EURO 2012

A játékosok világszövetségének vezetője mindenkit félt a vad ukránoktól

A profi játékosokat tömörítő világszervezet, a FIFPro főtitkára, Theo van Seggelen szerint a nyári Európa-bajnokságon a csapatoknak és a szurkolóknak is sok kellemetlenséggel kell majd megbirkózniuk. Ő elsősorban az ukrajnai állapotoktól félti a résztvevőket és a rajongókat.

A sportvezető szerint a Lengyelországban és Ukrajnában rendezendő Európa-bajnokságon a játékosoknak rasszista támadásokat kell majd elviselniük, és a szurkolók is könnyen bajba kerülhetnek egyes, "a semmi közepén" található helyszíneken.

"Ukrajnában kemény dolguk lesz a drukkereknek. Szerintem ez a torna nem a remek hangulata miatt marad meg az emlékeinkben. Ebben teljesen biztos vagyok. Ukrajna nem ideális helyszín egy ilyen eseményhez" - mondta.

A Metaliszt Harkiv szurkolói az együttes Európa Liga-mérkőzésén 2012-ben.

A FIFPro felmérése szerint a játékosok közel 10 százalékának rasszista indíttatású támadásokkal kell szembenézniük a két kelet-európai rendező országban, és van Seggelen szerint a nyugatról érkező drukkereknek is erre kell felkészülniük.

"Csak reménykedhetünk, hogy a rasszizmusért és erőszakért felelős emberek nem lesznek ott az EURO 2012 eseményein, különben komoly gondok lehetnek. Biztos vagyok benne, hogy a résztvevő országokból érkező szurkolókkal nem lesz baj. Négy éve Svájcban és Ausztriában is fantasztikus volt a hangulat. Ha a nézők java most a két rendező országból érkezik, akkor nem hiszem, hogy megússzuk baj nélkül a tornát - még a stadionokon belül sem. Az UEFA a helyi szervekkel ugyan képes lehet arra, hogy rendet tartson, de hogy a stadionokon kívül, főleg Ukrajnában mi lesz a rajongókkal, az kérdéses" - osztotta meg félelmeit a főtitkár.

Van Seggelen szerint Ukrajna semmilyen értelemben nem áll készen az Eb-rendezésre. Számára különösen fájó, hogy olyan mérkőzéseket, mint a Hollandia-Németország találkozó, a 38500 férőhelyes harkivi stadionban rendeznek majd meg: "Vannak problémák a közlekedéssel, a kiszolgálással, a nyelvekkel is. Ezek az emberek nem beszélnek idegen nyelveket. A FIFPronak pedig a helyszínekkel is vannak gondjai. Hogy lehetséges az, hogy a sportág és a torna csúcseseményeinek számító mérkőzéseket ilyen kis stadionokban rendeznek, valahol a semmi közepén?"