NBA

Nyugati első a Spurs

  • Barcsai Róbert

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 115. játéknapján eldőlt, hogy nyugaton a San Antonio Spurs nyeri a konferenciát, így egészen a döntőig élvezheti a csapat a hazai pálya előnyét. Az első hely bebiztosításához mindössze annyi kellett Parkeréknek, hogy legyőzzék a Portland együttesét.

Wesley Matthews a San Antonio Spurs ellen

Igazi alsóház rangadóval kezdődött a nap, amelyet a Washington nyert meg 101-73 arányban a Bobcatsszel szemben, így a Charlotte vereségi szériája 21-nél jár, így ha a következő két meccsből nem tudnak megnyerni legalább egyet, akkor az övék lesz a legrosszabb mérleg (százalékosan) az NBA történetében. A mérkőzés hőse Jan Vesely volt, aki nyolcból nyolc dobását értékesítve 16 pontot dobott, ilyenre újoncként a klub színeiben Mitchell Butler volt képes, 1994-ben.

Látszólag hozta a papírformát az Indiana, akik 103-97 arányban verték hazai pályán a Detroit csapatát, ám hozzátartozik az igazsághoz az is, hogy három kezdőjét is pihentette Frank Vogel. Ennek következtében a másik két játékos, aki állandó tagja a kezdőötösnek, simán hozta a tőle elvárhatót, hiszen Paul George 27, míg David West 20 pontot szórt.

A Philadelphia éjszakai, a klub 35. születésnapját ünneplő New Jersey ellen aratott 105-87-es győzelmével bebiztosította helyét a rájátszásban, így teljessé vált a playoff nyugati mezőnye. A meglehetősen sima győzelemben kulcsszerepet játszott, hogy a Nets első, valamint második számú irányítója, Deron Williams és Jordan Farmar sérülés miatt hiányzott, így Sundiata Gaines irányította a csapatot. A Sixers rajt-cél győzelmében nagy szerepe volt a csapatjátéknak, hiszen hatan is legalább 10 pontig jutottak a vendégeknél, míg a Nets legjobbja az újonc MarShon Brooks volt. A mérkőzés után Avery Johnson, a hazaiak vezetőedzője szimpatikus nyilatkozatot tett: "Hatalmas támogatást kaptunk a szurkolóktól, kijöttek a meccsre, bíztattak minket, és a srácok mindent kiadtak magukból az utolsó negyedben.”

Hiába nyert a Milwaukee a Toronto ellen, ez már kevésnek bizonyult, hiszen a Sixers győzelmével bebiztosította rájátszásbeli helyét. A 92-86 arányban megnyert meccs a záró játékrészben dőlt el, amelyet a jól hajrázó Bucks 30-19-re nyert meg. A hazaiak legjobbja ezúttal is Brandon Jennings volt 25 ponttal, a frissen az év legtöbbet fejlődő játékosának választott Ilyasova 19, míg Monta Ellis 17 egységet könyvelhetett el.

Fontos győzelmet aratott a Memphis, akik a Cleveland gárdáját verték 109-101-re, így a Grizzlies akár a negyedik helyre is odaérhet még nyugaton. Ez a mérkőzés, hasonlóan a Milwaukee-meccshez, szintén a negyedik negyedben dőlt el, amelyet 9 ponttal nyertek meg a Macik. A hazaiaknál a kezdő minden tagja legalább 10 pontot ért el, ám a meccs legeredményesebb játékosát mégis a Cavs adta, hiszen az év újonca, Kyrie Irving 25 pontot dobott.

Portland elleni 124-89-es sikerével eldőlt, hogy a San Antonio Spurs lesz az első számú kiemelt a nyugati konferenciában. Az ezer sebből vérző Blazers már az első negyedben elveszítette a meccset, hiszen a magabiztosság már ekkor is érződött a hazaiakon, akik 31-18-ra húzták be a nyitó negyedet, és itt még nem volt vége, hiszen ez az előny félidőre 22-re hízott. A nap legjobb teljesítményét Wesley Matthews hozta, a Blazers hátvédje 24 pontot ért el, míg a hazaiaknál Green és Parker dobott 18-18 egységet. A friss konferencia-első Spursből Tim Duncan nyilatkozott a meccs után: „Jó érzés elsőnek lenni, de ez nem jelent semmit. Jó érzés, hogy miénk a hazai pálya előnye, jó, hogy ebben a szituációban vagyunk, de ahogy tavaly is megmutattuk, bárki fel tudja szívni magát, és simán ki tud ütni. Örülünk neki, hogy megszereztük, de nagyon jól fel fogunk készülni az első körös ellenfelünkre, remélhetőleg jobban teljesítünk majd, mint tavaly.”

NBA
A 115. játéknap eredményei
Washington-Charlotte 101-73
Indiana-Detroit 103-97
New Jersey-Philadelphia 87-105
Milwaukee-Toronto 92-86
Memphis-Cleveland 109-101
San Antonio-Portland 124-89