Olimpiai sztorik

Fekete kesztyűs tiltakozás Mexikóvárosban

A nyári olimpiák közel 120 éves történelme számos érdekes sztorival és életrajzzal szolgál - a londoni olimpia előtt íródó sorozatunkban ezen különlegességekből szemezgetünk. Most az 1968-as mexikóvárosi olimpián megtörtént esetet mutatunk be, melyről negyven év után is beszélnek.

Talán az egyik legismertebb olimpián történt demonstráció, az 1968-ban Mexikóban történt incidens. Két színesbőrű amerikai rövidtávfutó, a 200 méteres férfi síkfutás győztese, Tommie Smith és a harmadik, John Carlos a győzelmi dobogón, csendes tiltakozással fejezték ki nézeteiket. Az egykori egyetemi csapattársak a himnusz felhangzásakor lehajtották a fejüket, Smith fekete kesztyűs jobb, Carlos pedig bal kezét emelte a magasba, a színes bőrűek megkülönböztetése ellen harcoló Fekete Erő (Black Power) szervezet nevében. Saját elmondásuk szerint ezzel, az összetartozást jelképező fekete boltív jött létre, amellyel az USA-ban tapasztalható rasszizmus és a feketéket sújtó szegénység ellen kívántak tiltakozni.

A 400 méteres síkfutás amerikai győztese Lee Evans ajánlotta a fekete kesztyű viseletét, aki maga is tiltakozók közé tartozott. Elmondása szerint naponta több halálos fenyegetést kaptak az olimpián is, a Ku Klux Klantól és hasonló szervezetektől. Ezért az eredményhirdetés alatt végig mosolygott, mert - saját bevallása szerint - azt gondolta mosolygós embert csak nem lőnek le. Tommie Smith és John Carlos tervébe beavatta a második helyezett fehér bőrű ausztrál Peter Normant is, aki mindenben támogatta őket. Az ő ötlete volt az, hogy egyik kezükre húzzák fel mindketten a fekete kesztyűt, hiszen csak egyetlen pár volt náluk. Az amerikai futók emberi jogi jelvényt is hordtak, amit a dobogón is viseltek. Peter Normannak nem volt ilyenje, ezért az amerikai evezős nyolcas egyik tagjától kérték kölcsön egy jelvényét, hogy legyen neki is az eredményhirdetésen.

Az amerikai atléták sokszor cipő nélkül, fekete zokniban jártak, a dobogóra is így álltak fel, tiltakozva a feketék elnyoA két amerikai atléta tiltakozása vilgászerte nagy visszhangot keltett - Fotó: AFPmása, szegénysége ellen. A két sportoló békés protestálása világra szóló botrányt okozott, amely miatt felfüggesztették őket és eltiltották az olimpiai faluba való belépéstől. Az ausztrál Peter Norman négy évvel később, 1972-ben ötödik volt a világranglistán és érem esélyes lehetett volna, de az Ausztrál Olimpiai Bizottság mégsem nevezte a müncheni olimpiára, ahol így nem indulhatott el egyetlen ausztrál sprinter sem, pedig addig minden olimpián volt képviselőjük.

Tommie Smith a Mexikóban 19.83 másodperces világcsúccsal győztes sprinter - akinek rekordját 11 évig nem tudták megjavítani - 2001-ben aukción értékesítette melegítőjét, a döntőben viselt mezét és azt a babérkoszorút, amelyet minden olimpiai bajnok kapott. 2010-ben pedig futócipője is eladásra került megélhetési gondjai miatt. A Tisztelgés című ausztrál-amerikai film, időutazással emlékezett meg a kiváló sportolók az afroamerikaiakért tett hőstettéről.