Válogatás

Messi, Djokovics, Tebow, Lin és Pistorius 2012 legbefolyásosabb emberei között

A Time magazin elkészítette 2012-es Top 100-as listáját, amelyen a világ legbefolyásosabb embereit veszik számba. Az élsportolók közül a Barcelona sztárja, Lionel Messi, a férfi tenisz jelenlegi legjobbja, Novak Djokovics, valamint két, szinte a semmiből betörő ifjú tehetség, az amerikaifutballista Tim Tebow és a kosaras Jeremy Lin kerültek be a körbe.

A labdarúgók közül egyedül a Barcelona gólrekordere, Lionel Messi került fel a listára, akit a korábban kétszer a világ legjobbjának választott egykori női labdarúgó, Mia Hamm méltatott.

"Messi hihetetlenül tehetséges, és elképesztően alázatos. Minden alkalommal, amikor labdához ér, vissza kell tartanod a lélegzeted. Úgy tűnik, mintha a lábához nőtt volna a labda. Aztán találkozol vele, rájössz, hogy csak 170 centi. Volt szerencsém megnézni az edzésüket, és kiderült, hogy elképesztően jó csapattárs. Egy a srácok közül" - írta róla a korábbi remek csatár.

Lionel Messi örül a Barcelonában a Granada ellen szerzett góljának, amivel a klub gólrekordere lett.

A másik óriási sztár a listán a férfi tenisz jelenlegi uralkodója, a 2011-eleje óta a négy Grand Slamet nyert, világranglista-vezető szerb Novak Djokovics, aki a Time sportszerkesztője szerint lábtörlőből lett a sportág legjobbja: "Djokovics 2007. július 9-én lépett a világranglista 3. helyére, és attól kezdve ő volt a lábtörlő a tenisz csúcsához vezető ajtó előtt. Előbb Roger Federer, majd Rafael Nadal is rendszeresen beletörölte a lábát úton a legnagyobb címek felé. De ő tovább tudott lépni, változtatott az edzésmódszerein, javított a játékán. Ma az övé a leghalálosabb alapvonali fonák, és fejben is sokkal keményebb lett. Tavaly úgy lett a világ legjobbja, hogy mindkét nagy ellenfelét többször is legyőzte, a 2012-es évet pedig úgy nyitotta, hogy egy óriási mérkőzésen legyőzte Rafael Nadalt az Australian Open döntőjében."

A Sportok Királynője, az atlétika is képviselteti magát a Time listáján, de nem egy világcsúcstartó vagy világbajnok sztár, hanem az amputált lábbal is olimpiai részvételt kiharcoló dél-afrikai sprinter, Oscar Pistorius révén.

"Mi lehetséges az atlétikában?" - tette fel a magazin újságírója a kérdést. "Oscar Pistorius és az erőfeszítései, amiket a londoni részvételért kifejtett 400 méteres síkfutásban és 4X400 méteren, megmutatják: bármi. Egyértelmű, hogy az egész világ számára inspiráló, amit elért."

Természetesen amerikai sajtótermékről lévén szó, nem maradhatnak ki teljesen az amerikaiak egy Top 100-as listáról, de a szerkesztők érdekes módon két frissen betört fiatal tehetséget választottak hazájukból. Az amerikaifutball-ligában, az NFL-ben feltűnt irányítót, Tim Tebowt, és a kosárlabda-bajnokságban, az NBA-ben villámkarriert befutott Jeremy Lint.

Tim Tebow a Denver Broncos irányítójaként 2011-ben.

Utóbbi rögtön meg is csillogtatta írói képességeit, hiszen ő maga vállalta előbbi méltatását a Time kiadványának hasábjain: "Tim Tebow játékát nézve sok minden kiderül a karakteréről. Kegyetlen küzdőszellemet, erős munkamorált és igazi vezéregyéniséget látni benne. De igazából a pályán kívül mutatott tulajdonságai emelik őt ki a többiek közül. Az életben folyamatosan csillogtatja az értékeit, a lehetőségein keresztül kezet nyújt a rászorulóknak. Tisztában van az áldással, amit kapott, és keresi a lehetőséget, hogy segíthessen. Sportolókként mindent beleadunk a győzelemért. Tim arra emlékeztet minket, hogy az élet sokkal többről szól."

Természetesen Lin is megkapta a maga dicsérő szavait, de ő nem Tebowtól. Nagyon így sem panaszkodhat, hiszen az Egyesült Államok oktatási minisztere, Arne Duncan emlékeztetett az érdemeire: "Jeremy Lin története minden gyermek számára tanulságos lehet, hiszen annyi előítéletet döntött már le, amelyek visszatarthatják a srácokat az életük során. Semmissé tette a gondolatot, amely szerint az ázsiai-amerikaiak nem lehetnek meghatározók az NBA-ben, és arra is rácáfolt, hogy világklasszis sportolóként az ember nem lehet kiváló tanuló. Azzal ellentétben, amit esetleg olvashatnak róla, Jeremy nem tizenöt másodperces sztár. Ellenkezőleg, a sikereit a jó öreg módszerrel érte el: megdolgozott értük. Keményen dolgozott és alázatos maradt. Nem érdekel, hogy valaki ázsiai-amerikai, fehér, fekete vagy spanyol ajkú. Jeremy megmutatta, hogy odaadással, fegyelemmel és becsületességgel bárki esélyt kaphat, hogy ledöntse a korlátokat."