Ökölvívás

Bernáth nem jutott döntőbe a selejtezőn, nem lesz ott Londonban

  • MTI

Bernáth István nem indulhat a londoni olimpián, miután a szupernehézsúlyúak (plusz 91 kg) pénteki elődöntőjében kikapott a trabzoni ökölvívó ötkarikás selejtezőn, melyen ebben a kategóriában két kvótát osztanak ki.

Kalucza Norbert korábbi vereségét követően az eddig nagyszerűen teljesítő, első két meccsét látványos boksszal nyerő Bernáth-ban bízott a magyar küldöttség, remélte, hogy megszerzi az első trabzoni kvótát, ettől azonban messze volt a debreceni sportoló.

Az ifjúsági olimpiai bajnok, francia Tony Yoka elleni meccs első menete nagy taktikai csatát hozott, mindkét öklöző nagyon óvatosan lépkedett a ringben, érezhetően a másikra várt. A nagy rohamok még akkor is elmaradtak, amikor a vezetőbíró sokadik alkalommal kért nagyobb aktivitást a felektől. A menet kevés ütésváltásából végül a francia jött ki valamivel jobban, 3-0-ra vezetett a szakasz után.

Hátránya ellenére sem lett sokkal kezdeményezőbb Bernáth, a meccs így a korábbi forgatókönyv alapján folytatódott, s ez Yokának kedvezett, a második három percet 3-1-re hozta, s magabiztos, 6-1-es előnnyel kezdhette az utolsó szakaszt. Ekkor Bernáth már próbált előremenni, ám a magabiztos Yoka ellen nem volt esélye a felzárkózásra sem. A vége 12-2 lett a francia javára.

"Jobb volt, kikaptam, ennyi" - mondta vereségét követően Bernáth.

Magyar bokszoló nem került döntőbe a tornán, így egyelőre nem sikerült kvótát szerezni Trabzonban, de az 52 kilósok elődöntőjében vereséget szenvedő Kalucza Norbert még reménykedhet, mivel súlycsoportjában három indulási jog talál gazdára, s a harmadik hely azt illeti, aki a későbbi győztestől kapott ki a négy között.

A tavalyi, bakui világbajnokságon három magyar férfi bokszoló, Varga Miklós (60 kg), Káté Gyula (64 kg) és Harcsa Zoltán (75 kg) szerzett londoni kvótát.