Bahreini Nagydíj

Egy kihagyott helyzet margójára – Kiminek nyernie kellett volna!

  • Kele János

A Lotus nem mert kockáztatni a győzelemért, holott Bahreinben övé volt a legjobb autó, az ügyetlenkedést Kimi bánta.

Räikkönen nem sokáig rágódhat az elszalasztott győzelmen - fotó: AFP

Hiába nyert Bahreinben 2011-es önmagát idéző magabiztossággal Vettel, a legtöbb szurkoló és szakíró egyöntetű véleménye szerint nem ő, hanem a Lotus és annak volánja mögött Kimi Räikkönen volt a sivatagi nagydíj igazi hőse. Szó, ami szó, van igazság a feltevésben, a 2007-es világbajnok finn Jégember parádés versenyzéssel rágta át magát a komplett élmezőnyön, és elemi erővel vágott vissza Bernie Ecclestone-nak szombat esti kijelentése miatt, mely szerint tökéletesen mindegy, hogy egy futamon ki indul a tizenegyedik helyről, a dobogóért folyó csatába nem sok beleszólása lehet. Nos, Räikkönennek nemhogy a dobogóért, de a győzelemért folyó csatába is volt beleszólása – mai cikkünkben azt tekintjük át, miképpen sikerülhetett neki mindez éppen a tizenegyedik helyről indulva.

A dolog hátterében természetesen az abroncsok állnak, viszont a közvélekedéssel ellentétben nem feltétlenül az a döntő, hogy melyik autó bánik a legkíméletesebben a gumikkal: ennél sokkalta lényegesebb az a kérdés, hogy melyik konstrukció milyen gyorsan képes üzemi hőmérsékletre melegíteni, és aztán az adott pálya- és hőmérsékleti viszonyok között milyen hosszú ideig képes ideális tartományban működtetni is őket.

Ez a képlet ráadásul helyszínről-helyszínre változik, Kínában a húsz fok körüli hőmérséklet a Mercedesnek kedvezett, jó tíz fokkal melegebb időjárás mellett azonban már közel sem volt ellenállhatatlan a stuttgarti csillag, végül még annak is örülniük kellett, hogy a sokáig csak a kilencedik helyen kolbászoló Rosberg legalább ötödiknek be tudta menekíteni autóját a szahíri futamon.

Idén a jó teljesítmény kulcsa a kiegyensúlyozottság, ahhoz, viszont, hogy valaki hosszú távon eredményes legyen, mindenképp kompromisszumot kell kötnie: egyazon hétvégén belül az időmérőn és a futamon is ki kell sajtolnia a lehető legjobb teljesítményt az abroncsaiból, még úgy is, hogy a körülmények többnyire óránként változnak, a gumik pedig csak nagyon kis tartományban működnek megfelelően.

Ha viszont valaki rálel erre a bizonyos tartományra, akkor nincsen előtte lehetetlen – pont ugyanúgy, ahogyan Kimi Räikkönen és a Lotus előtt sem volt vasárnap délután. Ha jobban belegondol az ember, simán nyerhettek volna a tizenegyedik helyről, sőt mi több, az eseményeket visszamenőleg vizsgálva az sem tűnik elrugaszkodott kijelentésnek, hogy egyenesen nyerniük kellett volna. Mert nagyon is jól sakkoztak, még arra sem fizettek rá, hogy a szombati kvalifikáció második szakaszának végén kissé bealudtak (igaz, valószínűleg már jó előre elhatározták, hogy nem használnak el újabb szett lágy gumit a bejutásért) és lecsúsztak a továbbjutásról: Kimi ugyanis hatalmas lendülettel tört előre a verseny első szakaszában, a start után már a hetedik hely környékén száguldott, majd a Lotus gyorsan üzemi tartományba melegedő abroncsaival sorra előzte meg küszködő riválisait.

Mivel a McLarenek és Rosberg Mercedese is csak szenvedett, Ricciardo már a rajtját pokolian elrontotta, a Ferrarik pedig szokásos közepes versenytempójukat hozták, Räikkönen rövid úton a második helyen találta magát. Közvetlenül mögötte ráadásul a csapattárs Grosjean hajtott, hátulról tehát teljesen egyértelműen védve volt, egy ilyen helyzetben pokolian gyors autóval simán be lehetett volna vállalni némileg rizikósabb taktikát, olyat, amivel a győzelmet is célba lehet venni.
A Lotus azonban nem így okoskodott, Räikkönen utolsó boxkiállását túl későre időzítették, így viszont elveszett az a lehetőség, hogy a finn friss gumikon futott gyors kivezető körével a később depózó Vettel elébe kerüljön. Persze nem biztos, hogy így történt volna, de utólag nagyon nagy kihagyott helyzetnek tűnik: a Lotus gyors reakcióra késztethette volna Vettelt és a Red Bullt a verseny egy olyan szakaszában, amikor nagyon szorult körülöttük a hurok.

Räikkönen ráadásul éppen ekkor érte utol Vettelt, egyetlen, igazi támadása is a 36. körre tehető. Körönként két másodperccel volt gyorsabb a Red Bullnál, egy gyors és jó ütemben meghúzott kerékcserével kész helyzet elé állíthatta volna a riválisát, ráadásul veszítenivalója sem volt sok, Romain Grosjean ekkor már legalább tizenöt másodperccel volt elmaradva tőle, Webberről és a többiekről nem is beszélve.

Persze valahol érthető volt a Lotusok késlekedése, Sanghajban ugyanis éppen a korai kerékcserén buktak egy halom pozíciót: Kimi gumijai akkor nem bírták a strapát, ráadásul a finn Jégember is hibázott, belehajtott az abroncs-törmelékekbe, a tapadása pedig pillanatok alatt köddé vált, két kör alatt pontosan tíz riválisa hagyta faképnél.

A Lotus tehát inkább nem kockáztatott, belenyugodtak egy kevésbé rizikós, de a győzelem reményével jóval kevésbé kecsegtető forgatókönyvbe, holott az autójuk bőven képes lett volna a győzelemre, sőt, ha Räikkönen nem a tizenegyedik helyről indul, valószínűleg még nagyobb harcra késztethette volna Vettelt. Egy hagyományos elvek szerint működő bajnokságban valószínűleg szót sem érdemelne az eset, a Lotus előtt ugyanis biztosan adódna még pár lehetőség a javításra: idén azonban minden sanszot meg kell ragadni, hiszen az erőviszonyok pályáról pályára drasztikusan változnak, semmi sem garantálja például, hogy a Bahreinben a mezőny legjobbjának tűnő Lotus Barcelonában is a topon lesz.

Bahreini Nagydíj, végeredmény:
1. Sebastian Vettel (német) Red Bull Racing-Renault 57 kör 1:35:10:990
2. Kimi Räikkönen (finn) Lotus-Renault 57 +3.3 mp
3. Romain Grosjean (francia) Lotus-Renault 57 +10.1
4. Mark Webber (ausztrál) Red Bull Racing-Renault 57 +38.7
5. Nico Rosberg (német) Mercedes 57 +55.4
6. Paul di Resta (brit) Force India-Mercedes 57 +57.5
7. Fernando Alonso (spanyol) Ferrari 57 +57.8
8. Lewis Hamilton (brit) McLaren-Mercedes 57 +58.9
9. Felipe Massa (brazil) Ferrari 57 +64.9
10. Michael Schumacher (német) Mercedes 57 +71.4
11. Sergio Pérez (mexikói) Sauber-Ferrari 57 +72.7
12. Nico Hülkenberg (német) Force India-Mercedes 57 +76.5
13. Kamui Kobajasi (japán) Sauber-Ferrari 57 +90.3
14. Jean-Eric Vergne (francia) STR-Ferrari 57 +93.7
15. Daniel Ricciardo (ausztrál) STR-Ferrari 56 +1 kör
16. Vitalij Petrov (orosz) Caterham-Renault 56 +1 kör
17. Heikki Kovalainen (finn) Caterham-Renault 56 +1 kör
18. Jenson Button (brit) McLaren-Mercedes 55 +2 kör
19. Timo Glock (német) Marussia-Cosworth 55 +2 kör
20. Pedro de la Rosa (spanyol) HRT-Cosworth 55 +2 kör
21. Narain Karthikeyan (indiai) HRT-Cosworth 55 +2 kör
22. Bruno Senna (brazil) Williams-Renault 54 +3 kör
Kiesett Pastor Maldonado (venezuelai) Williams-Renault 25 +32 kör
Kiesett Charles Pic (francia) Marussia-Cosworth 24 +33 kör
A világbajnoki pontverseny állása:
1. Sebastian Vettel (német) Red Bull Racing-Renault 53 pont
2. Lewis Hamilton (brit) McLaren-Mercedes 49
3. Mark Webber (ausztrál) Red Bull Racing-Renault 48
4. Jenson Button (brit) McLaren-Mercedes 43
5. Fernando Alonso (spanyol) Ferrari 43
6. Nico Rosberg (német) Mercedes 35
7. Kimi Räikkönen (finn) Lotus-Renault 34
8. Romain Grosjean (francia) Lotus-Renault 23
9. Sergio Pérez (mexikói) Sauber-Ferrari 22
10. Paul di Resta (brit) Force India-Mercedes 15
11. Bruno Senna (brazil) Williams-Renault 14
12. Kamui Kobajasi (japán) Sauber-Ferrari 9
13. Jean-Eric Vergne (francia) STR-Ferrari 4
14. Pastor Maldonado (venezuelai) Williams-Renault 4
15. Daniel Ricciardo (ausztrál) STR-Ferrari 2
16. Nico Hülkenberg (német) Force India-Mercedes 2
17. Felipe Massa (brazil) Ferrari 2
18. Michael Schumacher (német) Mercedes 2
19. Timo Glock (német) Marussia-Cosworth 0
20. Charles Pic (francia) Marussia-Cosworth 0
21. Vitalij Petrov (orosz) Caterham-Renault 0
22. Heikki Kovalainen (finn) Caterham-Renault 0
23. Pedro de la Rosa (spanyol) HRT-Cosworth 0
24. Narain Karthikeyan (indiai) HRT-Cosworth 0
A konstruktőri verseny állása:
1. Red Bull Racing-Renault 101 pont
2. McLaren-Mercedes 92
3. Lotus-Renault 57
4. Ferrari 45
5. Mercedes 37
6. Sauber-Ferrari 31
7. Williams-Renault 18
8. Force India-Mercedes 17
9. STR-Ferrari 6
10. Marussia-Cosworth 0
11. Caterham-Renault 0
12. HRT-Cosworth 0