Bahreini Nagydíj

A homok titkai - futamelőzetes

  • Kele János

A Pirelli még sosem versenyzett az F1-gyel Bahreinben, ez pedig a hőséggel kiegészülve döntő faktor is lehet. Beharangozó.

Bahreini Nagydíj, Szahír
Technikai paraméterek
Pálya adatai
5,41 km hosszú
A verseny 57 körös, ami 308,23 km-t jelent
15 kanyar
210 km/h átlagsebesség
Aerodinamikai adatok
Közepes leszorítóerő szükséges
Maximális végsebesség: 322 km/h (DRS-rendszerrel), 310 km/h (DRS-rendszer nélkül)
Egyéb adatok
A kör 50%-át padlógázon teljesítik a versenyzők
150,8 kg benzin szükségeltetik a teljes versenytáv teljesítéséhez
Egy körön hozzávetőlegesen 2,6 literes fogyasztással lehet kalkulálni
A köridő 16%-át töltik fékezéssel a versenyzők
Hét nagy féktáv, magas fék-igénybevétel jellemző
Boxkiállás átlagos ideje 22,6 mp, köridejéből 18,6 másodpercet veszít a versenyző
Üzemanyag-hendikep: (10 kg-os többletből fakadó köridőnövekedés) 0,38 másodperc

Alig egy héttel ezelőtt még az sem volt biztos, hogy megrendezik a Bahreini Nagydíjat, most pedig már a sivatag közepén parkolnak a csapatok kamionjai – akár azt is hihetnénk, az elmúlt hét napban valami csoda folytán helyreállt a rend az arab világ egyik legfénylőbb koronagyémántjában. Holott nem, a Force India egyik szerelője már haza is utazott, miután Molotov-koktél robbant az autója mellett, és bár a szervezők váltig hangoztatják, hogy a versenyzők nincsenek veszélyben, azért finoman mindenkit megkértek ara, hogy lehetőleg ne a csapatszerelésben mutatkozzon Manáma utcáin. A nyilvánvaló veszély és kiszolgáltatottság ellenére azonban minden valószínűség szerint lesz verseny, így aztán kénytelenek vagyunk beharangozni is – szokás szerint a taktikára, az erőviszonyokra és a pálya alapvető sajátosságaira fókuszálva.

A legutóbbi, 2010-es futam óta ráadásul módosult is a pálya vonalvezetése, a csak a Formula-1 kedvéért használt extra hurkot ugyanis idén már nem erőltetik a szervezők, ilyen módon lecsippentve körülbelül 900 métert a kör hosszából. Ennél viszont jóval érdekesebb, hogy a stratégiát még megtippelni is szinte lehetetlen, a legutóbbi Bahreini Nagydíj idején ugyanis még bőven lehetett tankolni a futamok során – nem nehéz belátni tehát, hogy miért tapogatóznak a csapatok is sötétben a taktikát illetően.

A bahreini aszfaltcsík egyik legszembeötlőbb jellegzetessége a rengeteg egymásba folyó kisebb kanyar és forduló, természetesen a hozzájuk tartozó féktávval együtt. Ez már önmagában elég lenne ahhoz, hogy az idény fékek szempontjából legmegterhelőbb helyszínének válasszuk, de idén először a csapatoknak teljesen megtankolt autóval kell megkezdeniük a szakhíri futamot, ez pedig tovább bonyolítja a helyzetet.

A késő áprilisi időpont rekkenő hőséget vetít előre, ez pedig nyilvánvalóan befolyásolja a gumik viselkedését is. A Pirelli ráadásul még sosem versenyzett itt az F1-gyel, tehát nincsenek kézzelfogható tapasztalatai, kénytelen azokra az adatokra támaszkodni, melyeket még a Száguldó Cirkuszra készülve halmozott fel itt, egy 2009-re tervezett Toyota prototípus segítségével. Lehet, hogy nem fog sok múlni ezen (hiszen a teljes mezőnyt egyformán érinti a probléma), de minden bizonnyal jelentkezik majd valamilyen formában a hétvége során.

És akkor a legnyilvánvalóbb tényről még nem is beszéltünk, vagyis, hogy a pálya a sivatag kellős közepén fekszik, és a homok, mint természeti tényező nem, hogy nem mellékes, hanem egyenesen meghatározó – főleg a tapadás és a leszorítóerő szempontjából.

A csapatok formáját illetően kevés konkrétumot lehet megjegyezni, egyelőre annyit tudunk, hogy Ausztráliában a McLaren egyértelműen a mezőny fölé nőtt, Malajziában leszakadt az ég, egy hete Sanghajban pedig Nico Rosberg úgy nyerte meg sétagaloppban a Kínai Nagydíjat, hogy még saját csapatfőnöke, Ross Brawn sem talált rá ésszerű magyarázatot. A vak is látja tehát, hogy meglehetősen kuszák a viszonyok, a McLaren ugyanis kicsit mindenben a többiek előtt jár, de meglehetősen törékeny a fölénye, arról nem is beszélve, hogy két pilótája körbeveri egymást, nincs egyértelmű vezérbika az istállón belül. A Red Bull versenytempója kielégítő, de egy körön még nem elég konzisztens, a Mercedes pedig (a bahreini, nehezen értelmezhető fellángolástól eltekintve) éppen fordítva ül a lovon, egy körön veszettül gyors, de a versenyeken rendre belealszik a körözgetésbe. A Ferrari a szerencsés csillagzat alatt született szepangi győzelem ellenére komoly válságban evickél, Massa például még egyetlen pontot sem kapart össze, de Alonso is simán belefulladt a középmezőnybe egy hete. A Lotus ezzel szemben a mezőny sötét lova, Grosjean többször megmutatta már, hogy egy körön is képes meglepetést okozni az autó, Kimi Räikkönen első két futamon nyújtott alakítása pedig azt mutatta, hogy versenytávon is van perspektíva a konstrukcióban.

Ráadásul az úgynevezett élmezőny mögött betonkeménységű masszává sűrűsödött a középmezőny, a Sauber például erőből hozta a második rajtsort Kobajasival Kínában, majd a versenyen is sokáig a leggyorsabbak között volt, de rajtuk kívül a Force India, a Williams, és a Toro Rosso is bőven okozott már meglepetést, szóval olyan mennyiségű ismeretlennel kell dolgoznunk egy futamhétvége alatt, ami egy elméleti matematikus tudását is próbára tenné.

Ami a korábbi itteni győzteseket illeti, Bahrein királya a maga három győzelmével Fernando Alonso, de Felipe Massa sem panaszkodhat a maga két sikerével. Jenson Button és Michael Schumacher is nyert már itt, szóval a McLaren-Ferrari-Mercedes szentháromság képviselteti magát a győztesek listáján, Sebastian Vettel és a Red Bull viszont nem, ebből a szempontból mindenképp érdekes lesz figyelni a német címvédő hétvégi teljesítményére, de az sem elképzelhetetlen, hogy Lewis Hamilton gyűjti be első szahíri sikerét.

Ritka alkalom, hogy fikarcnyi esélyt nem jósolhatunk az esőnek, de most ezt kell tennünk: nemhogy csapadék, de hűvös fuvallat sem várható Bahreinben, a meglepően kései időpont (korábban márciusban vagy április elején rendezték a versenyt) ugyanis 33 fok körüli hőmérsékletet indikál, a pálya pedig vélhetően 40 fok fölé is melegszik a hétvége során.

Ennél magasabb aszfalthőmérséklet egyébként az egész szezonban sehol máshol nem várható, a Pirelli tehát jócskán szűrhet le tapasztalatokat az itt szerzett adatokból. Az olasz gumióriás technikusai a lágy és a közepes keveréket hozzák az arab miniállamba, és amondóak, a keverékek biztosan kibírják majd a nagy nyomást, hiszen 50 Celsius fok feletti hőmérséklet mellett tesztelték azokat.

Nagy előny viszont, hogy az időjárás konzisztenciája miatt már a szabadedzések során egészen jó képet lehet kapni a gumikopásról, a csapatok használható információkat nyernek az első nap tapasztalataiból, nem mellesleg pedig mi, szurkolók is vonhatunk le következtetéseket a csapatok formáját illetően. A Mercedesről például valószínűleg már pénteken kiderül, hogy képes-e alkalmazkodni a melegebb körülményekhez, és az is, hogy pilótáik működésre tudják-e bírni az abroncsokat.

Az idény eddigi versenyi alapján úgy tűnik, hogy a melegebb körülmények a McLaren, a Red Bull és a Lotus malmára hajthatják a vizet, a hűvösebb időjárási viszonyok között arató Mercedes-Sauber-Ferrari tandemre viszont nehéz napok várnak.

A Pirelli teoretikusai három kiállást jósolnak a futamra, elsősorban a gumik meglehetősen gyors kopása miatt, de természetesen nem zárhatjuk ki azt sem, hogy valakinek (mondjuk a híresen óvatosan vezető Péreznek) sikerül ennél kevesebb kerékcserével is teljesítenie a futamot. Erre vonatkozóan egyébként szintén vonhatunk majd le következtetéseket a pénteki szabadedzések történéseiből, a csapatok ugyanis vélhetően már ekkor elkezdik a nagy melegre hangolni autójukat, és hosszabb etapokon próbálgatják majd beállításaikat.

A pálya magas hőmérséklete és az abroncsok gyors degradációja miatt a versenyen várhatóan a közepes keveréket preferálják majd a csapatok, ez persze attól is nagyban függ, hogy melyik istálló autóján melyik keverék működik jobban. A Mercedesnek mindenesetre Kínában bejött ez a fajta okoskodás, Nico Rosberg mindössze egy etapban használta a lágy abroncsokat, mégis sétagaloppban nyerte a futamot.