össze erejüket a Barcelonát búcsúztató Chelsea-vel. 

Real Madrid - Bayern München 2-1 (2-1) - tizenegyesekkel 1–3
Bajnokok Ligája, elődöntő, 2. mérkőzés
Madrid, Bernabéu-stadion, 70 000 néző, vezette: Kassai Viktor.
Real Madrid: Casillas - Arbeloa, Pepe, Ramos, Marcelo - Khedira, X. Alonso - Di María (Kaká, 75.), Özil (Granero, 111.), Ronaldo - Benzema (Higuaín, 105.). Vezetőedző: José Mourinho.
Bayern München: Neuer - Lahm, Boateng, Badstuber, Alaba - Schweinsteiger, L. Gustavo - Robben, Kroos, Ribéry (Müller, 95.) - Gomez. Vezetőedző: Jupp Heynckes.
Gólszerző: Ronaldo (6. - 11-esből, 14.), ill. Robben (27. - 11-esből)
Sárga lap: Pepe (26.), Arbeloa (59.), Granero (115.), ill. Alaba (5.), Robben (90.), L. Gustavo (102.), Badstuber (104.)
Stasztika
45 % Labdabirtoklás 54%
12 Kapura lövés 13
7 Kaput eltaláló lövések 6
5 Kaput nem találó lövések 7
26 Szabadrúgás 14
5 Szöglet 5
4 Les 1
19 Bedobás 31
6 Védés 5
11 Kirúgás 9
10 Szabálytalanság 25
3 Sárga lap 4

 

Percről-percre

A Bayern München 3-3-as összesítéssel, tizenegyesekkel (3-1) jutott tovább a Bajnokok Ligája fináléjába.

Schweinsteiger belövi, döntőben a Bayern München! 1-3

Sergio Ramos az égbe lőtte a labdát. 1-2

Lahm lövését is kivédi Casillas! 1-2

X. Alonso középre helyez, Neuer sehol. 1-2

Kroos próbálkozását Casillas szedi ki. 0-2

Kaká is kihagyja, Neuer ezt is védi. 0-2

Gomez berúgja. 0-2

Ronaldo kihagyja, Neuer bravúrral védett 0-1.

Alaba belövi. 0-1

A Bayern kezdi a büntetőket!

Következnek a büntetők!

Vége a mérkőzésnek!

118. perc: Marcelo mutatott be egy 40 méteres szólót, de Higuaín nem figyelt és lesen kapta a braziltól a labdát.

116. perc: Granero kap sárga lapot színészkedésért, a középpályás a 16-oson belül dobta fel magát, de Kassai nem volt vevő a dologra.

112. perc: Kaká vett át mellel egy labdát az ötös környékén, de kicselezte magát, majd el is vették tőle a labdát a védők.

110. perc: Mesut Özil helyén Esteban Granero a pályán.

108. perc: Küzdenek, küzdenek a játékosok, de a kapuk a ráadásban még nem forogtak veszélyben.

José Mourinho Higuaínt is beveti, az argentin Benzemát váltja.

Vége az első 15 percnek!

105. perc: Badstuber is besárgult, így ő is Gustavo sorsára jutott.


 

104. perc: Két szögletet is elvégezhetett a Bayern egymás után, de egyikből sem alakult ki veszélyes szituáció.

102. perc: Gustavo Pepe buktatásáért sárgát kap Kassaitól, ez pedig azt jelenti, hogy ha csapata továbbjut, ő nem játszhat a döntőben.

99. perc: Ronaldo tűnt fel a müncheniek tizenhatosánál, de a portugál végül nem jutott lövőhelyzetig.

95. perc: Ribéry úgy tűnik elfáradt, a francia szélső helyén Thomas Müller a vendégek csapatában.

91. perc: A Real kezdte a hosszabbítás első félidőjét.

Vége a mérkőzésnek, következhet a hosszabbítás!

92. perc: Ronaldo gyenge lövése jelenti a rendes játékidő utolsó momentumát.

Letelt a rendes játékidő!

89. perc: Robben kapott sárga lapot színészkedésért.

86. perc: Micsoda lehetőség maradt ki! Robben már saját maga is gólhelyzetben volt, de a holland továbbadta a ladbát Gomeznek, de a csatár hiába állt a kapuval szemben - elpepecselte a ziccert.

Öt perc van hátra a mérkőzésből, a csapatok mintha már a hosszabbításra készülnének.

78. perc: Benzema remekül "szökkent" meg Xabi Alonso labdája után, de a francia rossz megoldást választott és beadását szögletre mentették a német védők.

75. perc: A második félidőben eltűnő Di María helyére Kaká érkezik a Real Madridba.

70. perc: Ronaldo passza után Benzema belsőzött fölé 15 méterről.

69. perc: Ronaldo tűzött kapura egy jó 26-27 méteres szabadrúgást, de a labda pont a kapu közepébe ment, így Neuernek nem okozott gondott.

67. perc: Robben önzőzött el egy lehetőséget, a passz helyett a cselezést választotta.

66. perc: Ribéry beadása után Gomez csúsztatott jóval a kapu mellé.

A Real Madrid történetében 35 alkalomból 22-szer továbbjutott európai kupaharcokban, mikor az első találkozón vereséget szenvedett.

62. perc: Robben cselezte be magát a 16-osra, de lövésébe Marcelo belelépett.

59. perc: Arbeloa tarolja le taktikai okokból Ribéryt, Kassai sárgával jutalmazza tettét.

56. perc: Hosszú csendet megtörve Benzema lövését hárította nagy bravúrral Neuer, majd a másik oldalon Gomez adott le egy gyenge próbálkozást.

Megfontoltabban jöttek ki a csapatok a folytatásra, kevesebbet válllanak a felek, de ekkora tétnél ez talán valahol érthető.

48. perc: Lahm beadására Gomez érkezett Pepét megelőzve, és bizony nem Casillason múlt, hogy nem a hálóban kötött ki a labda.

46. perc: Folytatódik a találkozó.

Álomszerűen indult a mékőzés a Real Madrid számára, hiszen Cristiano Ronaldo szűk negyedóra alatt két ízben is bevette Manuel Neuer kapuját, így José Mourinho legénysége már idejekorán továbbjutásra állt. A Bayern nem roppant össze a két gyors bekapott góltól, és sorra vezette támadásait. A 27. percben Gomez lerántásáért Kassai büntetőt ítélt a vendégeknek is, amit Robben be is rúgott, így hozva ezzel vissza csapatát a mérkőzésbe. A szünetben tehát vezet a királyi gárda, de összesítésben egyenlő az állás - izgalmas második félidőre van tehát kilátás.

Vége az első játékrésznek!

45. perc: Robben harcolt ki a félkörből egy szabadrúgást szembe a kapuval, majd a labda mögé ő maga is állt. A ballábas tekerés kapura is ment, de Casillas vetődve még ki tudta ütni a labdát.

43. perc: Alonso végzett egy szöglettel felérő szabadrúgást, de Sergio Ramos feje felett kicsive elszállt a labda.

Kicsit nyugodtabb vizekre evezett a mérkőzés, az első negyven percben félelmetes tempót diktáltak a csapatok.

38. perc: A másik oldalon Robben lőtt kapura kiszorított helyzetből, de csak a statisztikák javította a lövéssel...

37. perc: Ronaldo lőhetett szabadrúgást a német kaputól mintegy 25 méterre, a portugál ugyan a kaput eltaltálta, de Neuernek nem okozott gondott a lövés.

34. perc: Újabb német helyzet maradt ki: Gomez 13 méterről laposan próbálkozott, de Casillas lábbal védeni tudott.

31. perc: Benzema magának csinálta meg a helyzetet, a tizenhatos sarkáról tekert a hosszú felső sarok irányába - nem sok kellett hozzá, hogy bombagólt szerezzen.

26. perc: GÓÓL! Kassai ismét tizenegyest ítélt! Kroos beadására Gomez nem tudott inulni, mivel Pepe lerántotta őt. A labda mögé Robben állt, és bár Casillas érezte az irány, a kapufáról a hálóba kötött ki a labda! 2-1



23. perc: Luis Gustavo is megeresztett egy löketet, de ez is mellé ment.

21. perc: Gomez próbálkozott egy újabb távoli lövéssel, de ezúttal is pontatlanul célzott. Szokatlan a német csatártól az eféle próbálkozás.

20. perc: Támad a Bayern, Boateng fejese után nagy kavarodás alakult ki a madridi kapu előtt.

14. perc: GÓÓL!! 2-0 a Madridnak! Khedira labdaszerzése után Özil nagy labdával szolgálta ki Ronaldót, aki 13 méterről laposan a jobb kapufa mellé gurított! 2-0

12. perc: Mario Gomez tüzelt 17 méterről, a lövés meglepte Casillast, akiről méterekre kipattant a labda, érkezett is Ribéry, de Marcelo nagyon mentett a francia elöl.

11. perc: Alaba lőtt kapura mintegy 25 méterről, de próbálkozása méterekkel fölé szállt.

8. perc: Kis híján egyenlített a Bayern! Arjen Robbent teljesen egyedül találta meg Alaba beadása, de a holland négy méterről a kapu fölé belsőzött.

5. perc: Kassai tizenegyest ítél a Real Madrid javára! Di María lőtt kapásból, de Alaba elé vetődött majd kézzel beleért a labdába! Az büntetőt Cristiano Ronaldo végezte le, és védhetetlenül a kapu bal oldalába helyezett! 1-0

3. perc: Nem kellett sokat várni az első helyzetre: Di María meghúzta a jobb oldalon, majd kiválóan gurított középre, de a német nagyon ügyetlenül lőtt kapura, pedig hat méterre állt a kaputól.

1. perc: Kassai sípszavára a Bayern München kezdte a találkozót!

20: 41 - A mérkőzést Kassai Viktor vezeti, aki a tavalyi BL-döntő után idén az elődöntőben kap szerepet. Érdekesség, hogy a világ legjobbjának választott játékvezető még nem találkozott "élesben" José Mourinhóval. A Bayern Münchennek már vezetett idén, csoportkörök során a Manchester City ellen fújta a sípot.

20:34 - A Real Madrid valamennyi hazai mérkőzését megnyerte a BL idei kiírásában, míg a Bayern a legutóbbi négy idegenbeli találkozójából csak egyszer örülhetett győzelemnek.

20:31 - Mindkét oldalon számos játékos kihagyhatja a döntőt, ha sárga lapot kap: a hazaiaktól Higuaín, Alonso, Ramos és Coentrao, míg a vendégeknél Lahm, Badstuber, Alaba, Boateng, Kroos, Gustavo és Müller a "veszélyeztetett".

20:29 - Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Real Madrid - Bayern München összecsapás!

Real Madrid - Bayern München 2-1
Bajnokok Ligája, elődöntő, 2. mérkőzés
Real Madrid (4-2-3-1): Casillas; Arbeloa, Ramos, Pepe, Marcelo; Xabi Alonso, Khedira; Di Maria, Ozil, Ronaldo; Benzema
cserék: Adan, Kaka, Granero, Coentrao, Albiol, Higuain, Callejon
Bayern Munich (4-2-3-1): Neuer; Lahm, Boateng, Badstuber, Alaba; Luiz Gustavo, Schweinsteiger; Robben, Kroos, Ribery; Gomez
cserék: Butt, Rafinha, Contento, Pranjic, Timoscsuk, Olic, Muller