Divízió I-es jégkorong vb

Nem tört meg a pechszéria: a szlovének ismét 4-1-re nyertek

  • Molnár Dávid

Magyarország nagy reményekkel vágott neki a szlovének elleni rangadónak, de a speciális egységek gyengélkedései miatt 4-1-re kikapott Ljubljanában a házigazdákkal szemben.A magyar válogatott így visszacsúszott a tabella harmadik helyére, míg a szlovének a feljutás küszöbére jutottak.

A meglepetések napja volt a mai a ljubljanai divízió I-es jégkorong-vb-n, hiszen az esti szlovén-magyar előtt a britek ukránokat vertek a kora délutáni mérkőzésen, míg a szintén nyeretlen japánok szétlövések után arattak diadalt a torna favoritjának számító osztrákok felett. Nagy reményekkel vághatott hát neki a válogatott a házigazdák elleni meccsnek, hogy nem szakad meg a mai nap trendje, de végül mégsem adatott ok az örömre.

A szlovének nagy elánnal kezdték a találkozót, és nehezére esett Kevin Primeau legényeinek felvenni a ritmust velük. Nem is sikerült gól nélkül megúszni a kezdeti nyomást, a harmadik percben Ticar szórt ki egy kötényt Bálizsnak, aki rögtön az elején megkapta a szokásos egy gólját, de ezután még lehetett bizakodni abban, hogy többször nem rezeg meg a hálója. Nem így lett.

Ticar, a negyedik szlovén gól szerzője

Bár a magyarok az első játékrész végére egyenlő partnerekké nőtték ki magukat, hiányzott az összpontosítás a helyzetek befejezésénél, de akár ki lehetne emelni Kristan kapus munkásságát, illetve a jég minőségét is, ami miatt folyton pattogott a korong, ami nem kedvezett a passzjátéknak. A második harmad elején kettős emberhátrányba kerültek a magyarok, és egy gyors góllal, valamint egy gyönyörű beleérintős találattal már háromra növelték az előnyüket a hazaiak. Különösen fájó lehetett, hogy a dupla kiállítás előtt Sofron előtt adódott ziccer, de Kristan a korcsolyája élével a kapuján kívül tartotta a korongot.

A bírók a játékrész végére igyekeztek kompenzálni, viszont emberelőnyben sem tudott eredményes lenni a magyar válogatott, köszönhetően három tényezőnek: Kristan önbizalmát nem sikerült kikezdeni, a szerencse sem állt a magyarok pártján, valamint fejben sem tudtak maximumot nyújtani a csatárok, akik több alkalommal is fölé, illetve mellé lőtték az ajtó-ablak helyzetet. A második harmad majdnem egy szlovén csattanóval ért véget, ugyanis úgy tűnt, hogy emberhátrányból is betaláltak egy kettő az egy elleni támadás után, a videóbíró alapján azonban érvénytelenítették a találatot, úgyhogy elmondható, hogy Bálizs a világbajnokság egyik legnagyobb védését mutatta be, miközben a magyarok emberelőnyben voltak.

A záró játékrész elején még egy gyors góllal feljöhetett volna a meccsbe a válogatott, azonban a bírók egymás után szórták ki a magyarokat a jégről, és zsinórban öt emberhátrányt - köztük egy kettőst is - kellett kivédekeznie a Primeau-együttesnek. A negyedikre már nagyon elfáradtak a védekező játékosok, és Ticar második góljával már négyre gyarapították a hazai találatok számát. A zebrák nem nagyon engedték az egyenlő létszám melletti harcot, minden apró szabálytalanságot befújtak, és a negyedik szlovén örömujjongás után úgy gondolták, hogy ideje kicsit besegíteni a magyarokon, úgyhogy a hátralévő időben még hét büntetést kiróttak a hazaiakra.

Vas Márton révén végül a szépítés meglett, de a sok emberelőny ellenére nem tudtak a magyarok még egyszer túljárni Kristan eszén, aki végül megérdemelten lett a meccs legjobb embere a szlovénok részéről, míg a magyaroktól Vas Marcit illette meg ez a cím. Magyarország tehát az előző vb-találkozókhoz hűen ismét 4-1-es eredménnyel maradt alul a szlovén nemzeti együttessel szemben, és visszacsúszott a vb-tabella harmadik helyére. Holnap az osztrákok ellen térhet vissza a helyes ösvényre a válogatott, a találkozó 16:30-kor kezdődik, és azt is élőben fogjuk közvetíteni itt a hathárom.hu-n!

Szlovénia-Magyarország 4:1 (1:0,2:0,1:1)
Magyarország
kapusok: Bálizs, Budai
mezőnyjátékosok: Kovács, Hetényi, Horváth, Szélig, Tokaji, Hegyi, Benk, Vas M., Ladányi, Láda, Pozsgai, Galanisz, Sikorcin, Sofron, Vas J., Hári, Mihály, Magosi, Sille, Bartalis
vezetőedző: Kevin Primeau
Szlovénia
kapusok: Kristan, A. Hocevar
mezőnyjátékosok: Tavzelj, Robar, Golicic, Jeglic, Razingar, D. Rodman, M. Hocevar, Gregorc, Music, Pavlin, E. Pance, Z. Pance, Kovacevic, Hebar, M. Rodman, Dervaric, Ticar, Sabolic, Pajic, Kranjc
vezetőedző: Matjaz Kopitar
kiállítások: Hegyi (4.), Horváth (8.), Hegyi (8.), Horváth (20.), Ladányi (26.), Tokaji (26.), Vas J. (43.), Tokaji (43.), Sille (44.), Láda (47), Szélig (48.), Sikorcin (56.) illetve Hebar (8.), Music (10.), Jeglic (23.), Music (29.), Razingar (36.), Tavzelj (39.), Kovacevic (48.), D. Rodman (52.), D. Rodman (56.), Dervaric (57.), Sabolic (60.)
gólok: Ticar (3.), Gregorc (27.), D. Rodman (28.), Ticar (48.), illetve Vas M. (51.)
A divízió I-es jégkorong-vb állása
Csapat Meccs GY HGY HV V GA Pontok
Szlovénia 3 3 0 0 0 11:5 9
Ausztria 3 2 0 1 0 15:11 7
Magyarország 3 2 0 0 1 9:6 6
Nagy-Britannia 3 0 1 0 2 9:13 2
Japán 3 0 1 0 2 7:12 2
Ukrajna 3 0 0 1 2 8:12 1
GY=győzelem, HGY=hosszabbításos győzelem, HV=hosszabbításos vereség, V=vereség, GA=gólarány

 

 

A szurkolók a vereség ellenére elénekelték a csapat számára a magyar himnuszt.

Egyikkel sem tudunk igazán vitatkozni. Bár Gregorc neve is felmerülhetett volna a szlovének részéről. Szlovén himnusz következik, harmadszor a vb-n.

A meccs legjobb emberei: Vas Marci a mieinktől, Kristan pedig a hazaiaktól.

60. perc: Egy szlovén lövéssel ér véget a találkozó, amit a szlovének a szokásos eredménnyel, 4-1-gyel nyertek.

60. perc: A bírók nagyon elemében érzik magukat, az utolsó perc sem lesz mentes emberelőnytől, mi korrigálhatunk a siralmas mutatónkon.

60. perc: A találkozó utolsó perce is kezdetét veszi.

59. perc: Nem sikerült a kozmetikázás ezúttal sem. Marad még kiállítás a meccs végére?

58. perc: Vas Márton a gólját megelőző szituációhoz hasonló módon kísérletezett, de lapos lövése nem ment át Kristanon.

57. perc: Sokadszor is emberelőnybe kerülünk.

Mindketten megkapják a két percet, Sikorcin még kap emellé egy tíz perces fegyelmit. Nagyon összeroskadtunk mentálisan a végére.

57. perc: David Rodman Sikorcin ellen dobná le a kesztyűjét, de a bírók megakadályozzák a verekedés kialakulását.

56. perc: Hári János fonáklövése sem hallgattatja el a szlovén közönséget. Ennél jobb helyzetet már elképzelni sem tudnánk, de ez sem szült gólt.

Folyton elpattan a korong a játékosainktól. Remélhetőleg holnap visszakapjuk ezeket a helyzeteket.

54. perc: A speciális egységeinknek nem megy ma, ezt az emberelőnyt is elpuskáztuk.

54. perc: Bartalis a kapu előtt nem tudta lekezelni a korongot, pedig nagy lehetőség lehetett volna belőle.

53. perc: Vas Márton ezúttal a kék vonalról eresztett el egy löketet, de nem volt takaró játékosunk, így nem jelentett gondot Kristannak a lövés lehúzása.

52. perc: A mi oldalunkon nagy helyzet marad ki, a fordulásból kiharcolunk egy emberelőnyt. David Rodman csücsül a büntetőpadra.

Egyáltalán nem meglepő statisztika: 13-4 a lövésarány a szlovéneknek a harmadik harmadban.

Ha a meccsre már nagy kihatással nem is lesz ez a gól, az önbizalmunknak mindenképp jót fog tenni a holnapi osztrákok elleni meccs előtt.

51. perc: GÓÓÓL! Vas Márton találatával megvan a szépítés! A felső sarokba tartó lövését ezúttal nem tudta megfogni Kristan. (4-1)

50. perc: Vas János tesztelte le, hogy Kristan ébersége még mindig az igazi-e, de sajnos csöppet sem lankadt.

Blaz Gregorc tölti be a magyarölő szerepét a mai este, gólja mellett két gólpasszt is kiszórt már.

A büntetőpercek 32-14 arányban oszlanak el, a mi javunkra. Csak ebben a harmadban már ötször kiállítottak minket.

A magyar közönség fantasztikus, még négygólos hátrányból is teljes hangerőből buzdítja a fiúkat!

49. perc: Sikorcin száját találták el magas bottal, úgyhogy a szlovénoktól is lekerül Kovacevic a jégről.

48. perc: Fel sem tudunk ocsúdni a góltól, máris újabb emberhátrányos percek következnek számunkra.

48. perc: GÓÓÓL! Ezt az emberhátrányt már nem bírtuk ki, száz százalékig kijátszották a helyzetet, és Ticar révén értékesítették azt. (0-4)

A harmadban ez már a negyedik kiállítás.

47. perc: Láda magas bottal terítette a jégre a szlovén ellenfelét, úgyhogy ismét az emberhátrányunk kerül tesztelésre.

47. perc: Sikerült a harmadik kiállítást is kivédekezni, ha ez nem ad erőt, akkor semmi!

46. perc: Bálizs óriásit védett a kapu közeléből érkező lövésnél.

A bírók nagyon belefolynak a mérkőzésbe, pedig egy huzamosabb öt az öt elleni játéknak nagyon örülnénk.

45. perc: Többször is hálát mondhattunk az égieknek, meg Bálizsnak. Egy emberhátrányt már sikerült kivédekezni.

Sille méghozzá további tíz percet is kap a kisbüntetés mellé.

44. perc: Kezdjük elveszíteni a fonalat. Sille is a büntetőpadra kerül egy bottal ütés után.

43. perc: Kisebb huzavona után Tokajit kiküldik a zebrák játékkésleltetésért.

43. perc: Gregorc távolról folyton eltalálja a kaput, de szerencsére már nem engedjük, hogy takarják Bálizs kilátását.

43. perc: Vas János a lehető legrosszabbkor gáncsolt. Két percig négyen leszünk a jégen.

42. perc: Emberhátrányba fogunk kerülni, de ez nem zavartatja a szlovéneket, és hat mezőnyjátékossal törekednek az újabb gólra.

41. perc: Gregorc is közel járt a duplához, de Bálizs lepkése ismét villant a szlovén játékos bedobókör széléről indított lövése után.

41. perc: Egy másodperc elteltével ki is egészül a szlovén nemzeti válogatott.

41. perc: Elkezdődik az utolsó (?) húsz perc. Nem bánnánk, ha a szerencse legalább átállna a mi pártunkra erre a harmadra.

A második harmad fordulópontjának mindenképp Sofron kimaradt szólója bizonyult, mivel utána rögtön kettős emberhátrányba kerültünk, ami végül két szlovén találatot eredményezett. Kristan önbizalma eddig az eget súrolja, nehéz lesz így nagyon a folytatás.

A jégen sokat pattog a korong, plusz az összpontosítással is problémáink akadnak. Számtalan nagyon kedvezőnek ígérkező helyzetet puskázunk el, vagy felé lőjük, vagy el se találjuk kapásból. Vagy Kristan hárít.

A harmad végén korai volt a szlovének öröme, a videóbíró után megfosztották őket egy találattól, ami emberhátrányból született volna. Ha azt mégis megadták volna, akkor valószínűleg már csak a becsületünkért harcolhatnánk a záró játékrészben.

40. perc: Az emberelőny végén újabb passzról maradunk le a kapu közelében, így az ötödik emberelőnyünk is gól nélkül zárul. Vége a második harmadnak, háromgólos hátrányból kellene felállnunk az utolsó húsz percben.

40. perc: Nem adja meg a bíró! Akkor viszont Bálizs nagy eséllyel pályázik a vb védése címre!

Egy szlovén felszabadítást vettünk le a levegőből, ami pont a szlovénok elé került, kettő az egy ellen pedig gólt lőttek, vagy Bálizs hárított. Mindjárt kiderül.

40. perc: GÓÓÓL! Vagy mégse? Videóbíró fog dönteni a negyedik szlovén gól sorsáról.

38. perc: A bírók megtesznek mindent a kisegítésünkre. Tavzelj foglalhatta el Razingar alig kihűlt helyét a büntetőpadon.

38. perc: Komolyabb veszélyeztetés nélkül ért véget az újabb emberelőnyünk. Egyre csüggedtebbek a mieink, és Kristan önbizalma is nőttön nő.

Megszenvedünk ezzel az emberelőnnyel, a szlovének agresszív védekezésére nincs válaszunk.

36. perc: A harmad végére kapunk még egy emberelőnyt, Razingar dühönghet.

36. perc: Razingart találta meg egy korong üresen, kapáslövése azonban elhalt Bálizsban.

34. perc: Egyik oldalon Vas Jankó helyzete marad ki, a fordulásból pedig a szlovének előtt adódik ziccer, de Bálizs túloldali kollégájához hasonlóan hárított.

Elhalkult a magyar közönség, egy gól feldobná az ő kedvüket is, nemcsak a válogatottét.

Közben átvettük a vezetést lövések tekintetében: 18-16 a mi javunkra. Kristan önbizalmán viszont nem tudunk csorbítani.

33. perc: David Rodman nagyon közel járt a duplázáshoz, de Bálizs lepkéssel lehúzta a villámgyors lövését.

A házigazdák lezdik átengedni a játékteret nekünk a háromgólos előny tudatában, ezeket a támadóharmadban töltött perceket kellene érvényesíteni valahogy.

32. perc: Egy magas lövés váltott egy ütőn veszélyesen irányt, de Bálizs kapuja mellett centikkel elsodródott a korong.

31. perc: Ezt az emberfórt sem használtuk ki, így nehéz lesz, de ma a szerencsével is mintha hadilábon állnánk.

30. perc: Bartalis is fölé lő egy jónak ígérkező helyzetet. A korong egyelőre nincs velünk, vagy csak a hazai szurkolók füttykoncertje zavarja nagyon a mieinket.

29. perc: Music szabálytalankodott ismét a támadó harmadban, itt az esély a szépítésre emberelőnyből.

Időt kér Primeau mester. Sofron hatalmas helyzetet hagyott ki, ez pedig duplán megbosszulta magát a következő percekben.

28. perc: GÓÓÓL! A másik emberelőnyt is értékesítik a szlovének, David Rodman kapott bele a hátvéd lövésébe, és a pakk a felső sarokban kötött ki. (3-0)

27. perc: GÓÓÓL! Gregorc duplázta meg a szlovének vezetését a kék vonalról, miközben az egyik szlovén takarta Bálizs kilátását. (2-0)

26. perc: Az ellentámadásból a szlovének gyarapíthatták volna az előnyt, de szabálytalan eszközökkel sikerült megállítani. Viszont kettős emberhátrányba kerültünk.

26. perc: Sofron egy az egyre vezette rá egy védő mellett Kristanre, de a kapus a korcsolyája segítségével meghiúsította az egyenlítési lehetőséget.

25. perc: Gól nem született, de panasz nem érheti ezt a mostani emberelőnyt.

25. perc: Ladányi újabb hatalmas helyzetet hagyott ki, ezúttal üres kapura lőtt mellé.

24. perc: Ladányi sajnos nem tudta ellőni kapásból a passzt, és időközben Kristan átért a kapu túloldalára.

23. perc: Egyre frusztráltabbak a szlovének Bálizs védései miatt. Jeglic előbb belecsúszott Bálizsba, majd egy pofonnal is megajándékozta a magyar portást, amiért kiküldték a bírók.

22. perc: Bálizsról kicsurgott a korong, de a szlovén csatár mellé lőtte a pakkot. Utána ki is egészültünk, de szerencsénk volt az ezt megelőző szituációnál.

Nem engedjük felállni a szlovén játékosokat, és a felszabadítási kísérleteink is rendre bejönnek.

21. perc: Emberhátrányban kezdjük a második játékrészt.

A bírók minden apróságot befújnak, a folytatásban pedig érdemes lesz fegyelmezettebbnek lenni, mivel ha ki akarunk egyenlíteni, akkor nem az emberhátrányos egységünk hatékonyságát kell tesztelgetni. Mindenesetre ismét sikerült egy olyan emberhátrányt kivédekezni, amikor csak hárman voltak jégen a mi részünkről, igaz most "csak" négy szlovén játékost kellett megszűrni.

A mérkőzés tempóját nagyon nehézkesen sikerült felvenni, az első emberelőnyünk nyugtatott csak meg igazán minket a 10. perc környékén. Addig Bálizs tartott minket meccsben, de a harmad második felére sikerült feljavulnunk. Ami még fontosabb, hogy elkezdtük lövéssel befejezni a támadásainkat, de egyelőre Kristannek nem kellett bravúrt bemutatnia, csak Vas Márton kapura törésénél, amikor a szlovén kapus már elfeküdve védett a mamutjával.

20. perc: Vége az első játékrésznek, a kezdeti nyomás után elégedettek lehetünk ezzel az eredménnyel.

20. perc: Horváth András akasztásért vonulhatott a büntetőpadra, emberhátrányban kezdjük majd a második harmadot.

20. perc: Vas Márton egy védő szorításában tört be a kapu elé, de Kristan mamutjában elhalt a korong.

19. perc: Egy percen belül kétszer is eladták a kék vonaluk környékén a korongot a házigadák, de csak távoli bombákra futotta.

Már nem ijedünk meg attól, hogy az akciókat kapura lövéssel zárjuk, az egyik ilyen előbb-utóbb be fog akadni.

18. perc: Kovács nyert meg egy palánk melletti harcot, majd a hosszú felsőt célozta meg, de Kristan megint helyén volt.

16. perc: Egy három a kettő elleni kontra után Galanisz próbálkozott, de Kristannek rutin feladat volt ennek hárítása.

Letámadunk, ami egyelőre úgy tűnik, hogy megzavarja a szlovéneket, akiknek nehezére esik kitörniük a harmadukból.

Tíz szlovén lövés mellett mi csupán háromszor találtuk el eddig a kaput.

12. perc: Mi sem tudtunk értékesíteni az első emberelőnyünket, de legalább már huzamosabb időt töltöttünk a szlovének harmadában.

12. perc: Vas János lövése kissé esetlen volt, de Kristannak a botoskesztyűvel kellett így is védenie.

A jég minősége miatt a passzaink pontatlanok emberelőnyben.

10. perc: Music akadályozásért bűnhődhet két percig a padon.

10. perc: Kiegészültünk, de az utolsó másodpercekben Bálizsnak többször is nagyot kellett védenie.

9. perc: Sikerült felszabadítani a harmadunkból, jöhet a második emberhátrányos egységünk a jégre.

8. perc: A bírók keze azonnal fellendült a korongbedobás után, Hegyi Ádám került ismét a büntetőpadra. Hárman védekezünk négy ellen.

8. perc: Páros kiállítást rónak ki a bírók egy kapunk előtti összeakaszkodást követően. Négy a négy ellen folytatódik a játék.

Reklámszünet alatt összekaphatjuk magunkat. Egyelőre nem nagyon tudtunk veszélyeztetni az ellenfél harmadában, de a legnagyobb nyomást sikerült csupán egy góllal megúszni, ebből építkezhetünk.

A vezetés ellenére nagyon csöndesek a hazai szurkolók, zúg a "Hajrá Magyarország!"

6. perc: Hegyi Ádám visszatért. Ha meleg pillanatokat is kellett átélni, de kivédekeztük az első emberhátrányunkat.

5. perc: Horváth feküdt keresztbe, és sikerült meggátolnia, hogy a pakk az üresen álló szlovén csatárhoz kerüljön.

Ahogy arra némileg számítani lehetett, a szlovénok nagy elánnal kezdtek neki a meccsnek, egyelőre még nem sikerült felvenni a ritmusukat.

4. perc: Első szlovén lövés rögtön megrezegtette a kapuvasat! Nagyon beszorítottak minket a házigazdák.

4. perc: Hegyi Ádámot állították ki! Emberhátrányba kerültünk!

3. perc: GÓÓÓL! Ticar ért bele Sabolic lövésébe közvetlen a kapunk előtt, a pakk pedig átcsorgott Bálizs mamutjai között. Először a vb során hátrányba kerültünk! (1-0)

3. perc: Sikerült a szlovén kapu elé törni, de a hátra passz nem jött össze a második hullámban érkező harmadik magyar csatárnak.

1. perc: Két távoli kísérlettel tesztelik Bálizs éberségét a szlovének.

20:01: Elkezdődik a mérkőzés!

20:01: A közönség már most tombol, nem lesz ma rájuk panasz egyik oldalról sem.

19:58: Sok szó esett a vb előtt, hogy milyen erős is ez a csoport, és milyen nehéz lesz a továbbjutás. A mai eredmények (britek ukrán-verése, japánok diadala az eddig meggyőző játékkal domináló osztrákok felett) is azt bizonyítják, hogy itt bárki verhet bárkit. Remélhetőleg ma fordul a kocka a mi részünkről is, és a két csapat történetében először képesek leszünk nyerni a szlovének ellen!

Köszöntjük kedves Olvasóinkat! A világbajnokság legfontosabb összecsapása előtt áll a magyar nemzeti együttes, mely a szlovének ellen hatalmas lépést tehet a feljutás érdekében, főleg miután a japánok szétlövésekkel legyőzték a torna favoritjának számító osztrákokat!

Meccs előtti beharangozónkat itt olvashatod!

Magyar jégkorong-válogatott öröme