Bajnokok Ligája

Messinek továbbra sem megy Angliában - statisztikai érdekességek a Chelsea-Barcáról

A Chelsea-Barcelona párharc az eredményen túl megannyi érdekességgel szolgál a statisztikák kedvelőinek. Ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót!

Az eredmény ismert, a Chelsea Didier Drogba 47. percben szerzett góljával 1-0-ra győzött a Barcelona ellen a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén. A meglepestésszerű hazai győzelem mellett rengeteg érdekes statisztikára bukkanhatunk a már-már klasszikusnak nevezhető párharc kapcsán, azon túl, hogy rögzíthetjük, a két csapat egymás elleni mérlege jelenleg a Chelsea felé billen. A szerdai győzelemmel négy diadalt számlálnak a Kékek, míg a Barcelona eddig háromszor győzött négy döntetlen mellett a két csapat eddigi tizenegy találkozója során.

Lássuk a legkülönfélébb statisztikai adatokat a Chelsea-Barcelona párharc kapcsán a csapatokról, játékosokról!

- A Barcelona 24-szer lőtt kapura a szerda esti találkozón, hússzal többször, mint a Chelsea (4). Ez a legnagyobb különbség az idei BL-szezonban, amivel egy csapat vereséget szenvedett.

- Alexis Sanchez az első chilei labdarúgó, aki valaha pályára lépett Bajnokok Ligája-elődöntőben.

- A Barcelona hat alkalomból ötször kiesett valamely nemzetközi kupaküzdelem egyenes kieséses szakaszában, miután az első mérkőzésen vereséget szenvedett.

- Josep Guardiola irányítása alatt 240 mérkőzést játszott a Barcelona, és a Chelsea elleni volt a huszadik veresége.

- A Chelsea a mérkőzés második félidejében egyszer sem lőtt kapura.

- A Barcelona utolsó kilenc nemzetközi kupavereségéből hatot angol csapat ellen szenvedett el.

Lionel Messi vezeti a labdát négy Chelsea-játékos gyűrűjében a Chelsea-Barcelona Bajnokok Ligája elődöntő első mérkőzésén

- Bajnokok Ligája-párharcban (a csoportküzdelmeket és az egyenes kieséses szakaszt figyelembe véve) eddig nyolcszor lépett pályára Lionel Messi Angliában, és egyszer sem tudott eredményes lenni. A kis argentin mindössze egyetlen gólt szerzett angol földön klubja illetve az argentin válogatott mérkőzésein elért 265 találatából.

- Az utóbbi 26 évben egy csapat volt, amelyik nem jutott be valamely nemzetközi kupa döntőjébe, miután 1-0-ra nyert az elődöntő első mérkőzésen. 2007-ben a Chelsea a BL-elődöntő első mérkőzésén 1-0-ra győzött a Liverpool ellen, majd a visszavágón 1-0-s vereséget követően tizenegyesekkel búcsúzott a sorozattól.

- A Chelsea és a Barcelona mindössze az a két csapat, amelyik az utóbbi kilenc évben hatszor játszhatott a Bajnokok Ligája elődöntőjében. 

- A Chelsea még soha nem szenvedett vereséget hazai pályán Bajnokok Ligája elődöntőjében (három győzelem, három döntetlen).

- A Chelsea az Espanyol mellett az egyetlen gárda, amely két mérkőzést is kapott gól nélkül hozott le Guardiola Barcelonája ellen.

- A Chelsea a Liverpool mellett az egyetlen csapat, amely az utolsó három látogatása során veretlen maradt a Camp Nouban.

- Petr Cech a második azon kapusok rangsorában, akik a leghosszabb ideje nem kaptak gólt Lionel Messitől. A cseh válogatott portásnak 385 perce nem talált be a háromszoros aranylabdás támadó. Az első helyen az Inter kapusa, a brazil Julio Cesar áll, ellene 449 perce gólképtelen a kis argentin (a válogatott mérkőzéseket is beleszámítva).

- A Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában eddig az együttesek 63 százaléka jutott tovább a következő körbe 1-0-s hazai győzelmet követően.

  • Barcelona - Chelsea 2012-04-24 20:45:00

 

A meccs összefoglalója

Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés
Chelsea - Barcelona 1-0 (1-0)
London, Stamford Bridge, vezette: Felix Brych (német).
Chelsea: Cech - Ivanovics, Terry, Cahill, Cole - Mikel, Meireles - Ramires (Bosingwa, 88.), Lampard, Mata (Kalou, 74.) - Drogba. Menedzser: Roberto Di Matteo.
Barcelona Valdés - Alves, Puyol, Mascherano, Adriano - Xavi (Cuenca, 87.), Busquets, Fabregas (Thiago, 78.) - Sánchez (Pedro, 67.), Messi, Iniesta. Vezetőedző: Josep Guardiola.
Gólszerző: Drogba (45+2.)
Sárga lap: Ramires (69.), Drogba (86.), ill. Pedro (71.), Busquets (76.)
Chelsea - Barcelona
statisztika
28% Labdabirtoklás 72%
4 Kapura lövés 12
1 Kaput eltaláló lövések 8
3 Kaput nem találó lövések 4
11 Szabadrúgás 16
1 Szöglet 8
5 Les 2
21 Bedobás 16
6 Védés 0
8 Kirúgás 8
11 Szabálytalanság 9
2 Sárga lap 2