NB I

Bíróverés és Vidi-győzelem Zalaegerszegen

Az OTP Bank Liga 25. fordulójában a címvédő Videoton 2-0-s győzelmet aratott a sereghajtó Zalaegerszeg otthonában.

Ellentétes előjelekkel várták a felek a mérkőzést, hiszen amíg a Videoton szerdán Kecskeméten megnyerte a Ligakupát, a sereghajtó Zalaegerszeget a kiesés réme fenyegette. Sokan azt várták, hogy a fehérvári alakulat könnyed játékkal lefutballozza majd a romokban heverő Zalaegerszeget, de Paulo Sousa legénysége meglehetősen fantáziátlan játékkal rukkolt elő.

Az első komolyabb lehetőség az ezúttal a kezdőben helyet kapó Nikolics Nemanja előtt adódott, de a fiatal támadó az ötös sarkáról a kivetődő Jahics kapusba lőtt. A 27. percben egy keresztlabda után Gosztonyi András cselezgetett befelelé, majd 18 méterről életerős lövést zúdított kapura - Jahics ezúttal is résen volt. A másik oldalon a sokat harcoló Brkic fejese után Tujvelnek is hozzá kellett tennie a meccshez, a szlovák portás a közeli próbálkozást szögletre mentette.

Jahicsot csak a biztonságiak tudták lefogni

Ezek után következett a 36. perc, amely sokáig beszédtéma lesz idehaza. Gyurcsó Ádám beadása után a hazaik védője, Ganugrava egy szerencsétlen mozdulat után kézzel ért bele a labdába a tizenhatoson belül, így Oláh Gábor asszisztensére támaszkodva a büntetőpontra mutatott. A hazai játékosok nem akartak hinni a szemüknek, azonnal megrohamozták a partjelzőt, majd kicsivel később Panikvar szándékosnak tűnő mozdulat után mellbe rúgta őt a labdával. Oláh Gábor játékvezető nehéz pillanatokat élhetett meg, több zalaegerszegi játékos lökdöste őt, Jahics kapus pedig igencsak messzire ment, mikor annyira megrángatta, hogy kezéből kiesett a piros lap. A portás azt sérelmezte, hogy a Oláh nem a partjelzőt eltaláló Panikvart, hanem Bogunovicsot állította ki. Rend csak azután lett, hogy a biztonsági emberek lefogták a hazai játékosokat, de a ZTE nem jött ki jól szituációból: kettős kiállítás után Nikolics magabiztosan bevágta a büntetőt (0-1).

A fordulás után meglepően jól tartotta magát a zalai alakulat, a Videotont nem villanyozta fel túlzottan, hogy kettős emberelőnyben játszhat. A 66. percben a csereként beálló Milan Perics teljesen tisztán érkezve öt méterről felejhetett kapura, de a rutinos Vlaszák hatalmas bravúrt bemutatva hárított. Két perccel később egy előrevágott labda után Vaskó utolsó emberként rántotta le a meglóduló Brkicet, ami után ismét villant a piros kártya. Paulo Sousa az oldalvonal mellöl tüzelte a játékosait, aminek végül meg is lett az eredménye: A 73. percben Gyurcsó beadása után Perics fejesét ugyan még ki tudta ütni Vlaszák, az érkező Gosztonyinak azonban már nem volt nehéz dolga, és a földön fekvő kapus mellett a kapuba passzolt (0-2).

Győzelmével a Videoton három pontra megközelítette a második helyen álló Győrt, igaz Pintér Attiláék egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak. A ZTE a mostani idényben 25 forduló alatt egyszer sem nyert, nyolc döntetlen mellett 17 vereség a mérlege. A zalaiaknak öt fordulóval a zárás előtt 15 pont a lemaradásuk a még bennmaradást érő 14. helyen álló Pápával szemben, ám azonos pontszám esetén is búcsúznak az első osztálytól. Ilyen esetben ugyanis a több győzelem rangsorol, s ebben a mutatóban már nem hozhatják be a Pápát.

OTP Bank Liga 25. forduló
ZTE FC-Videoton FC 0-2 (0-1)
Zalaegerszeg, 1500 néző, v: Oláh
gólszerzők: Nikolics (40., 11-esből), Gosztonyi (73.)
kiállítva: Jahics (39., ZTE), Bogunovics (39., ZTE), illetve Vaskó (68.)
sárga lap: Balázs Zs. (71.) Szalai (87.), illetve Vinicius (49.), Szolnoki (76.)
ZTE:Jahics - Kocsárdi, Bogunovic, Szalai, Hidvégi (Vlaszák, 40.) - Ganugrava, Panikvar, Balázs Zs., Nicorec (Hernandez, 80.) - Pavicsevics (Polareczki, 60.), Brkic
Videoton: Tujvel - Szolnoki, Vinicius, Vaskó, Hector, Tóth B. - Sándor Gy. (Peric, 60.), Gosztonyi (Olivera ,83.), Kovács I. - Gyurcsó, Nikolics (Brandao, 79.)