Forma-1

Jövőre ismét lesz Francia Nagydíj

  • VNA

Négy év kihagyás után jövőre ismét Forma-1-es világbajnoki futamot rendezhet Franciaország.

Lewis Hamilton a 2008-as Francia Nagydíj időmérőjén

Négy év szünet után jövőre ismét visszatér Franciaországba a Forma-1-es világbajnokság mezőnye. Erről nyilatkozott a L'Equipe című francia lapnak a sorozatot irányító üzletember, Bernie Ecclestone. "Megállapodtunk egymással a részletekről. A pénzügyi feltételekről is egyeztettünk a sportminiszterrel, David Douillet-val, aki csütörtökön személyesen jött el meglátogatni engem" - mondta a brit sportvezető a francia rajongókat régóta érdeklő kérdés kapcsán. Az eddigi utolsó versenyt 2008-ban Magny-Coursban rendezték meg a franciák, azóta viszont nem rendezett futamot náluk a száguldó cirkusz.

Az új éra első versenyét viszont nem ez a pálya élheti meg, hanem egy korábbi F-1-es helyszín, méghozzá a szintén jól ismert Le Castellet, ahol az 1971 és 1990 közötti időszakban rendezték meg a Formula-1-es világbajnokság Francia Nagydíját. A hír mostani bejelentése azért lehet sokak számára meglepő, mert március végén még olyan hírek érkeztek a legfelsőbb francia körökből, hogy nem sikerült megállapodást kötni Ecclestone-nal. Bennfentesek szerint akkor még kétmillió eurós különbözeten ment a vita, amelyről időközben vélhetően sikerült megállapodnia a két félnek.

A futam azért is jöhet jól a franciáknak, mert két "franciamentes" év után az idei világbajnokságon három versenyzőért is szurkolhatnak a franciák, jövőre pedig Jean-Eric Vergne, Charles Pic és a vasárnap Bahreinben élete első dobogós helyezését elérő Romain Grosjean hazai versenyen is szerepelhet majd.