Superbike

Ott van a helyem az asseni pontszerzők között - Győrfi Alen

  • B. Molnár László

Eljött az a pillanat Imolában Győrfi Alen számára, amiért egy évvel ezelőtt nekikezdett a „négyütemű ezres kalandjának”. A tanulóévet követően a 2012-es szezont azonnal pontszerzőként kezdte, és a megszerzett 12. hellyel azt is bizonyította a MetalCom-Adrenalin H-Moto Team versenyzője, hogy ebben az évben már a középmezőny elején kell vele számolni. Tavaly éppen Assenben kezdte meg a szereplését a Superbike világbajnokság Superstock 1000-es sorozatában, és most a legendás pályára visszatérve legalább az idénynyitón elért helyezését szeretné megismételni.

Györfi Alen egy évvel ezelőtt éppen Assenben kezdte meg szereplését a Superbike világbajnokság Superstock 1000-es sorozatában. Noha a kategória abszolút újoncaként vágott bele a nagy kalandba, abszolút odatette magát az első szabadedzéstől kezdve, és a 26. rajthelyről indulva végül a 22. lett, miközben majdnem három és fél másodpercet javított – péntek délelőtt 1:45.295, míg a futamon 1:41.940 – vasárnapig a legjobb köridején. Az idei esztendőt azonnal pontszerzőként zárta Imolában – a 12. hellyel 4 pontot szerzett –, és ezt a szereplését Assenben is szeretné megismételni.

Győrfi Alen és szerelői a Superbike világbajnokság asseni futamán 2012-ben.

"Az imolai futamot követően már nagyon vártam az asseni hétvégét. Már tudom, hogy ott van a helyem a pontszerzők között, és azt is tudom, hogy innentől kezdve nem is szeretném alábbadni ennél. Mindenképpen azt remélem, hogy a tavalyi adatok és az idei szezonra megtalált beállítások segítségével ezúttal is képes leszek az időmérőn a legjobb 15 közé kerülni, és ha ez sikerül, akkor teljesülhet az álmom, és Assenból sem kell üres kézzel távoznom. Bízom abban, hogy az Imolában tapasztalt technikai gondok ezúttal elkerülnek majd" – fogalmazta meg elvárásait saját magával szemben a 22 éves motoros.

A csapattulajdonos is bízik abban, hogy folytatni tudja Alen az imolai formáját, hisz most már elvárás a pontszerzés a versenyzővel szemben. Ám azzal azért ő is tisztában van, hogy vannak olyan tényezők, amelyek megakadályozhatják a motoros újabb remek eredményét.

"Tisztában vagyok azzal, hogy az asseni futam teljesen más lesz, hisz itt nagyon rég motorozott Alen. Sajnos egyelőre a motoron semmilyen új fejlesztés nem lesz, ráadásul fejtörést okoz az egész csapatnak az új Pirelli abroncs, melynek magassága mind elől, mind hátul megváltozott, és ez Alen stílusbeli fejlődése és gyorsulása miatt is új beállításokat igényel majd. Az imolai pontszerzéssel egyébként Alen elérte azt, hogy a szerződésünket véglegesítjük a támogatóinkkal, és ez számára biztosítja idén és az elkövetkező években is a kiemelt szerepet. Sőt, az asseni futamon elkezdjük a megbeszéléseket a 2013-as évadra, és nem titok, a futamon nyújtott teljesítménye Alennek döntően befolyásolhatja a megbeszélések kimenetelét" – árulta el Kelemen Krisztián.

Superbike-vb
A Superstock 1000-es kategória állása az 1. futam után
1. Sylvain Barrier (BMW Motorrad Italia GoldBet, BMW S1000 RR) 25 pont
2. Loris Baz (MRS, Kawasaki ZX-10R) 20
3. Eddi La Marra (Barni Racing Team Italia, Ducati 1199 Panigale) 16
4. Markus Reiterberger (Team Alpha Racing, BMW S1000 RR) 13
...12. Győrfi Alen (MetalCom-Adrenalin H-Moto Team, Honda CBR 1000RR) 4