Európa Liga

A Valenciának alig maradt esélye, a Bilbao még reménykedhet

Fölényesen nyerte a spanyol házielődöntőt az Atlético Madrid az Európa Ligában: a fővárosiak csütörtökön 4-2-re verték a vendég Valenciát. A Denevérek a hosszabbítás utolsó másodperceiben szépítettek, így elkerülték a kiütést és maradt némi esélyük a hazai visszavágóra. A másik párharcon a portugál Sporting hátrányból fordítva győzte le 2-1-re a szintén spanyol Athletic Bilbaót.

Atlético Madrid (spanyol)-Valencia (spanyol)

A szezonban harmadszor csapott össze a két spanyol klub, de két évvel ezelőtt az EL-ben is randevúztak, akkor az Atlético idegenben lőtt gólokkal jutott tovább, és menetelt egészen a végső sikerig.

A hazaiak nagy iramot diktáltak, Arda Turan már 15 másodperc után célba vette Diego Alves kapuját, de veszélytelen volt kísérlete. A 4. percben Diego érkezett pontosan Falcao jobb oldali beadására, de Diego Alvesbe lőtt, majd pár perc múlva a kolumbiai csatár 17 méterről lőtt mellé, Adrián López pedig a kapus ölébe gurított. A valenciai védelemben nagy volt a zavar, a hazaiak portásának, Thibaut Courtois-nak ellenben csak egy beadást kellett lehúznia az első negyedórában.

A 18. percig kellett várni a hazaiknak a gólra, Turan elhúzott Rami mellett a jobb oldalon, bent tartotta a labdát, a védők elaludtak, talán kirúgásra számítottak, a beadás Jordi Albán megpattanva került Falcao elé, aki közelről vetődve fejelt a hálóba (1-0).

A gól felrázta a Denevéreket, de Jonas szöglet utáni bólintását Courtois könnyedén védte, a 32. percben viszont csak centik hiányoztak az egyenlítő találathoz, Tino Costa bal oldali szögletét követően Rami a bal felső mellé fejelt. A játékrész hajrájában ismét az Atlético volt fölényben, de lélektanilag nagyon fontos pillanatban, a hosszabbításban gólt talált a Valencia: balról szállt a szöglet, Rami csúsztatta tovább a labdát, Jonas két méterről passzolta a hálóba (1-1).

Az elsőhöz hasonlóan a második félidőt is remekül kezdte Diego Simeone együttese, és ismét nagyot hibázott a Valencia védelme: Diego bal oldali szabadrúgása után a teljesen üresen álló Miranda a kapuba csúsztatott (2-1). A vendégek hátsó alakzata továbbra sem állt a helyzet magaslatán, Adrián 15-ről a jobb alsó mellé durrantott, majd jött az újabb gól: Mehmet Topal eladta a labdát, Adrián López simán lefutotta Ruizt, majd jobbról, 9 méterről a hosszú sarokba lőtt (3-1).

Courtois-nak a 61. percben kellett védenie Tino Costa szabadrúgásánál, a második oldalon a 71. percben Diego Alvest késztette bravúrra honfitársa, Diego hasonló szituációban.

Radamel Falcao a 78. percben feltette a koronát a Matracosok teljesítményére, jobbról húzott befelé, Mathieu-t és Ruizt is becsapta, majd ballal 20 méterről óriási dugót ragasztott a felső léc segítségével a bal felső sarokba (4-1). A kolumbiainak ez volt a 10. gólja az idei sorozatban, összességében 37 európai kupameccsén a 32.

Unai Emery gárdája teljesen kilátástalanul próbálkozott a hátralévő percekben, végül megismétlődött az első félidő koreográfiája: Ricardo Costa a 94. percben szöglet után fejjel szépített, hajszálnyi reményt mentve a visszavágóra. A Valencia ugyanakkor egy héten belül a második kínos vereségét szenvedte el, az Atlético Madrid a 4-2-es győzelemmel karnyújtásnyira került két év után az újabb európai kupadöntőtől.

Sporting Lisboa (portugál)-Athletic Bilbao (spanyol)

A José Alvalade Stadionban a két manchesteri óriást kiejtő Sporting és Athletic Bilbao csapott össze. A hazaik kőkeményen védekeztek és a két szélen veszélyes támadásokat vezettek az elejétől, a 4. percben Insúa 24 méterről bombázott, Iraizoz kiütötte a labdát, a 9. percben Van Wolfswinkel 12 méteres kapáslövése szállt el a bal alsó mellett.

Ezután sokáig nem akadt dolga a két kapusnak, a 33. percben Susaeta törte meg a csendet, jobbról, 20 méterről lőtt a jobb alsó mellé. A 40. percben ismét Susaeta próbálkozott a gólszerzéssel, ezúttal középről, Rui Patrício hárított. A hajrában Ricky Van Wolfswinkel riogatta a vendégeket, 20 méterről centikkel tüzelt a kapu mellé.

A folytatásban tizenegyesgyanús helyzet volt a vendégek kapuja előtt, Amorebieta a saját kezére fejelte a labdát, majd egy perc múlva már a baszkok ünnepelhettek: jobbról ívelt a kapu előterébe Susaeta egy szabadrúgást, Insúa felszabadítás helyett Aurtenetxe elé passzolt, a védő pedig 7 méterről a jobb alsóba helyezett (0-1). Szinte a semmiből szerzett nagyon fontos idegenbeli gólt az Athletic, a Sporting megzavarodott, egy másik védő, Amorabieta kis híján megduplázta az előnyt, de a jobb kapufa kisegítette a hazaiakat, majd Susaeta fejese súrolta a hálót.

A Sporting Lisboa és az Atlético Madrid is előnyt szerzett saját közönsége előtt csütörtökön a labdarúgó Európa Liga elődöntőjében.

A portugálok rendezték soraikat a hajrára, a 69. percben Izmajlov beívelése után Van Wolfswinkel fejelt mellé az ötösről, majd egy kifejelt labdát Insúa 9 méterről a bal sarokba bólintott (1-1). Négy perc múlva fordítottak az Oroszlánok, (a spanyol) Capel 21 méterről a bal alsóba bombázott (2-1). A 85. percben Carrillo, a 89. percben Joao Pereira szórakozott el egy ziccert. Ha a Sporting pontosabban futballozik, több góllal is nyerhetett volna, így még nyílt a párharc.

Európa Liga, elődöntő, első mérkőzés:
Sporting Lisboa (portugál)-Athletic Bilbao (spanyol) 2-1 (0-0)
gólszerző: Insúa (76.), Capel (80.), illetve Aurtenetxe (54.)
 
Atlético Madrid (spanyol)-Valencia (spanyol) 4-2 (1-1)
gólszerző: Falcao (18., 78.), Miranda (49.), Adrián (54.), illetve Jonas (45.+3.), Ricardo Costa (94.)
 
A visszavágókat jövő csütörtökön rendezik.