Női vízilabda olimpiai selejtező

Kikaptunk az olaszoktól a második meccsünkön

  • MTI

Győzelemmel kezdte, vereséggel folytatta a magyar női vízilabda-válogatott a londoni olimpiára selejtező trieszti torna A betűjelű négyesében: az oroszok elleni, keddi 13-12-es diadalt követően szerda esti fellépésén a vendéglátó olaszoktól 11-9-re kikapott Merész András csapata.

Drávucz Rita, a magyar női vízilabda-válogatott játékosa

Ha nem is halványíthatta el a magyar bravúr fényét, legalább is hatalmas meglepetést keltett, hogy a csoportkörös szakasz nyitónapján a kvartett másik mérkőzésén a spanyolok 10-9-re legyűrték a hazai medencében játszó, januárban Európa-bajnoki címet szerzett itáliaiakat.

Akik ennek megfelelően a Merész-csapat elleni találkozón a győzelmi kényszer terhével szálltak vízbe, hiszen egy újabb vereség esetén elbúcsúzhattak a csoportelsőségtől. Az élpozíciónak azért van nagy jelentősége, mert a pénteki keresztbejátszásos negyeddöntőben az alapszakaszgyőztes gárda a másik csoport negyedikjével - vagy a kazahokkal, vagy a brazilokkal, tehát nagyon is verhető riválissal - kerül szembe, s gyakorlatilag biztosra vehető a sikere, ennél fogva pedig kijutása a londoni nyári játékokra. Ahová a trieszti torna első négy helyezettje szerez részvételi jogot. Csakhogy a tétel másik fele meg úgy szólt, hogy ha a magyar válogatott meg tudja nyerni második meccsét is, hatalmas lépést tesz az áhított csoportelsőség felé...

Az év eleji Eb-n elkerülte egymást a két együttes, de közel egyforma erejű csapatokról lévén szó, nyilvánvalónak tetszett, hogy szerdán a pillanatnyi forma, a jobb összpontosítás dönthet - ide vagy oda. Na és hogy - mert ez is megfordult a magyar fejekben - nem fog "hazalejteni" a trieszti medence a vendéglátók spanyoloktól kapott váratlan pofonja után.

A részrehajló bíráskodással kapcsolatos félelmeket azonban nem táplálták a nyitónegyed történései, mivel csaknem három perc elteltével Bujka Barbara centerből bepréselte a magyarok vezető gólját, az első - olasz - emberhátrányban pedig Szücs Gabriella jelentkezett be "telitalálattal", majd ugyanő parádés felsősarkos bombával csendesítette le átmenetileg a zajos honi publikumot (0-3). Ehhez az is kellett, hogy közben az itáliai fórok rendre kimaradtak - főképpen Bolonyai Flóra alakításai nyomán, akinek csak egyszer vették be a kapuját az első szünet előtt.

A második nyolc percben - amikor is háromszor egymás után támadóhibát fújtak be a magyarok ellen - "szükségképpen" talján gól következett (2-3), nemes bosszú gyanánt Kisteleki Hanna centizte ki a jobb felső sarkot (2-4). A negyedik magyar kontra után újabb hazai felzárkózás következett, majd az egyenlítés sem maradt el (4-4). Csakhogy - váratlan magyar emberelőnynél - Antal Dóra nagyon pontosan célzott, kár, hogy hasonlóan hatásos válasz érkezett a túloldalról is (5-5).

A nagyszünet után fórból átvették a vezetést a taljánok, akcióból azonban látványos pattintással egalizált Keszthelyi Rita, majd Czigány Dóra talált be a kapus és a kapufa hathatós közreműködésével (6-7). Hazai szempontból 6:3-as kiállítási aránynál a létszámfölényt kihasználták az olaszok, ám fórból azonnal tüzelt és visszaszerezte az előnyt a triplázó Szücs (7-8). Lesipuskás góllal lett újfent egyenlő, ennél is nagyobb gondot jelentett, hogy Szücs büntetőt rontott, az ellenakcióból pedig a hazaiak betaláltak (9-8). Ötméterest is kaptak gyorsan, csakhogy a labda a kapufán csattant, ugyanakkor a negyed utolsó magyar akcióját emberelőnyben Keszthelyi góllal fejezte be (9-9).

A befejező játékrészben a tizedik olasz emberfór - a magyar csapat ekkor hatnál tartott e mutatóban - kimaradt, utána azonban belőtték a helyzetet, a magyar emberelőnyből ugyanakkor semmi sem lett (10-9). Három perc volt hátra, amikor 11-9-re elhúztak az olaszok, akik - mivel ezt követően már semmi sem sikerült a Merész-csapatnak - végül is hozták a "kötelezőt".

A csütörtöki csoportzáró meccsen a magyarok a spanyolokkal csapnak össze 18:40 órától.

Női vízilabda olimpiai selejtező
A csoport, 2. forduló
Olaszország-Magyarország 11-9 (1-3, 4-2, 4-4, 2-0)
A magyar góldobók: Szücs 3, Keszthelyi 2, Bujka, Kisteleki, Antal, Czigány 1-1
A négyes másik összecsapásán:
Oroszország-Spanyolország 12-11