NBA

Nyert a Boston az Orlando ellen, így csoportelső

  • Barcsai Róbert

Tovább folytatódott az őrült hajsza a rájátszásért az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA). A Boston mai sikerével már biztos csoportelsőnek mondhatja magát, a Bucks elbukott Washingtonban, így szinte már készülhetnek a nyári szünetre, nyugaton pedig csak a Jazz nyert, így ha lehet, még szorosabb a harc a hetedik, valamint a nyolcadik helyért.

Paul Pierce az Orlando Magic ellen

Minden bizonnyal a későbbiek során sorsdöntőnek minősülő vereséget szenvedett a Milwaukee a fővárosban, hiszen a 121-112-es vereség nagy valószínűséggel a Bakok rájátszásába fog kerülni. A félidőben még két pontos előnyben lévő Bucks nagyon elrontotta harmadik játékrészt, amelyet Ellisék 28-19-re buktak el, ezt az előnyt pedig végig tudták tartani a hazaiak. Ritka, hogy a Bucks mindhárom ponterős játékosának kijön a lépés, ma azonban mégis erről volt szó, hiszen a Jennings-Ellis-Gooden trió 76 pontot szorgoskodott össze, ám a kispad gyenge teljesítménye miatt ma ez sem volt elég a sikerhez. Scott Skiles, a vendégek mestere elég tömören fogalmazott a lefújást követően: „Ez volt a lehető legrosszabb időpont arra, hogy rossz estét fogjunk ki.”

A Bucks helyzetét még a Philadelphia is megnehezítette, hiszen a Sixers végre nyerni tudott, méghozzá idegenben, a Cleveland otthonában. A 103-87-es sikernek köszönhetően négy mérkőzéssel az alapszakasz vége előtt 2.5 meccs a Philly előnye a kilencedik helyezett Bakkokkal szemben, így a Sixers kieséséhez már kisebbfajta csodára lenne szükség. A vendégeknél ma végre kijött a lépés a kezdők nagy részének, Holiday 24, Iguodala 19, Brand pedig 12 pontot szorgoskodott össze.

Az Orlando ellen hazai pályán aratott 102-98-as sikerével a Boston már biztosan megnyerte az Atlanti csoportot. A Celtics magabiztos játékot hozott a sérülések által tizedelt Magic ellen, a szoros végeredmény ellenére viszonylag sima meccsről beszélhetünk, hiszen az utolsó játékrészt öt ponttal veszítette el a hazai gárda. Paul Pierce ismét nagyot játszott, 29 pontjával csapata legjobbjának bizonyult, a téli játékoscsere két alanya pedig kiválóan szerepelt egykori csapata ellen, Glen Davis 27, Brandon Bass pedig 21 egységet termelt.

Nyugaton ha lehet tovább bonyolódott a helyzet, hiszen a Utah Jazz kivételével mindhárom playoff-esélyes csapat kikapott. A Utah hozta a kötelezőt a Portland 112-91 arányú legyőzésével, ráadásul mindezt úgy, hogy a csapat legponterősebb játékosa, Al Jefferson csak 11 egységig jutott, viszont a Hayward-Harris duó 50 ponttal terhelte a hazaiak gyűrűjét.

A Houston Dallasban kapott ki 117-110-re, köszönhetően Dirk Nowitzki kiváló játékának, aki 35 pontjából 21-et az utolsó játékrészben szerzett, amely döntőnek bizonyult a meccs sorsát illetően, hiszen a hétpontos különbség a záró negyedben alakult ki, amelyet a házigazdák nyertek 29-26-ra. A Mavericksnél ki kell emelni Vince Carter és Jason Terry teljesítményét is, előbbi 23, utóbbi pedig 19 ponttal járult hozzá a Mavs sikeréhez.

A Denver szoros mérkőzésen bukott el a Clippersszel szemben, még annak ellenére is, hogy az első negyed után 12 pontos előnyben volt a hazai pályán pattogtató Nuggets. A Dallaséhoz hasonlóan szorosan alakuló összecsapás a záró játékrészben dőlt el, amelyet a vendégek nyertek 28-22-re, kialakítva ezzel a 104-98-as végeredményt. A sors fura fintora, hogy a Clippers kispadjáról beálló, egyébként 7 pontot szerző Kenyon Martin egykori csapata ellen az utolsó fél percben sorsdöntő kosarat szerzett, valamint egy dobást is blokkolt.

A papírformának megfelelően hazai pályán kapott ki a Phoenix az Oklahomától, méghozzá 109-97-re. James Harden karriercsúcsot jelentő 40 pontot szerzett a kispadról, amely kiegészülve Kevin Durant 29 egységével túl soknak bizonyult a meglehetősen gyenge napot kifogó Sunsnak.
A mai eredményeknek köszönhetően nyugaton a hetedik helyen álló Denvert csupán két meccs választja el a tízedik Houstontól, így folytatódik az őrült harc a rájátszást jelentő pozíciókért.

NBA
A 110. játéknap eredményei
Charlotte-Chicago 68-100
Cleveland-Philadelphia 87-103
Washington-Milwaukee 121-112
Atlanta-Detroit 116-84
Miami-Toronto 96-72
New Jersey-New York 95-104
Boston-Orlando 102-98
Memphis-New Orleans 103-91
Dallas-Houston 117-110
Denver-LA Clippers 98-104
Phoenix-Oklahoma City 97-109
Portland-Utah 91-112
Sacramento-San Antonio 102-127
Golden State-LA Lakers 87-99