Női vízilabda

A Merész-lányok célja az olimpiai bajnoki cím

  • MTI

A magyar női vízilabda-válogatott a papírformának megfelelően könnyedén, 18-5-re legyőzte Kazahsztán együttesét a Triesztben zajló olimpiai selejtezőtorna negyeddöntőjében, ezzel bejutott az elődöntőbe, és bebiztosította részvételét a nyári olimpián.

A csapatsportok közül a férfi vízilabda és a férfi kézilabda után harmadikként sikerült ez a Merész András irányította női pólósoknak, akik a trieszti selejtező tornán a pénteki keresztbejátszásos negyeddöntő első párjában Kazahsztán legjobbjainak magabiztos legyőzésével szerezték meg a jogot a nyári ötkarikás játékokon való szereplésre.

A nyolc közé csoportelsőként jutott be a januári, hollandiai Európa-bajnokságon bronzérmes magyar válogatott, miután a vb-harmadik oroszokat 13-12-re legyőzte, majd a házigazda olaszoktól elszenvedett 11-9-es vereséget követően a spanyolokon kerekedett felül 10-9-re. Pénteki ellenfele, a pólótudásból nálánál jóval szerényebb szinten álló kazah gárda a másik csoportban a negyedik lett.

Merész András szövetségi kapitány: "Nálam még ma reggel is volt kis zabszem, de a lányok - mint a korábbi meccseinken is - rendkívül profi módon játszottak és oldották meg ezt a feladatot is. Beérett a másfél éves munka gyümölcse. London? Az olimpiai bajnoki cím a cél! Előtte azonban még itt is van teendőnk, hiszen bár kijutottuk Londonba, a szombati és vasárnapi trieszti helyosztókon már azokkal a csapatokkal játszunk, amelyek szintén ott lesznek az olimpián."

Drávucz Rita, a világ- és Európa-bajnok csapatkapitány: "Ma küldetést teljesítettünk, s a missziónk sikerrel járt: a magyar női válogatott kvalifikálta magát az olimpiára! A tornán ez volt a harmadik győzelmünk, egyben a legkönnyebb is. Valósággal szárnyalunk most a boldogságtól, eljött az ideje, hogy egy kicsit ünnepeljünk is!..."

Takács Orsolya, az előző nagy generáció másik képviselője, világ- és Európa-bajnok: "A magam részéről nagyon óvatos voltam végig, nem foglalkoztam esélyekkel, s hasonlókkal, csak mindig a következő mérkőzés kötött le. Mivel viszonylag keveset gyakorolhattunk Trieszt előtt ellenfelekkel, a fizikai felkészülésre helyeztük a hangsúlyt, amihez aztán az eredményes forma is hozzátársult. Nehéz csoport után könnyű ág jött, de megérdemeltük, hogy csoportelsőként a negyeddöntőben nekünk jusson Kazahsztán. Most az egész csapat felszabadult és boldog, holnaptól pedig jöhetnek az újabb mérkőzések, de azokat már mint olimpiai indulók vívjuk, s ez hatalmas öröm számomra is."

Szücs Gabriella, a csapat egyik legeredményesebbje, aki kiegyensúlyozott és gólerős játékkal tűnt ki minden meccsen: "Végig hittem benne, hogy sikerül. Még két meccs vár ránk itt, aztán jöhet az olimpia. Megvallom: csalódott lennék, ha arany nélkül térnénk haza Londonból!"

Bolonyai Flóra, aki a kapuban alkotott maradandót: "Fel se merült bennem, hogy nem juthatunk ki az olimpiára. Ezzel együtt csak a kazahok elleni mérkőzés legvégén, a 18-5-ös végeredménynél tudatosult bennem, hogy meg is csináltuk, amit elterveztünk. Jó ideje arról álmodom, hogy megnyerjük az olimpiát. Én már ezüstnél is csalódást éreznék..."