Heti 6:3

A ljubljanai csoda mellett újabb szomorú halál - heti összefoglaló

  • Vásárhelyi Tamás

Újra eltelt egy hét, így ismét jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti hatos

1. Parádés rajt a jégkorong világbajnokságon
Féltettük csapatunkat a ljubljanai divízió I-es világbajnokság előtt. A világbajnoki rendszer átszervezése (most már nem egy-két, a feljutásról döntő meccs vár ránk, hanem valamennyi mérkőzés keménynek ígérkezik) miatti aggodalmunkra a csapat hivatalos kommunikációja is ráerősített. A „fel is juthatunk, de akár ki is eshetünk” szólam viszont szerencsére csak az első mérkőzésig hangzott aggasztóan. A roppant erős mezőnyben ugyanis Kevin Primeau csapata remekül mutatkozott be. Elsőre ebédre (egy órakor volt a kezdés) elfogyasztotta a mindig kellemetlen stílusban játszó Japánt (5-1), majd a korábban csak egyszer, még a „sapporói csoda” idején elkalapált ukrán csapattal (3-1) is elbánt.

A magyar csapat remekelt Ukrajna ellen is - zsebben a második győzelem is - Fotó:AFP PHOTO Jure Makovec

Az első két fordulóban remekelt a válogatott fiatal kapusa, Bálizs Bence, akit sokan féltettek a nagy felelősséggel járó kezdőkapus szerepkörtől. Miután a magyar válogatott kapitánya - nem kis kockázatot vállalva - az utolsó pillanatokban lemondott az egyaránt külföldön játszó Szuper Levente és Hetényi Zoltán szolgálatairól, így tinédzser korú kapusunkra extra felelősség hárult, amit remekül dolgozott fel. A keddi szünnap után - mivel a kiesési gondok a két győzelemmel talán már elfelejthetőek - pedig irány a magasabb célok elérése. A dobogó (a britek szombati legyőzésével) elérhetőnek tűnik, igaz a feljutást jelentő első két hely valamelyikének megszerzéséhez még a sapporóinál is nagyobb bravúr kellene a házigazda Szlovénia vagy a korábban stabil A-csoportos Ausztria ellen.

2.Szinte biztos a dortmundi címvédés
Két rangadó is várt alig három nap alatt a Borussia Dortmund csapatára a Bundesligában. Múlt szerdán a trónkövetelő Bayern München legyőzése után valószínűvé, szombaton a Schalke ellen aratott idegenbeli sikerrel - és a bajorok Mainz elleni újabb pontvesztésével - pedig már tényleg szinte biztossá vált, hogy a Borussia megvédi bajnoki címét. Jürgen Klopp együttese megérdemelten szerzi meg a bajnoki címet, hiszen az a csapat, amely oda-vissza legyőzi a Bayern Münchent, és amely 25 mérkőzéses veretlenségi sorozattal új Bundesliga rekordot állít fel, az méltán szolgál rá arra, hogy fordulónként 80.000 ember kísérje figyelemmel hazai találkozóit. A Dortmundnak tavasszal nem kellett többfrontos harcot vívnia, a nemzetközi kupameccsek hiánya pedig könnyen jelenthette azt a kis különbséget, amivel a sárga-feketék ismét megelőzték a rekordbajnokot. A Bundesligából még három forduló hátravan ugyan, de a Dortmund előnye nyolc pont, így a bajnokavatás akár már a szombati, Mönchengladbach elleni hazai találkozón megtörténhet. Az ünneplés pedig a májusi berlini német kupadöntőn tovább folytatódhat, ahol Klopp és csapata egy idényen belül harmadszor is megpróbálhatja legyőzni a Bayernt.

3. Végre megint izgalmas lesz a Forma-1
Az utóbbi években - megmondom őszintén - nem nagyon figyeltem a Formula-1-es versenyeket. Na jó, sportújságíróként persze tisztában voltam a történésekkel, de az egyes futamok követése nem tartozott rendszeres vasárnapi délutáni (olykor reggeli) Nico Rosberg élete első győzelmét aratta a Kínai Nagydíjonelfoglaltságaim közé. Idén viszont lehet, hogy ezen a szokásomon változtatni kell, hiszen eléggé izgalmasan és sokrétűen alakul a világbajnokság. Az eddig három versenyt három különböző pilóta (Alonso, Button, Rosberg) nyerte meg, a pontversenyt viszont egy negyedik, a mindhárom alkalommal dobogós Lewis Hamilton vezeti. A hétvégi Kínai Nagydíjon ráadásul új hőst is avattunk, a Mercedesnek 1955 után ismét futamgyőzelmet szerző Nico Rosberg személyében. A pályafutása 111. versenyén első pole pozícióját és első futamgyőzelmét megszerző német versenyző ezzel édesapja, Keke harminc évvel ezelőtti vb-címe után újra dicsőséget szerzett a Rosberg családnak. Ezzel a Hill (Graham és Damon), valamint a Villeneuve (Gilles és Jacques) família után ők lettek a harmadik család, ahol apa és fia is nyert futamot a száguldó cirkuszban.

4. Nem várt kvóták asztaliteniszben
Lovas Petrától sokan várták, a fiúktól csak titkon remélhettük, hogy képesek lesznek olimpiai kvótát szerezni a múlt hétvégén megrendezett olimpiai pótkvalifikációs versenyen Luxemburgban. A verseny előtt már két női kvóta zsebben volt (Tóth Krisztina és Póta Georgina révén), így Lovas kijutása azt is jelenthette volna, hogy Londonban a női csapatversenyben is lenne érdekeltségünk. Bár Lovas jól játszott a luxemburgi tornán, az utolsó akadályokban mégis elbukott, így egyelőre nem sikerült kvótát szereznie. A fiúknál viszont gyönyörűen sikerült a szombati és a vasárnapi nap is. Előbb ugyanis az ifjú tehetség, Zwickl Dániel harcolta ki a londoni részvételt, majd a vasárnapi „pót-pót-pót” vigaszágon (nem sokan lehetnek, akik pontosan átlátták a továbbjutás rendszerét) még Pattantyús Ádámnak is sikerült kiharcolnia a részvételt az olimpián. Ezzel - és a férfi súlyemelők által antalyai Eb-n kiharcolt részvételi joggal - most már 107-re emelkedett a londoni indulási jogot szerző magyar sportolók száma, így száz nappal a londoni megnyitó előtt kezd azért alakulni a csapat.

5. Jó rajt az olimpiai selejtezőn
Az utóbbi hetek remekül alakulnak csapatsportágaink számára, a férfi kézilabdázók és a jégkorongozók sikereit keddtől kezdve a trieszti pótkvalifikációs versenyen a női vízlabda-válogatott is folytathatja. Merész András együttesére nem vár könnyű feladat, hiszen a világ legjobb csapatai között kell kiharcolnia a legjobb négy közé jutást. A magyar csapat nem került könnyű csoportba, a keddi nyitómérkőzésen azonban az oroszok 13-12-es legyőzése kellő biztonságot jelenthet a továbblépéshez, amelyre az olaszok elleni szerdai és a spanyolok elleni csütörtöki meccsen is alapozni lehet.

Az oroszok kipipálva - jöhet a spanyol és az olasz együttes a trieszti olimpiai selejtezőn.

Bármennyire is jól alakul azonban a csoportkör, a neheze majd alighanem a negyeddöntőben, a sorsdöntő mérkőzésen dől el, ahol tényleg csúcsformát kell nyújtani. A másik ágon ugyanis a görög, a kanadai és az olimpiai bajnok holland csapat fog vélhetően továbbjutni. Persze a tülekedés elkerülhető, ha a mieink megnyerik a csoportjukat, hiszen akkor a keresztbejátszások során a kazah-brazil duó valamelyike jöhet, akiket a lányoknak álmukból felkeltve, három pokoli meccs után is fölényesen meg kell tudniuk verni. Pláne, ha éppen a hőn áhított olimpiai kvóta múlik majd rajta.

6.Neuner királynőnek kijáró búcsút kapott
Pénteken szűkebb hazájában, Wallgauban igazi utcai parádéban részesítették a visszavonulását hivatalosan az évad végén bejelentő Magdalena Neunert, a németek klasszis sílövőjét. Neuner - aki stílszerűen bajor népviseletben búcsúzott el a szurkolóktól - összetett Világkupa-győzelemmel köszönt el a sportágtól. A német sportoló már az idény közben is arról beszélt, hogy mostantól szeretne hétköznapi életet élni. A wallgaui lakosság hatalmas ünneplésben részesítette a hazatérő klasszist, aki 12 világbajnoki aranyérmével és két olimpiai győzelmével nem csak az egyik legeredményesebbnek, de az egyik legnépszerűbbnek is számít Németországban. Rajongói minden bizonnyal még egyszer láthatják versenyezni Neunert, akit a német szövetség a Schalke stadionjában rendezendő decemberi gálán búcsúztat el hivatalosan.

Heti hármas

1. Újabb döbbenetes haláleset a focipályán
Szombaton délután életét veszítette Piermario Morosini, az olasz másodosztályban szereplő Livorno játékosa, miután leállt a szíve a Pescara elleni bajnoki mérkőzésen. A fiatal játékost a pályán újra kellett éleszteni, majd az őt kórházba szállító mentőautóban is leállt a szíve. A kórházban azonnal mélyaltatásba helyezték, és operációra készítették elő, de az életét végül már nem tudták megmenteni. A Bergamóban született játékos ifikarrierjét az Atalantánál töltötte, több évig az Udinese játékosa volt, igaz a Serie A-ban mindössze öt bajnokin lépett pályára. Többnyire Serie B-s csapatoknak adták őt kölcsön, Morosini ebben a szezonban a Filkor Attilát is foglalkoztató Livornóban játszott.

A tragikus haláleset miatt az Olasz Labdarúgó Szövetség  azonnali döntésével törölte az olasz bajnokság összes hétvégi mérkőzését, beleértve a Serie A 33. fordulójának találkozóit is. Kedden délután Livornóban közel nyolcezer szurkoló vett végső búcsút Morosinitől. A tragikusan fiatalon elhunyt játékos koporsóját hatalmas taps kíséretében vitték körbe a stadionban. A Livorno hivatalosan visszavonultatta a játékos 25-ös számú mezét, nevelőegyesülete, az Atalanta pedig stadionjának déli lelátóját Morosiniről fogja elnevezni - sovány vigasz egy tehetséges fiatalember számára…

2. Az a fránya kínai vírus
Bár Berki Krisztián a múlt hétvégén megnyerte a kínai Cepoban rendezett Világkupa-versenyt, nem biztos, hogy kellemes emlékeket őriz majd az ázsiai országról. Négy éve ugyanis eléggé fura körülmények között maradt le a pekingi olimpiáról, most pedig éppen a milliárdos országban rendezett verseny során szedett össze az olimpiai felkészülést hátráltató betegséget. A kétszeres világbajnok magyar tornász hazatérése után természetesen az országos bajnokságon is szeretett volna elindulni, ám a betegség ágyba kényszerítette őt.

Csakúgy, mint a hatharom.com-nál blogot vezető Hidvégi Videt is. Vb-negyedik helyezettünk ugyanis hiába nyerte meg a lólengés selejtezőjét, a szerenkénti döntők reggelére ő is beteg lett, Berkihez hasonlóan őt is a kínai utazás során összeszedett nyavaja döntötte le a lábáról. Reméljük, hogy a következő közös utazásuk (a londoni olimpiára) más szempontból lesz egyformán emlékezetes számukra.

3. Megint balhé van a Bahreini Nagydjí körül
Alig néhány nappal a tervezett verseny előtti is zajlik még a huza-vona a tavaly elmaradt és a feszült politika helyzet miatt idén is veszélybe került bahreini Formula-1-es nagydíj körül. Bár a csapatok szívesen lemondanák a versenyt, mégsem hoztak döntést ezügyben, és próbálják a világbajnokságot kézben tartó Bernie Ecclestone-ra áttolni a döntés felelősségét. A brit sportvezető szerint jelen állás szerint lesz futam, kivéve, hogy ha maguk a bahreini szervezők jelentik be, hogy nem rendezik meg. A felelősség tologatás háromszögében jelenleg úgy állunk, hogy lesz futam, amely reményeink szerint nem hoz majd a világot megrázó botrányt. Azt viszont már most lehet tudni, hogy a veszélyes helyzet miatt több televíziós társaság ezúttal a helyszíni riportokkal megspékelt kommentár helyett az ún. off-tube (otthoni) közvetítést választja, a versenyzők hozzátartozói pedig már hetekkel ezelőtt lemondták a bahreini utazást. Abban biztos vagyok, hogy Bahrein neve még semmilyen más esemény kapcsán nem hangzott el ennyiszer a nemzetközi médiában. Az persze más kérdés, hogy az országmarketingért felelősök ennek a hirtelen jött figyelemnek örülnek-e egyáltalán.